Τις προηγούμενες ημέρες, η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για μια νέα οδηγία «σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών». Κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν ιδιαιτέρως θετικά αυτή τη συμφωνία, η οποία εκτός των άλλων, είναι και προσωρινή. Επεδίωξαν λοιπόν να τη λανσάρουν ως κάτι σημαντικό που προβλέπει υποτίθεται ρυθμίσεις υπέρ των μισθών των εργαζομένων. Ακόμη και η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εγκωμιάζει τη συμφωνία, καθώς βλέπει σε αυτή τη «δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνδικάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική δικαιοσύνη (…) για τη διαμόρφωση επαρκών κατώτατων μισθών και με παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ…».

Η συμφωνία επιγραμματικά, προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός σε κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έρχεται στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. Αυτή η συσχέτιση με τον διάμεσο και τον μέσο μισθό, δεν χωράει αμφιβολία, ότι έχει σκοπό να θολώσει το τοπίο και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, διευκολύνοντας παράλληλα τα διάφορα στατιστικά “μαγειρέματα”.

Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης, στην Ελλάδα, σήμερα ανέρχεται στα 1.227,24 ευρώ (μεικτά). Με βάση την αναμενόμενη οδηγία, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 613,5 ευρώ. Αν δε το αντίστοιχο ισχύσει και για τους μισθούς της ευρύτατα καθιερωμένης μερικής απασχόλησης, με τον σημερινό μέσο στα 451,20 ευρώ (μεικτά), θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός μερικής απασχόλησης στα 225,5 ευρώ. Αυτούς τους μισθούς έχουν το θράσος να ονομάζουν «επαρκείς κατώτατους μισθούς» και να εγκωμιάζουν τη φιλεργατική ευρωπαϊκή πολιτική.

Με τη συμφωνία/οδηγία αυτή στην ουσία η ΕΕ έρχεται να επεκτείνει αυτό που επέβαλε με μνημονιακή νομοθεσία από το 2012 και κράτησαν και κρατούν σε εφαρμογή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οποία ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης. Τώρα επιπρόσθετα ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται και από τη νέα οδηγία-ευρωπαϊκή συμφωνία της ΕΕ. Οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις εργαζομένων και των εργοδοτών για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού καταργούνται και με αυτόν τον τρόπο.

Διόλου παράξενο, αφού η ΕΕ είναι πίσω από όλη την αντεργατική μνημονιακή πολιτική που συρρίκνωσε μισθούς, κατάργησε δικαιώματα, διέλυσε τις συλλογικές σχέσεις εργασίας και ΣΣΕ και συνολικά δημιούργησε ένα άκρως αντεργατικό περιβάλλον εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και αυτή η συμφωνία/οδηγία της ΕΕ,της σύνθλιψης των μισθών, της απαξίωσης και κατάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, σε αντίθεση με αυτό που επιτάσσει η νέα “ευρωπαϊκή συμφωνία”, η οποία εκτός του ότι αποτελεί ένα ευχολόγιο και μια γενικόλογη υπόσχεση δεν περιέχει καμιά αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Γι αυτό και αποτελεί μια μεθοδευμένη πράξη για την παραπλάνηση των εργαζόμενων μέσα στις σημερινές συνθήκες, με την ακρίβεια να τσακίζει τους μισθούς, τον πληθωρισμό να έχει χτυπήσει κόκκινο και έπεται συνέχεια.

Μπορούμε να φανταστούμε πως η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η επόμενη, θα χειριστεί το ζήτημα του γενικώς και αορίστως «επαρκούς κατώτατου μισθού», πάντα σε σχέση με την πολυπόθητη μείωση του κόστους εργασίας, που είναι βέβαια το κύριο μέλημά τους, όπως άλλωστε και της ΕΕ.