Εν μέσω πανδημίας, του χιονιά της Ελπίδας και μετά από δύο αναβολές της εκλογικής διαδικασίας στην Αθήνα και μια επαναληπτική ψηφοφορία στη Λαμία, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές, για ΔΣ και ΕΚΑ, του πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΜΟΔ (ΣΕΜΟΔ). Ο Σύλλογος καλύπτει τους εργαζόμενους στη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την προσπάθεια επιβολής, από τις συνασπισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ενότητα/Νέα Πορεία, της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ως αποκλειστικού τρόπου διεξαγωγής των εκλογών. Καταστρατηγώντας κάθε πρόβλεψη του καταστατικού επιδόθηκαν, με πρόσχημα και όχημα την πανδημία, σε κάθε είδους τέχνασμα για να τις επιβάλουν. Αναδείχθηκαν έτσι σε «πρωτοπόρους» στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για τις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων.

Η σταθερή στάση της παράταξης Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ (ΑΠΕ ΜΟΔ), στην οποία δραστηριοποιείται και η ΕΡΓΑΣ σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις και ανένταχτους αγωνιστές, κατάφερε να αποκαλύψει αυτούς τους σχεδιασμούς και πέτυχε να στηθούν κάλπες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και τη Σύρο στις οποίες ψήφισε το 20% των ψηφισάντων. Ο ΣΕΜΟΔ έχει μέλη του, εκτός από την Αθήνα και στις 12 πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας.

Η ΑΠΕ ΜΟΔ από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στον νόμο Χατζηδάκη και αποκάλυψε τις ολέθριες συνέπειες της εφαρμογής του στην οργάνωση, λειτουργία και δράση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από το πρωτοφανές, για τα 20 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, φιάσκο της απώλειας εκλογικού υλικού από την κάλπη της Λαμίας, το οποίο στάλθηκε από την Περιφερειακή Εφορευτική Επιτροπή στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Αθήνας για να καταμετρηθεί εκεί, σε ενιαία κάλπη.

Ο φάκελος με τα ψηφοδέλτια παραδόθηκε από κούριερ στο κεντρικό κτίριο της ΜΟΔ αλλά επί μια μέρα κανένα μέλος της ΚΕΕ δεν τον αναζήτησε. Την ημέρα των εκλογών, όταν και αναζητήθηκε, ο φάκελος με τα ψηφοδέλτια είχε κάνει «φτερά».

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της «ελαφρότητας» και της ανεύθυνης αντιμετώπισης των καταστατικών διαδικασιών του συλλόγου από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έλεγχαν και την ΚΕΕ, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τις εκλογές με κάλπη.

Στις εκλογές η ΑΠΕ ΜΟΔ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της ανεβαίνοντας στην 3η θέση από 5η, παίρνοντας 82 ψήφους (από 60 το 2019), αυξάνοντας παράλληλα και το ποσοστό της από 9% σε 12,7%. Διατήρησε τη μια (1) έδρα που είχε στο ΔΣ και τον έναν αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο οποίο εκλέγεται ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΣ.

Σημαντική είναι και η πλαισίωση της παράταξης με νέους συναγωνιστές και η δικτύωσή της σε περισσότερες πόλεις πανελλαδικά.

Το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό και είναι προϊόν και δικαίωση της συνέπειας, της σοβαρότητας και της καθαρότητας των θέσεων που υποστήριξε η παράταξη, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που καθόρισε η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Το αρνητικό ήταν η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας σε επίπεδο εδρών ΔΣ της παράταξης ΜΟΔ συλλογικά, στην οποία συστεγάζεται σύσσωμος ο κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ενότητα/Νέα Πορεία και στελέχη της έχουν μεταπηδήσει σε κυβερνητικές θέσεις (ειδικοί- γενικοί γραμματείς, διευθυντές και σύμβουλοι υπουργών, μέλη διοικητικών συμβουλίων οργανισμών, όπως η προηγούμενη πρόεδρος του συλλόγου). Για να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα αναγκάστηκε να απορροφήσει το συνδικαλιστικό του «δεκανίκι» στην προηγούμενη θητεία, την παράταξη Εναλλακτική Πρωτοβουλία,. Πάντως το φετινό της αποτέλεσμα υπολείπεται κατά 30 ψήφους του αθροίσματος των ψήφων των δύο παρατάξεων, το 2019.

Η συμμετοχή το 2022 ήταν 650 άτομα, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 2019 (ήταν 660) γεγονός που καταρρίπτει το επιχείρημα ότι οι ηλεκτρονικές κάλπες αυξάνουν τη συμμετοχή.