Με το τέλος της χρονιάς και την αρχή της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για την επόμενη τετραετία, την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και τα «οφέλη» που θα έρθουν για τους εργαζόμενους σε περίπτωση επανεκλογής της ΝΔ. Και τάζει «περισσότερες δουλειές» και «αξιοπρεπείς μισθούς».

Τι αφήνει όμως η κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τις θέσεις εργασίας για το 2022;
Σύμφωνα με την Eurostat η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών με το ποσοστό να ανέρχεται στο 27,3%. Ταυτόχρονα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για τον Νοέμβρη του 2022 καταγράφεται ως το χειρότερο των τελευταίων 22 χρόνων. Οι χαμένες θέσεις εργασίας σημείωσαν ρεκόρ, αφού μειώθηκαν κατά 79.129 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Ταυτόχρονα τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι απολύσεις για το διάστημα Γενάρης – Νοέμβρης 2022 σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εφταετία. Συγκεκριμένα, το 11μηνο Γενάρη – Νοέμβρη του 2014, εν μέσω κρίσης, οι απολύσεις ανήλθαν σε 1.350.747, ενώ το ίδιο διάστημα φέτος, με μια οικονομία σε «ανάπτυξη», έφτασαν τα 2.643.224, παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση κατά 95,68%(!).

Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να αποδείξει την «φιλεργατική» πολιτική τής κυβέρνησης, δημοσιοποίησε στις 22 Δεκεμβρίου στοιχεία, από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που δείχνουν “αύξηση” κατά 63.980 θέσεων εργασίας το 11μηνο του 2022. Αν όμως τις συγκρίνουμε με το 2021, οι νέες θέσεις εργασίας είναι αρκετά λιγότερες (-71.700) σε σχέση με αυτές που είχαν δημιουργηθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 (+135.680). Με άλλα λόγια η κυβέρνηση προβαίνει σε αλχημείες με αριθμούς για να εξωραΐσει την πολιτική της που τσακίζει το δικαίωμα στη δουλειά.

Με αυτές τις αλχημείες το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται μειωμένο (η κυβέρνηση το εμφανίζει 11,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022, από 12,4% το δεύτερο τρίμηνο 2022 και έναντι 13% το τρίτο τρίμηνο του 2021). Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο διάστημα σε αντίθεση με την εμφανιζόμενη “μείωση”της ανεργίας ….οι απολύσεις και οι νέες εγγραφές ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξάνονται!

Τι σημαίνει αυτό; Πως οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι είτε θέσεις για εκ περιτροπής εργασία (20.688) είτε θέσεις μερικής απασχόλησης (82.965). Συνολικά οι ευέλικτες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στον 11ο μήνα του έτους ήταν περισσότερες από αυτές της πλήρους απασχόλησης (98.362). Συνέπεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι και οι μισθοί των εργαζόμενων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) το 2022, πρώτο έτος λειτουργίας του, ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά 140.000 εργαζόμενοι, με τις συσσωρευμένες εισφορές να ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ. Ποσό που δείχνει ότι οι νέοι πρωτοασφαλίζονται με έναν μέσο μισθό ύψους 480 ευρώ.

Η επικράτηση βασικά της μερικής-προσωρινής και της εκ περιτροπής απασχόλησης δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που οι εργαζόμενοι δουλεύουν λίγο χρονικό διάστημα και έπειτα μπαίνουν πάλι στις λίστες του ΟΑΕΔ. Μετά δε την ψήφιση του αντεργατικού νόμου για τον ΟΑΕΔ, ο οργανισμός αποκτά και τυπικά τα χαρακτηριστικά εργαλείου ανακύκλωσης των εργαζομένων. Όπου αντί να εξασφαλίζονται πραγματικές θέσεις εργασίας, εξασφαλίζονται πακτωλοί χρημάτων στις επιχειρήσεις μέσα από τα ολιγόμηνα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για «προσλήψεις». Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος στους ιδιώτες να αποκτήσουν μια απύθμενη δεξαμενή ενοικιαζόμενων εργαζόμενων. Στην πράξη ωθώντας τους ανέργους (οι μακροχρόνια υπολογίζονται σε πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ) προς τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά ή μη ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, για την εξασφάλιση δουλειάς. Ενώ δεν αποκλείεται στο εξής και υπό τον φόβο να υποστούν τιμωρητικές ποινές, δηλαδή να ανασταλεί η εγγραφή τους ή ακόμη και να διαγραφούν από τα μητρώα, να αποφεύγουν να δίνουν τα επαγγελματικά τους στοιχεία στον εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ, αυξά­νοντας την εξάρτησή τους από τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας.

Από την αύξηση της «δοκιμαστικής περιόδου» του μισθωτού από τους 2 στους 12 μήνες και την απόλυσή του χωρίς αποζημίωση, μέχρι τη μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση «έγκαιρης» κοινοποίησης της απόλυσης, αλλά και την αύξηση του αριθμού των ομαδικών απολύσεων, που επιτρέπει στον εργοδότη να μην επαναπροσλάβει τον απολυμένο, ακόμα και όταν η απόλυση κριθεί από τα δικαστήρια παράνομη, σίγουρα δεν ισχύουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τις καλύτερες συνθήκες ζωής των Ελλήνων και σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξασφαλίσει αυτό το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων αλλά και των ανέργων με τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει και την τελευταία τετραετία.