Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε στις 03-01-2019 από εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αιτήματα την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε αυτά μέχρι και το τέλος του 2019, την κάλυψη των οργανικών κενών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Ασαφείς υποσχέσεις για την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών εργαζομένων και την ύπαρξη προκήρυξης για την επαναπρόσληψή τους στα δημόσια νοσοκομεία δόθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος όμως επιπλέον απέκλεισε το ενδεχόμενο κάλυψης των οργανικών κενών των δημόσιων νοσοκομείων με νέους διορισμούς, καθώς και η αύξηση της χρηματοδότησης αυτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ συνταξιοδοτούνται εφέτος 1.500 εργαζόμενοι από τα Δημόσια Νοσοκομεία (1.200 λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί) αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού “…μόνο με έκπληξη θα υπάρξει νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού…”.

Σε ό,τι δε αφορά στην αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε  να μπορέσουν να καλυφθούν σοβαρές λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι “…τα κονδύλια των Νοσοκομείων θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα εφέτος με πέρυσι…”.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχισθούν και θα ενταθούν τη χρονιά που έρχεται καθώς τα άλυτα προβλήματα θα γίνονται επείγοντα και εκρηκτικά.