Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία πραγματοποίησε την Πέμπτη 24/9/2020 η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Πέντε ναυτεργατικά σωματεία του Πειραιά συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το πλοίο «BLUE STAR DELOS», όπου έλαβε χώρα διαμαρτυρία για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία άνω των 3.000 ΚΟΧ, καθώς και για την παρέμβαση στα εσωτερικά του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι.

Η ΣΣΕ που ίσχυε μέχρι πρότινος θεσμοθετήθηκε το 1944 και κατοχύρωνε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών, οι οποίοι τονίζουν ότι η κατάργησή της ανοίγει διάπλατα τον δρόμο να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλους τους ναυτεργάτες.
Η ΠΕΝΕΝ, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι «κυβέρνηση και εφοπλιστές στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης κλιμάκωσαν την επίθεση ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα με αποκορύφωμα την τροπολογία που έφερε στην Βουλή κατ’ εντολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ο Γ. Πλακιωτάκης και ψήφισε η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με την οποία επιχειρούν την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα τον δρόμο αυτή η αντεργατική μεταβολή να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλους τους ναυτεργάτες».

Επιπλέον, η διοίκηση του σωματείου τονίζει ότι οι συνέπειες αυτής της απόφασης για τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι καταστροφικές, ενώ επισημαίνει ότι παράλληλα «οι εφοπλιστές αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση ακινητοποιούν και αποδρομολογούν δεκάδες πλοία από την ακτοπλοΐα, τις διεθνείς γραμμές και στα πορθμεία οδηγώντας σε μαζική ανεργία τους ναυτεργάτες». Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση με διαδοχικά πακέτα εκατομμυρίων ευρώ τους στηρίζει και τους ενισχύει γενναιόδωρα με ζωντανό κρατικό χρήμα, ενώ για τους ναυτεργάτες που τους αναστέλλεται η σύμβαση επιφυλάσσει τα ψίχουλα των 534 ευρώ και για τους ανέργους η κατάσταση και το σχετικό επίδομα είναι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα».

Αναφορά γίνεται και για την κατάσταση των συνταξιούχων ναυτεργατών, ιδιαίτερα όσων έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, καθώς, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, πέρα από τις περικοπές την περίοδο των μνημονίων βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων που διαρκούν ακόμη και πέντε ή περισσότερα χρόνια.
Στην απεργία συμμετείχαν η ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΗΗΕΝ).
Τέλος, το τοπικό σωματείο ναυτεργατών στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας-Διαπόντιων Νησιών αποφάσισε να συμπορευτεί με την απόφαση της ΠΕΝΕΝ, με δικό του πλαίσιο αιτημάτων και αντίστοιχη κινητοποίηση.