Με πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΚ και με στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ έγιναν, την Τετάρτη 23/11, κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η ψήφιση του νόμου της κυβέρνησης που ληστεύει το ΜΤΠΥ και κλέβει την περιουσία του. Είναι γνωστό ότι το ταμείο αυτό, που δίνει ένα μέρισμα στους υπαλλήλους του δημοσίου, έχει λεηλατηθεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Την πρώτη φορά με το πρώτο μνημόνιο με αποτέλεσμα να περικοπεί το μέρισμα κατά 60% και με το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ με νέα περικοπή της τάξης του 25%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σαν στόχο να ολοκληρώσει τη λεηλασία του ελάχιστου μερίσματος που έχει απομείνει (περίπου 80 έως 100 ευρώ) και γι’ αυτό θέλει αρχικά να αρπάξει την ακίνητη περιουσία του ταμείου που είναι σημαντική. Έχει φέρει για τον λόγο αυτό σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, παρά την έντονη αντίθεση τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου.

Για τον λόγο αυτό έγιναν δύο κινητοποιήσεις την Τετάρτη 23/11. Η πρώτη έγινε με πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΚ, της ένωσης συνταξιούχων εκπαιδευτικών, με αποκλεισμό του ταμείου το πρωί και στη συνέχεια με συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο εργασίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ που είχε κηρύξει και στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η ΕΡΓΑΣ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Συνταξιούχων που μοίρασε και την παρακάτω προκήρυξη.

ΕΡΓ.Α.Σ. – Εκπαιδευτικός
Όμιλος Συνταξιούχων

Με διαδικασίες του κατεπείγοντος η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο ληστεύει και τα αποθεματικά του ΜΤΠΥ. Η κυβέρνηση αφού ιδιωτικοποίησε τμήμα του ΕΦΚΑ, αφού με ψεύτικες ανακοινώσεις υπόσχεται αυξήσεις στους συνταξιούχους, ολοκληρώνει τη ληστεία της περιουσίας των ταμείων με την προκλητική κλοπή των αποθεματικών του Μετοχικού Ταμείου των Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου.

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η σημερινή κυβερνητική πολιτική. Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με δούρειο ίππο τον υπουργό εργασίας(!) Χατζηδάκη προχωράει στο ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει ακόμα κάτω απ’ τον έλεγχο είτε του δημοσίου είτε των επικουρικών ταμείων των υπαλλήλων. Δεν μας προκαλεί βέβαια καμία εντύπωση το γεγονός ότι με τον πιο χυδαίο τρόπο η περιουσία του ΜΤΠΥ, που είναι μόνο των μελών του, ληστεύεται και ότι η κυβερνητική απόφαση δεν διαφέρει σε τίποτε απ’ τις ενέργειες μιας μαφιόζικης συμμορίας που κλέβει ό,τι βρίσκει μπροστά της χωρίς φυσικά να δίνει σε κανένα λογαριασμό.

Με τις τελευταίες αποφάσεις η κυβέρνηση σιγά- σιγά ολοκληρώνει τις πιο άθλιες αντισυνταξιοδοτικές αποφάσεις της, που ξεκίνησαν με τον νόμο Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζονται σήμερα με τον Χατζηδάκη επί ΝΔ. Τη στιγμή που η κυβέρνηση κλέβει την περιουσία του ΜΤΠΥ ανακοινώνει με τη βοήθεια των ξεπουλημένων ΜΜΕ ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις της τάξης του 7,7%, φροντίζοντας βέβαια να κρύψει ότι όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν τον Μάη του 2016 δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση, όπως φρόντισε με τον πιο άθλιο αντεργατικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός εργασίας(!) Κατρούγκαλος με το κόλπο της προσωπικής διαφοράς.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες.

Η κατάσταση με τις συντάξεις μας είναι απελπιστική. Δεν φτάνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν πρόκειται να πάρει αύξηση για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια, αφού οι μνημονιακές δεσμεύσεις το απαγορεύουν, είναι και η πρωτοφανής αδιαφορία των ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και των μεγάλων ομοσπονδιών του Δημοσίου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ) που αντί να ενώσουν τη φωνή τους με τους συνταξιούχους, σφυρίζουν αδιάφορα και γυρίζουν την πλάτη στις κινητοποιήσεις. Θέλουμε να δηλώσουμε προς τους συναδέλφους μας που βρίσκονται ακόμα στην εργασία, ότι αυτή η στάση των ηγεσιών είναι καταστροφική και για μας που είμαστε στη σύνταξη αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Μην αφήνετε να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Πιέστε τις ομοσπονδίες μας να πάρουν μέρος στον αγώνα των συνταξιούχων.

Κάτω τα χέρια απ’ τα ταμεία μας!
Αυξήσεις τώρα στις συντάξεις!