Με 48ωρη απεργία στις 29&30 Νοέμβρη, και κινητοποιήσεις, απάντησαν οι υγειονομικοί στην εντεινόμενη υποβάθμιση του ΕΣΥ, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την εμπορευματοποίηση –ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Ικαρία μέχρι την Αθήνα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ενάντια στην είσοδο ιδιωτών και εργολάβων στο δημόσιο που όχι απλά δεν μειώνουν το κόστος της δημόσιας δαπάνης αλλά αντιθέτως το εκτινάσσουν στα ύψη.

Ενάντια στην ενίσχυση και την ασύδοτη κερδοφορία των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ, που υπηρετείται και πριμοδοτείται από την κυβερνητική πολιτική. Η περίοδος covid έκανε ξεκάθαρο ότι οι ιδιώτες δεν έχουν καμία απολύτως αγωνία να προσφέρουν στη δημόσια υγεία, παρά μόνο αν η «προσφορά» ανταμειφθεί με τεράστιους πακτωλούς χρημάτων και δεν ενέχει ρίσκο δυσφήμησης των ιδιωτικών κλινικών.

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών μέσα στα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία με τα περίφημα μέτρα των απογευματινών ιατρείων και των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.

Ενάντια στα ψίχουλα της τάξης του 10% που έδωσε η κυβέρνηση στους μισθούς, νομιμοποιώντας ουσιαστικά τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι γιατροί σε μισθολογικό επίπεδο.

Ενάντια στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και στις ατελείωτες εφημερίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων και συνολικά την περίθαλψη των ασθενών.

Ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών, την απορρόφηση όλων των ειδικευόμενων, την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας.

Ενάντια στα λουκέτα κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων στη λογική των περικοπών και των συγχωνεύσεων, καταγγέλλοντας τις δραματικές αναμονές ασθενών για χειρουργεία και εξετάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής όλων όσοι αδυνατούν να καταφύγουν σε ιδιώτες.

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών στηρίχτηκαν από την ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας, από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και από κάποια εργατικά κέντρα. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για έναν ενιαίο μαζικό αγώνα, υπεράσπισης του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατέβασαν στην ΑΔΕΔΥ πρόταση για προκήρυξη απεργίας στις 30 Νοέμβρη, προκειμένου να συμπορευτούν με τους υγειονομικούς, και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή μαζικότητα των κινητοποιήσεων, πρόταση η οποία δυστυχώς δεν στηρίχτηκε από καμία άλλη παράταξη.

Ο αγώνας για την καθολική πρόσβαση όλων σε ένα δημόσιο, δωρεάν, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο εθνικό σύστημα υγείας, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, ο αγώνας για δημόσια νοσοκομεία από τα οποία κανείς δεν θα αποκλείεται, κανείς δεν θα εξαναγκάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη, ο αγώνας ενάντια στη μετατροπή αυτού του αγαθού σε εμπόρευμα είναι αγώνας για αξιοπρέπεια και ζωή, είναι αγώνας που μας αφορά όλους.