Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι υγειονομικοί, με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την Πέμπη 22/2 ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τη διάλυση της υγείας.
Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον συμπολίτη μας το επιθυμεί να πηγαίνει σε απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια από 300 έως 2.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης τη λήξη των συμβάσεων 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ από το έτος 2015, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Οι 6.000 συμβασιούχοι θα αντικατασταθούν από εργολάβους οι οποίοι θα κοστίζουν διπλάσια χρήματα στο ΕΣΥ προσφέροντας εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα με πολύ χαμηλούς μισθούς χωρίς δικαιώματα σε άδειες και ρεπό.
Την ίδια ώρα όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό και της υποχρηματοδότησης. Φέτος τα νοσοκομεία λειτουργούν με 3.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι.

Τα φορεία, τα ράντα, η νοσηλεία ασθενών σε άσχετες κλινικές, με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύουν την επισφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όχι μόνο Αναισθησιολόγων αλλά και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ενώ ασθενείς και εργαζόμενοι του ΕΣΥ βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της υποστελέχωσης και της απαξίωσης, το υπουργείο υγείας αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων. Αρνείται να κάνει προσλήψεις, να εξοπλίσει τα νοσοκομεία, να αυξήσει τους μισθούς ώστε να μην εξαναγκάζεται το προσωπικό σε παραιτήσεις. Αναγκάζει τους ασθενείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη και καλεί τους γιατρούς να αναπτύξουν πελατειακές σχέσεις μέσα στο ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικοποιεί τομείς του ΕΣΥ, φτιάχνει υπηρεσίες επί πληρωμή μόνο για τους έχοντες, καταδικάζοντας τους υπόλοιπους στην απαξίωση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και βάζει εργολάβους τους οποίους θα πληρώνει το δημόσιο διπλά και τριπλά σε σχέση με τους εργαζόμενους που κάλυπταν μέχρι τώρα τους αντίστοιχους τομείς. Συρρικνώνει και τελικά καταργεί δομές ψυχικής υγείας μετατρέποντας και αυτόν τον τομέα σε πεδίο κερδοφορίας ιδιωτών και ΜΚΟ.
Απέναντι στην πολιτική της διάλυσης και της εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ και της πρόνοιας οι εργαζόμενοι αντιδρούν!

Απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, απέναντι στη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, των δομών πρόνοιας και ψυχικής υγείας, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας διεκδικώντας δημόσια δωρεάν περίθαλψη και πρόνοια για όλους! Να στηρίξουμε τον αγώνα των υγειονομικών για άμεσες προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης, αύξηση των μισθών, ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Να παρθούν τώρα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες και οι ΜΕΘ που σήμερα είναι κλειστές. Να στηρίξουμε τον αγώνα των υγειονομικών και των εργαζομένων στην ψυχική υγεία, ενάντια στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ενάντια στη συγχώνευση και το κλείσιμο δομών ψυχικής υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση. Να δώσουμε αγώνα κόντρα στην ενίσχυση των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία και την πρόνοια, που υπηρετεί η κυβέρνηση. Να δώσουμε αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και απαξίωση της ζωής μας.