Η μεγάλη ακρίβεια των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο, συνεχίζεται παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και τα ψευτομέτρα ανακούφισης που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Μετά το φιάσκο της “επιδότησης” στα καύσιμα με το βαρύγδουπο όνομα “Fuel Pass” και τα μηδαμινά ποσά που πήραν οι “δικαιούχοι”, η κυβέρνηση κομπάζει για την καταβολή της επιδότησης “Power Pass” για να αντισταθμίσει τάχατες την ρήτρα αναπροσαρμογής στις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι σε μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους πολίτες δηλώνεται πως “Αποκαθιστούμε, έτσι, μία αδικία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ, κάτι που σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις που επίσης ισχύουν μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση στην Ενέργεια. Συνολικά, 260 εκατομμύρια ευρώ πιστώνονται σε λογαριασμούς πολιτών, που ειδοποιούνται από την πλατφόρμα ή με μήνυμα στον υπολογιστή τους, ενώ θα δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο….Γιατί ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο, αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών….”.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη, τα ποσά της επιδότησης που διαπιστώνουν οι “δικαιούχοι” ότι τους αναλογούν για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος από την αρχή της χρονιάς, είναι πολύ μικρότερα από εκείνα που περίμεναν ακούγοντας τα λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη το προηγούμενο διάστημα. Η αγανάκτηση του κόσμου για την κοροϊδία είναι ολοφάνερη και τη διαπιστώνει κανένας καθημερινά. Τα κοροϊδευτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν, ακόμα και από ανθρώπους που ψήφισαν αυτή την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα εξαγγέλθηκε ο δεύτερος κύκλος επιδότησης “Fuel Pass 2” των καυσίμων, που θα αφορά στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η καταβολή του ποσού θα γίνει άμεσα και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης, ενώ λέγεται ότι θα επωφεληθούν συνολικά 3,1 εκατ. πολίτες από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Επίσης, ακόμα δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά τα σχετικά με την άλλη απάτη της επιδότησης για αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών, εισαγωγής βέβαια, αφού πλέον έχουν κλείσει όλες οι ελληνικές βιομηχανίες ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Οι όποιες παροχές προεκλογικού τύπου με τη μορφή μικροεπιδομάτων ποτέ δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την ακρίβεια και τη φτώχεια. Πόσο μάλλον σήμερα που ο πληθωρισμός στη χώρα μας σκαρφάλωσε στο 11,6% έναντι του 8,6% που είναι το μέσο επίπεδο στην Ευρωζώνη. Σε απόλυτες τιμές η Ελλάδα είναι στην 11η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, με πολύ χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις και με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Κι ο Μητσοτάκης μιλάει για την “…ανάπτυξη η οποία μας προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο…”, μόνο που αυτή η ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη για το λαό και τους εργαζόμενους, ενώ τα όποια επιδόματα κοροϊδίας περνάνε από τα χέρια του, καταλήγουν πάλι στις τσέπες της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων αφεντικών της.