Μετά από μια καμπάνια σχεδόν ενός μήνα, το Σάββατο 20/11, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση της «Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων» στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα της ΕΔΟΘ. Το κλίμα καθ’όλη τη διάρκεια της καμπάνιας ήταν θετικό, με τον κόσμο των μισθωτών δικηγόρων να αντιλαμβάνεται την ανάγκη συνδικαλιστικής οργάνωσής του, ξέχωρα από τον Δικηγορικό Σύλλογο που είναι ο «επιστημονικός φορέας»- σύμβουλος του κράτους, που μέλη του είναι και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος. Αντίστοιχα, τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 30 συνάδελφοι, καταγράφοντας τη θέλησή τους να συνεχιστεί η υπόθεση αυτή.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον χώρο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο(!) η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» έθεσε το ζήτημα της πάλης απέναντι στον νόμο Χατζηδάκη, ως ουσιαστικό ζήτημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ήδη από τη συγκρότηση του Σωματείου και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Ακόμα, τοποθετήθηκαν οι δυνάμεις του ΝΑΡ και της «Επιτροπής Αγώνα» (ΠΑΜΕ), οι οποίες και τάσσονται υπέρ της συνέχισης της καμπάνιας με σκοπό τη δημιουργία του σωματείου. Αντίθετα, οι δυνάμεις των «υπερεπαναστατών» της ΑΡΙΣ αλλά και της «Κίνησης» (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) δήλωσαν το θετικό της προσπάθειας αυτής, αλλά το …«παρακολουθούν».

Δεν είναι άσχετη αυτή η στάση τους από το γεγονός ότι διαφωνούν με τον αγώνα για αναγνώριση της εξαρτημένης μισθωτής σχέσης εργασίας και τα αντίστοιχα δικαιώματα, αλλά τάσσονται με τη λαθεμένη μικροαστική αντίληψη περί ενίσχυσης του σημερινού καθεστώτος της «έμμισθης εντολής», ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί αναλυτικά η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» με ξεχωριστό κείμενο.

Από εκεί και πέρα, οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας σωματείου, μαζί με τους δεκάδες ανέναχτους, τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της καμπάνιας, με σκοπό να γίνει γνωστή σε ακόμα περισσότερους συναδέλφους η προσπάθεια αυτή. Μάλιστα, συμφωνήθηκε η συνέχιση της καμπάνιας με εξορμήσεις, καθώς και με ανοιχτή δημόσια εκδήλωση στα μέσα Δεκέμβρη για το εργατικό δίκαιο, τι ισχύει και τι πάμε να διεκδικήσουμε, μαζί με τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη, στα πλαίσια της αναγκαίας σχετικής ενημέρωσης του κόσμου για το ζήτημα. Με στόχο, όπως ειπώθηκε, να πάμε σε ιδρυτική συνέλευση στα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη του 2022.