200 εργαζόμενοι στον δρόμο

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η διοίκηση του εργοστασίου της εταιρείας Tupperware στις 07-03-2023 ανακοίνωσε την απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας, να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο επικαλούμενη το «εργατικό κόστος» .

Και αυτή την δικαιολογία την πρόβαλε όταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο τζίρος της το 2021 ανήλθε στα 45,278 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους στο 1,359 εκατ. ευρώ και μάλιστα σχεδόν τριπλάσια από τα αντίστοιχα του 2020 (470 χιλ. ευρώ).

Το εργοστάσιο ανήκει σε πολυεθνική και είναι σε λειτουργία στη Θήβα από το 1967 και παράγει πλαστικά δοχεία φαγητού. Η πολυεθνική διατηρεί άλλες μονάδες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού,όπως στην Πορτογαλία και το Βέλγιο, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στην Tupperware στη Θήβα, απασχολούνται περίπου 160 άτομα μόνιμο προσωπικό, καθώς και εργαζόμενοι μέσω εργολάβων, που ο αριθμός τους αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες και σε συνθήκες φόρτου φτάνουν και τα 100 άτομα. Πολλές μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που είχαν συνεργασία με την εταιρεία θα έχουν και αυτές συνέπειες από το κλείσιμο του εργοστασίου.

Η εταιρεία κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις λαμβάνοντας λίγα περισσότερα χρήματα από τις νόμιμες αποζημιώσεις, ώστε να ολοκληρώσει το λουκέτο έως τα μέσα Απριλίου, χωρίς να προσκρούσει στον νόμο που προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα.

Όπως κατάγγειλε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, «ουσιαστικά ζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων για να τους πετάξουν στην ανεργία χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τη μέθοδο των “οικειοθελών αποχωρήσεων”, και φέρνοντας σε επαφή τους εργαζόμενους με εκπρόσωπους “συμβουλευτικής” εταιρείας που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας»

Η εργοδοσία της Tupperware ενημέρωσε πως θα παραμείνουν τα τμήματα της αποθήκης και των logistics, για να συνεχισθεί η πώληση των εμπορευμάτων τους στην ελληνική αγορά, ωστόσο η παραγωγή αναμένεται να τερματιστεί στις 13 Απριλίου.

Αν και οι εργαζόμενοι προσέφεραν επί δεκαετίες κυριολεκτικά όσα περισσότερα μπορούσαν “για το καλό της εταιρείας”, αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τους εργάτες ως εξαρτήματα, με μοναδικό γνώμονα την ένταση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Ενώ όποτε κρίνουν ότι η συνέχιση κάποιας μονάδας είναι ασύμφορη, δεν έχουν κανένα δισταγμό να πετάξουν το προσωπικό στο δρόμο.

Όπως ήταν επόμενο, η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους εργαζόμενους όσο και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Σε μία περιοχή που πλήττεται από την ανεργία, με δεδομένο το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι κλείνει και μία βιομηχανική μονάδα, το κλείσιμο του εργοστασίου της Tupperware, θα έχει βαριές συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα ήταν ίσως το μοναδικό της περιοχής που δεν είχε εργοστασιακό σωματείο. Επί δεκαετίες μέχρι και σήμερα, στο εργοστάσιο δεν υπήρχε εργοστασιακό σωματείο και η συνδικαλιστική δράση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, αφού η εργοδοσία ήταν αμείλικτη σε κάθε απόπειρα συνδικαλιστικής οργάνωσης αλλά και γιατί είχε επικρατήσει η εργοδοτική άποψη ότι «κλείνουν τα εργοστάσια που έχουν σωματεία και κάνουν απεργίες». Εκεί εφαρμόστηκαν τα «σύγχρονα» μοντέλα οργάνωσης και διεύθυνσης της εργασίας (εντατικότητας, ελαστικοποίησης, out­sourcing, εργολαβίες), που στόχο έχουν την άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αργότερα επεκτάθηκαν και στις άλλες βιομηχανίες της περιοχής, σύμφωνα με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας.

Αποδεικνύεται, ότι τις απολύσεις δεν τις φέρνουν τα σωματεία και οι εργατικοί αγώνες, αλλά το κυνήγι για περισσότερα κέρδη από τους βιομηχάνους και τις πολυεθνικές. Η ύπαρξη οργανωμένου, μαζικού συλλογικού εργατικού αγώνα είναι εκείνη που μπορεί να περιφρουρήσει τα εργατικά δικαιώματα .

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» κάλεσε τους εργαζόμενους στην «Tupperware» «να μην αποδεχτούν μοιρολατρικά την απόφαση της πολυεθνικής να τους πετάξει στον δρόμο» και «να υπερασπιστούν οργανωμένα το δικαίωμα στη δουλειά και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους».

Ας σημειωθεί πως το κλείσιμο του εργοστάσιο της «Tupperware» έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της πολυεθνικής Pipe «Life» πριν δύο χρόνια.