Διά ζώσης θα γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης.
Στις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των κυβερνητικών παρατάξεων της πλειοψηφίας του ΔΣ τάχθηκαν είτε εξ ολοκλήρου με τις ηλεκτρονικές εκλογές είτε με τις «μικτές» -διά ζώσης και ηλεκτρονικά ταυτόχρονα- επικαλούμενοι την πανδημία, αλλά και τη «μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κλάδου» στη διαδικασία, την ώρα που απέναντί τους είχαν μια παντελώς άμαζη Γενική Συνέλευση και οι συμμετέχοντες μετά βίας ξεπερνούσαν τους 100.

Είναι οι ίδιες ακριβώς παρατάξεις που με τις πρακτικές τους όχι μόνο απομαζικοποιούν την ΕΣΗΕΑ, αλλά και επιχείρησαν να βάλουν φρένο σε μια ζωντανή διαδικασία, όπως η συμμετοχή των μελών της Ένωσης στη διά ζώσης εκλογική διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την πρόταση για «μικτές» εκλογές, επικαλούμενος την πανδημία, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για όσο επικρατούν οι «έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού», αποδεχόμενος εξ ολοκλήρου το κυβερνητικό αφήγημα περί «ομοψυχίας» και θολής «συσπείρωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων στη μάχη κατά της πανδημίας». Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανοίξει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας άκριτα και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ενώ οι συνθήκες σε χώρους δουλειάς μόνο ασφαλείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ακριβώς αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προτείνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως ένα «ασφαλές» μέσο και ως έναν τρόπο για… τη μαζικοποίηση των σωματείων και των ενώσεων. Κανείς όμως δε απαντά στο ερώτημα: ποιος διασφαλίζει από πού και με ποιους όρους θα διεξάγεται η ψηφοφορία; «Χαλαρά» από το σπίτι, όπως επιχειρούν να το περιγράψουν ή από τους χώρους δουλειάς, κάτω από το βλέμμα και πολύ πιθανόν την πίεση ακόμα και τον εκβιασμό του εργοδότη;
Φαίνεται πως για κάποιους το ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό εξαντλείται στις εκλογές ενός σωματείου, μιας ένωσης, μιας ομοσπονδίας, ενώ την ίδια ώρα ψελλίζουν μόνο δυο μισόλογα για την κατάσταση στα ΜΜΜ και στους εργασιακούς χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, το σώμα της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε με μικρή πλειοψηφία και έπειτα από δύο καταμετρήσεις, τη διά ζώσης ψηφοφορία στις εκλογές της Ένωσης, τον Ιανουάριο.
Ουσιαστικά, στην ΕΣΗΕΑ επιχειρήθηκε με πάμπολλες δικαιολογίες να περάσουν πτυχές του αντεργατικού εκτρώ­ματος Χατζηδάκη. Βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις όπως αυτή που προβλέπει ότι η απόφαση για απεργία θα πρέπει να λαμβάνεται από το 50%+1 των μελών ενός σωματείου, εισήχθησαν πρώτη φορά από την υπουργό Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Μπροστάρηδες στην εφαρμογή των αντιδραστικών ρυθμίσεων του νόμου Χατζηδάκη μέσα στα σωματεία και τις ενώσεις αναδεικνύονται οι παραδοσιακές κυβερνητικές παρατάξεις του γραφειοκρατικού και υποταγμένου συνδικαλισμού. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε!