Μήνες τώρα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό παλεύει να υπολογίσει τι μπορεί να καλύψει από τις ανάγκες του. Γιατί η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί είναι παγωμένοι, ενώ όλα τα βασικά είδη διαβίωσης αυξάνονται αλματωδώς. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το άλμα τιμών κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο οφείλεται στις αντίστοιχες αυξήσεις επιμέρους δεικτών. Από τη στέγαση και τις μεταφορές έως την ένδυση – υπόδηση και τα τρόφιμα. Ενδεικτικά το ψωμί, που είναι και από τα πιο φτηνά αγαθά για ένα νοικοκυριό, έχει αυξηθεί κατά 4,9%, το ελαιόλαδο έχει πάει στο 17% ενώ το αρνί και το κατσίκι έχουν φτάσει το 19,7%.

Εν μέσω του ράλι των τιμών η κυβέρνηση προτάσσει τα κέρδη της μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Μιας και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σταϊκούρα βάζουν φρένο στις όποιες προσδοκίες και τα σενάρια, τα οποία υποκινούσε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης, σχετικά με υποτιθέμενες μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Όπως χαρακτηριστικά ξεκαθάρισε ο Σταϊκούρας, «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Αλλά δεν είναι μόνο τα είδη διαβίωσης που έχουν εκτοξευθεί, το κόστος της ενέργειας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες μέρες του Γενάρη η χοντρική τιμή του ρεύματος ανέρχεται στα 0,176 ευρώ/Κwh, ενώ τον περασμένο Γενάρη η τιμή αυτή ήταν μόλις στα 0,063 ευρώ/Κwh.

Για να γίνει κατανοητή η αύξηση αυτή τον Γενάρη του 2021 ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 Κwh, πλήρωνε για ρεύμα περίπου 25€, για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που είναι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, περίπου 16€ και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής 6€ περίπου. Τελικά τον Γενάρη του 2021 ο λογαριασμός ανέρχονταν στα 44€ χωρίς το ΦΠΑ και χωρίς λοιπές επιβαρύνσεις. Τον Γενάρη του 2022 για ίδια κατανάλωση η τιμή για ρεύμα και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν αλλάζουν, όμως η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτινάχθηκε στα περίπου 34€. Τελικά τον Γενάρη του 2022 ο λογαριασμός ανέρχεται στα 75€ χωρίς το ΦΠΑ και χωρίς λοιπές επιβαρύνσεις. Αν αφαιρέσουμε και τα 9€ της επιδότησης έως τα 300Κwh, τελικά ο πολίτης επιβαρύνεται κατά 22€, ποσό που αντιστοιχεί με 50% αύξηση. Παρόμοιο άλμα κάνει και το φυσικό αέριο το οποίο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Και ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευθεί σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης, τα τρόφιμα και την ένδυση, στην πραγματικότητα δηλαδή σε όλη την καθημερινότητα του λαού, ο πρωθυπουργός στο νέο του διάγγελμα κάνει λόγο ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Και αυτά τα «καλύτερα» που η κυβέρνηση, με την πολιτική της, έχει επιφυλάξει για τους πολίτες της, για τον Ελληνικό λαό, είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών προμήθειας στον τύπο ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των πελατών τους που ζητούν διακανονισμούς γιατί δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Ενώ η υπόθεση γονέα που δεν ήταν σε θέση να θρέψει το παιδί του και το άφησε στην Πρόνοια, για να μην πεθάνει κάνει τον γύρο του διαδικτύου.