Απειλές για εκατοντάδες απολύσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εκατοντάδων εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς ενάντια στις πιέσεις που τους ασκεί η διοίκησή της, προκειμένου να υπαχθούν στο προσωπικό της σουηδικής εισπρακτικής εταιρίας «Intrum» ή να «αποχωρήσουν» με… «εθελούσια» απόλυση. Την Τετάρτη 29/10 πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Πανεπιστημίου. Οι εργαζόμενοι μοίρασαν φυλλάδιο που περιγράφει τη στάση της εργοδοσίας και τους εκβιασμούς που ασκεί, ζητώντας από τη διοίκηση της Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφασή της.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγο διάστημα, όταν η Πειραιώς αποφάσισε να μεταφέρει το τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU) σε νέα εταιρία που ελέγχει η σουηδική εισπρακτική «Intrum». Στους εκατοντάδες εργαζόμενους που επηρέαζε η απόφαση προτάθηκε είτε η «εθελούσια» έξοδος είτε ο… «δανεισμός» τους στην «Intrum». Μπροστά στην αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων, η εργοδοσία απάντησε με ένταση των πιέσεων. Σε επιστολή της ενημέρωνε το προσωπικό ότι όποιος δεν δεχτεί να μετακινηθεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της απόλυσης. Στη συνέχεια ζητούσε από τους εργαζόμενους να μετακινηθούν ως δανεικοί στη νέα εταιρία. Έπειτα από συνεχείς πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς της διοίκησης της Πειραιώς, 700 υπάλληλοι της RBU, σε σύνολο 1.300, αποδέχτηκαν τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρία. Παράλληλα, περίπου 250 αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, υπό καθεστώς δανεισμού για διάστημα από τρεις έως και δώδεκα μήνες. Όμως περίπου 350 εργαζόμενοι δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν μαζί με το τμήμα στη νέα εταιρία και παραμένουν για έκτη εβδομάδα σε καθεστώς ιδιότυπης αναγκαστικής «αδείας». Ουσιαστικά η τράπεζα όλο αυτό το διάστημα δεν έχει τοποθετήσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε νέα αντικείμενα. Μάλιστα, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού κοινοποίησαν ανυπόγραφη επιστολή στους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις «εναλλακτικές», όπως… «μετακίνηση σε κατάστημα εκτός τόπου διαμονής (εργαζόμενοι από την Αττική καλούνται να εργαστούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ενώ αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη, καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη), πρόσληψη από τη θυγατρική Piraeus Direct Solutions (με απεμπόληση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, εργασία με βάρδιες και Σαββατοκύριακα) και ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου». Σε κάθε περίπτωση, τα δικαιώματα των εργαζομένων πλήττονται, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Έρχονται απολύσεις 10.000 τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι το 2021

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στις τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες (τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες: ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ που ελέγχουν το 95% της τραπεζικής αγοράς) μόνο ευοίωνη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι απειλούνται με απόλυση, καθώς τα σχέδια των διοικήσεων προβλέπουν δραστική μείωση των καταστημάτων, από τα 1.870 που διαθέτουν όλες μαζί σήμερα, σε 250-300 περίπου για κάθε τράπεζα, δηλαδή, στα 1000-1200. Με προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου δείχνουν την έξοδο σε εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους και μάλιστα σε εργαζόμενους που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. (Ας σημειωθεί πως το 2008 απασχολούνταν στις τράπεζες 68.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι στο τέλος του 2018 είχαν μειωθεί σε 40.000). Βασικοί λόγοι της μείωσης προσωπικού είναι η τραπεζική κρίση και οι αναδιαρθρώσεις στις οποίες προχωρούν οι διοικήσεις τους με στόχο τη μείωση του κόστους και για την ανάκαμψη των κερδών τους (μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, ανάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, εισαγωγή της τεχνολογίας των τραπεζικών διαδικτυακών υπηρεσιών).

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που διώχνουν εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος, προσλαμβάνουν με αδιαφανείς τρόπους «ειδικούς συνεργάτες» με παχυλούς μισθούς.