Νέες αντεργατικές ρυθμίσεις με συμβάσεις-«λάστιχο», «δώρο» στους μεγαλοκαναλάρχες, φέρνει το νομοσχέδιο Πέτσα για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους καναλάρχες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων, να κάνουν λάστιχο τις εργασιακές τους συμβάσεις και να συνθλίψουν τα οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ήδη το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ετήσιο μέσο όρο 400 εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, προκειμένου να δοθεί τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας σε σταθμό. Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο Πέτσα ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση με συμβάσεις έργου ή παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια», καθώς δεν προβλέπεται αποκλειστικά καθεστώς εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να συνυπολογιστούν στους αριθμούς αυτούς και εργαζόμενοι συνδεδεμένων ή ανεξαρτήτων εταιριών παραγωγής, με ανώτατο όριο κάλυψης το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 120 εργαζόμενοι.

Επιπλέον, τα μονοπρόσωπα εξωτερικά συνεργεία που προβλέπονται, μετατρέπουν τον δημοσιογράφο σε τεχνικό και βοηθό κάμερας, με τη χρήση των πιο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα για τους εργαζόμενους στα κανάλια, καθώς γενικεύονται η ευελιξία και η εντατικοποίηση της εργασίας.

Ακόμα, το νομοσχέδιο Πέτσα χαρίζει στους καναλάρχες μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, 3.450.000 από τα 3.500.000 ευρώ.

Για τα δημόσια ΜΜΕ, εκτός από την πλήρη κυβερνητική πατρωνία, προβλέπεται επίσης απελευθέρωση αμοιβών για μεγαλο-στελέχη σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ήδη οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησαν 24ωρες απεργίες, με τη συμμετοχή να είναι καθολική. Την ίδια ώρα, δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να αποσυρθεί το άρθρο 41 του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού χαρίζει εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, προκειμένου να ελέγχει την πληροφόρηση του λαού για την πραγματική κατάσταση, παρουσιάζοντας με θράσος ένα ψευδεπίγραφο «success story» για τη διαχείριση της υγειονομικής και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, δε διστάζει να επιτίθεται και να καταστρατηγεί τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, χαρίζοντας ακόμα περισσότερα «δώρα» στους εργοδότες, στις πλάτες πάντα των μισθωτών.