Σε κανονικό ξεπούλημα οδηγείται η ΛΑΡΚΟ αφού οι αθροιστικές προσφορές των δύο διεκδικητών της, στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή, φθάνουν το εξευτελιστικό ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό που διενέργησε το ΤΑΙΠΕΔ ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου. Η ελληνοελβετική κοινοπραξία κατέθεσε συνολική προσφορά μόλις 5 εκατ. ευρώ που είναι το κατώτατο όριο του ΤΑΙΠΕΔ.

Απ’ τη μεριά του ο Ειδικός Διαχειριστής, η θητεία του οποίου έχει λήξει στις 8 Οκτωβρίου, δεν έχει ολοκληρώσει τον δικό του διαγωνισμό. Αυτός περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων σε εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Καστοριά, μαζί με ιδιόκτητες παραχωρήσεις σε Αττική, Τρίκαλα, αγροτεμάχια σε Λάρυμνα και Αϊ-Γιάννη κ.α.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα για όλα αυτά, μαζί με τα αποθέματα, τις εγκαταστάσεις, τα ανακυκλώσιμα υλικά, η μεν ιρλανδική CMI (Commodity & Mining Insight) προσφέρει το εκπληκτικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, η δε κοινοπραξία ΓΕΚ-AD Holdings το ποσό των 10.000€!

Αν ο Ειδικός Διαχειριστής προχωρήσει στην ανακήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή, την ιρλανδική εταιρεία CMI θα ακολουθήσει η διαδικασία shoot out. Δηλαδή η εκατέρωθεν πλειοδοσία, που δίνει τη δυνατότητα στους δύο διεκδικητές να προσφέρουν βελτιωμένο τίμημα για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί, απαιτείται ένα συνολικό τίμημα πάνω από τα 6,5 εκατ. ευρώ που αθροιστικά έχουν προσφέρει οι δύο διεκδικητές, ώστε να καταλήξει η ΛΑΡΚΟ σε έναν από τους δύο. Στην αντίθετη περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ θα διασπαστούν και θα καταλήξουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή τις απολύσεις 6 εργολαβικών και την εξαγγελία τετράωρης στάσης ανά βάρδια τη Δευτέρα 28/11:

«Το αποτέλεσμα για την εξέλιξη των διαγωνισμών στη ΛΑΡΚΟ αργεί να ανακοινωθεί γιατί στην Κυβέρνηση «εξετάζουν» πώς θα «σερβίρουν το ψάρι για κρέας». «Εξετάζουν» με ποια επιχειρηματολογία απέναντι στους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό θα δώσουν τα μοναδικά μεταλλεύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποθέματα των οποίων καταγράφονται σε 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, δηλαδή 60 δισ. ευρώ.
Το Κυβερνητικό «δίλημμα» είναι μεγάλο. Θα δώσουν τα μοναδικά κοιτάσματα εντός ΕΕ, έναντι του γελοίου ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που πρόσφεραν οι Ιρλανδοί ή έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ που πρόσφερε η κοινοπραξία της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή;
Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει δυνατότητες παραγωγής 60 τόνους/ανά ημέρα, δηλαδή 1.800.000 ευρώ/ανά ημέρα, δηλαδή με δυνατότητα αποπληρωμής της επένδυσης σε 3 ημέρες, θα το δώσουν έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ;
Γιατί αν το κόψεις σίδερα για σκραπ η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί τα ειδικά αδειοδοτημένα οικόπεδά του και το λιμάνι έχουν τεράστια αξία. Γιατί μόνο η αποθήκη, τα ανταλλακτικά και ο εξοπλισμός που έχει διαθέσιμα, αν και απογράφηκαν με αξία λεπτών του ευρώ, ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
(…)
Τα τελευταία τρία χρόνια σπαταλήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις περικοπές στην μισθοδοσία των εργαζομένων. Εισπράχτηκαν από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ. Χάθηκαν τουλάχιστον άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ από τη συρρίκνωση και το σταμάτημα της παραγωγής.
Αυτά τα χρήματα ήταν υπέρ αρκετά η ΛΑΡΚΟ να είχε εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί παραπέρα ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας. Αντί αυτού, απαξιώθηκε εντελώς για να δοθεί σήμερα έναντι «πινακίου φακής».
(…)

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει από την 1η Αυγούστου του 2022 και σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στις 30.000 Ευρώ/τόνο, δεν γίνεται καμία προετοιμασία επαναλειτουργίας.

Εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, 1η Γενάρη όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούμε στο ταμείο ανεργίας.»

Ενημερωτικά, την Πέμπτη 24/11 ψηφίστηκε τροπολογία για παράταση της εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ που, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί τον Ειδικό Διαχειριστή να αποφασίσει επί θεμάτων που έχει εγείρει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings για την προσφορά της ιρλανδικής εταιρείας.

Στην περίπτωση δε που η προσφορά της CMI απορριφθεί, το σύνολο της ΛΑΡΚΟ θα καταλήξει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings για μόλις 5.010.000 €!