Η κυβέρνηση με ταχείς ρυθμούς προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, με τις σαρωτικές αλλαγές που αυτός φέρνει στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφισή του, βιάστηκε να εφαρμόσει διατάξεις του που αφορούν στο δικαίωμα των σωματείων και ομοσπονδιών να προκηρύσσουν απεργία, όταν έβγαλε παράνομη την απεργία των καθηγητών, οι οποίοι αντιτάχθηκαν και εξέφρασαν αφενός την αντίθεσή τους με την επιβολή συμμετοχής καθηγητών ως άμισθων επιτηρητών στις εξετάσεις μαθητών σε πρότυπα σχολεία, καθ’ υπέρβαση του ωραρίου τους. Οι μεγαλο-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, σπεύδουν να αξιοποιήσουν τον νόμο αυτό, με τη σειρά τους. Στην περίπτωση της επιχείρησης e-food, οι ρυθμίσεις του νόμου Χατζηδάκη, που αποτελούσαν πάγιες αξιώσεις των επιχειρήσεων αυτού του είδους, μπήκαν σε εφαρμογή για τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων τους σε αυτοαπασχολούμενους, κάτι που ωστόσο δεν επέτρεψαν οι εργαζόμενοι με τις άμεσες, μαζικές κινητοποιήσεις τους να συμβεί. Τις τελευταίες μέρες πάλι πατώντας πάνω στον νόμο Χατζηδάκη, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στα δικαστήρια την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την έβγαλε παράνομη.

Καθώς το αντεργατικό οπλοστάσιο κυβέρνησης και εργοδοτών έχει ενισχυθεί σε υπέρτατο βαθμό, χάρη στις διατάξεις αυτού του νόμου, ο οποίος ήρθε να πατήσει πάνω σε αντίστοιχους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναμένεται από 1/1/2022, να τεθούν σε εφαρμογή όσα ο νόμος προβλέπει και για την καταγραφή των μητρώων των σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ), ένα κανονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων των μελών κάθε σωματείου, καθώς και η επιβολή των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις εκλογικές διαδικασίες και τις συνελεύσεις όλων των συνδικαλιστικών φορέων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, όπου η αφωνία και απραξία όλων των κυρίαρχων δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων όλων των βαθμίδων, είναι κάτι παραπάνω από επιζήμια και επικίνδυνη. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ απούσα εδώ και καιρό, αναλώνεται σε ανέξοδες ανακοινώσεις, όπου μάλιστα μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό, εστιάζει και εξαντλεί τη διαφωνία της σε ζητήματα όπως η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η ΑΔΕΔΥ παραμένει, επίσης, ανενεργή στο κάλεσμα διαδικασιών για να εκφραστεί η αντίσταση των εργαζομένων ενάντια σε αυτόν τον νόμο.

Ωστόσο, είναι ανάγκη να τεθεί στην πρώτη γραμμή το ζήτημα ανατροπής του νόμου Χατζηδάκη. Για την ακύρωση των διατάξεών του και την ανατροπή του απαιτείται πανεργατικός-πανσυνδικαλιστικός αγώ­νας.
Η ΕΡΓ.Α.Σ. κινητοποιείται για να θέσει αυτό το ζήτημα σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και στις συνελεύσεις σωματείων που συμμετέχει.

Καλεί όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος να συνταχθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτήν πρέπει να κινηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα ασκώντας τη μέγιστη πίεση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Είναι ανάγκη το θέμα αυτό να απασχολήσει όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου να συσταθεί πανεργατικό πανελλαδικό μέτωπο, να οργανωθούν κινητοποιήσεις, κλιμακούμενος αγώνας με προοπτική, για την αποτροπή εφαρμογής αυτού του εκτρώματος.

Η υπόθεση της ανατροπής των διατάξεων του νέου αντεργατικού νόμου είναι υπόθεση που έχει να αντιμετωπίσει κάθε συνδικάτο, αλλά και μια υπόθεση που μπορεί να προχωρήσει μόνο με τον συντονισμό της πάλης των συνδικάτων και τη δημιουργία ενός πλατιού συνδικαλιστικού μετώπου πάλης ενάντια σε αυτές τι διατάξεις. Μόνο με τη μαζική πάλη των εργαζομένων θα μπορέσει να ανατραπεί αυτός ο νόμος, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αντιδραστικούς εργατικούς νόμους.

Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για το εργατικό κίνημα, η συλλογική δράση είναι μονόδρομος. Και τα συνδικάτα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι βουβά μπροστά στις δραματικές αλλαγές που επιβάλλονται στη δουλειά και στη ζωή των εργαζομένων.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της e-food, απέδειξαν και αυτές με τη σειρά τους, πως ο μοναδικός δρόμος ανατροπής κάθε αντεργατικού μέτρου, είναι πλατιά και ενιαία μαζική αγωνιστική κινητοποίησή τους.