Σε σειρά Ευρωπαϊκών κρατών εκδηλώνεται μεγάλο απεργιακό κύμα καθώς η ακρίβεια, οι απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό βγάζουν στους δρόμους τους εργαζόμενους. Σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία τους τελευταίους μήνες καταγράφονται συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες είτε με παύση εργασιών, είτε με κινητοποιήσεις στους δρόμους, είτε και με τα δύο.

Γαλλία

Μεγαλειώδης ήταν η συμμετοχή του κόσμου την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που περιλαμβάνει αυξήσεις στα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε όλη την επικράτεια διαδήλωσαν 1,12 εκατ. άνθρωποι και ειδικότερα στο Παρίσι περισσότεροι από 80 χιλιάδες, ενώ τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε δύο εκατομμύρια.
Στις 31/1, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν 1,272 εκατ. άνθρωποι, ενώ το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε πολύ υψηλότερο αριθμό, 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτών.

Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια – στα 64 έτη – το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ακόμα και για τα γαλλικά δεδομένα, σίγουρα μεγαλύτερη από εκείνη του 2019 για το συνταξιοδοτικό.

Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.
Τα γαλλικά συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στις 7 και τις 11 Φεβρουαρίου.

Οι συνδικαλιστές του ενεργειακού τομέα σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο που έχουν στη διάθεσή τους για να αντιταχθούν στη μεταρρύθμιση, από τη δωρεάν παροχή ρεύματος σε ορισμένους πελάτες μέχρι τη μείωση της παραγωγής. Στη Μασσαλία, το τοπικό συνδικάτο σκοπεύει να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε εκείνες τις επιχειρήσεις -για παράδειγμα στα αρτοποιεία- που το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά. Κάποιες από αυτές τις δράσεις των συνδικαλιστών «Ρομπέν των Δασών» μπορεί να αφορούν σχολεία και νοσοκομεία, είπε ο Φαμπρίς Κουντούρ, ο ομοσπονδιακός γραμματέας του FNME-CGT (Εθνική Ομοσπονδία Ορυχείων και Ενέργειας).

«Ελπίζουμε ότι θα ακουστούμε ακόμη πιο δυνατά στις 31 Ιανουαρίου», είχε πει ο γενικός γραμματέας του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τότε, καθημερινά, θα εκδηλώνονται πρωτοβουλίες στις επιχειρήσεις, στα καταστήματα».

Βρετανία

Το νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου νέα διήμερη απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μαρτυρούν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου των νοσηλευτών, του Royal College of Nursing (RCN), και της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η οποία αρνείται να δώσει τις αυξήσεις που ζητεί το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες ζητούν μισθολογική αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 19% προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία, σύμφωνα με το RCN, έχει περιοριστεί κατά 20% από το 2010. Το αδιέξοδο αυτό ώθησε το συνδικάτο να ανακοινώσει νέες κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα αφορούν περισσότερα νοσοκομεία.
Λόγω της διήμερης απεργίας του νοσηλευτικού προσωπικού τον Δεκέμβριο ακυρώθηκαν 30.000 επεμβάσεις και ραντεβού. Σύμφωνα με την NHS Confederation, που εκπροσωπεί τα νοσοκομεία, η νέα απεργία ενδέχεται να οδηγήσει στην ακύρωση 4.500 επεμβάσεων και 25.000 ραντεβού.

Οι κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των πολιτών από όλες όσες συγκλονίζουν τη Βρετανία τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Ipsos και διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου PA, το 57% των Βρετανών εκτιμά ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τη συνέχιση των απεργιών των νοσηλευτών. Το 82% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους νοσηλευτές και το 80% για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν απεργίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Επαναλαμβάνεται η απεργία των σιδηροδρομικών
Οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνεχίζονται επί έξι μήνες, επαναλήφθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου με νέα πενθήμερη απεργία. Περί τις 40.000 σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι στην Network Rail, τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και σε 14 ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες, κατέβηκαν σε τετραήμερη απεργία που οργανώνεται από το συνδικάτο RMT, ενώ το συνδικάτο των μηχανοδηγών Aslef έχει αποφασίσει και μία επιπλέον ημέρα απεργίας.

Το RMT, το οποίο οργάνωσε τη μεγαλύτερη απεργία στον τομέα την τελευταία 30ετία, απαιτεί καλύτερους μισθούς απέναντι σε έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 11% και καλεί τους Βρετανούς «να μη ταξιδέψουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη».
Ο τομέας των μεταφορών αναστατώθηκε και κατά την περίοδο των γιορτών με τις απεργίες των σιδηροδρομικών, αλλά και των τροχονόμων και της συνοριοφυλακής, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρατεύσει τον στρατό για τη διενέργεια των ελέγχων στα βρετανικά αεροδρόμια.

Γερμανία

Στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις που επηρέασαν 35.000 επιβάτες, λόγω προειδοποιητικής απεργίας του συνδικάτου Verdi.
Το σωματείο κάνει λόγο για δυσαρέσκεια για τις προτάσεις που έγιναν σε τρεις γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων από τη διοίκηση του αεροδρομίου του Βερολίνου. Απαιτεί αύξηση 500 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών εδάφους σε περίοδο 12 μηνών, καθώς και υψηλότερα μπόνους για το προσωπικό ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας που εργάζεται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Μαζικές κινητοποιήσεις εκδηλώθηκαν επίσης και σε άλλους κλάδους.