Παρά τις τυμπανοκρουσίες περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυταρχισμό, καταστολή και συνδικαλιστικές διώξεις επιμένει στην υλοποίηση τόσο των μνημονιακών “διαρθρωτικών” μέτρων των ενοποιήσεων, όσο και στην ακραία μνημονιακή λιτότητα με τις πολιτικές μηδενικών διορισμών, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους.

Άλλο ένα «επεισόδιο» συνδικαλιστικής δίωξης κατά εργαζομένων που αγωνίζονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα εκδηλώθηκε στις 19/11, αυτήν τη φορά εις βάρος συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ). Μετά τον περιορισμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες με τις υπό κατάργηση συνδικαλιστικές άδειες και τη φαλκίδευση του δικαιώματος στην προκήρυξη απεργιών από τα συνδικάτα, οι συλλήψεις και οι διώξεις συνδικαλιστών για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται, είναι το επόμενο βήμα αυταρχισμού.

Οι συνδικαλιστές που συνελήφθησαν υλοποιούσαν, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους τους, την απόφαση του Συλλόγου τους για κατάληψη τριών περιφερειακών υποκαταστημάτων, καθώς και των κεντρικών του ΕΦΚΑ.

Η αστυνομία συνέλαβε και κράτησε, για να ασκηθεί έπειτα δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, δύο μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ. Η σύλληψή τους έγινε με αιτιολογία τη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της κατάληψης του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ στο Νέο Ηράκλειο, που βρισκόταν στην 12η μέρα της.

“Αγανακτισμένοι” ασφαλισμένοι του Οργανισμού, ακροδεξιών αντιλήψεων, επιτέθηκαν στους δύο συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν την κινητοποίησή τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι τελευταίοι στο αυτόφωρο με την κατηγορία της “διατάραξης οικιακής ειρήνης”.

Το υποκατάστημα του Ν. Ηρακλείου έχει απομείνει με τέσσερα (!) άτομα και καλείται να εξυπηρετήσει μια περιοχή με πάνω από 20.000 ασφαλισμένους. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί όμως και σε άλλα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, διότι όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, τον τελευταίο καιρό, επειδή η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο είχαν φανταστεί τόσο η Διοίκηση, αλλά και το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσωπικό μετατίθεται από τις υπηρεσίες αιχμής, για να στελεχωθούν οι επιτελικές διευθύνσεις, που θα δουλέψουν για την υλοποίηση της ενοποίησης. Βεβαίως, όχι μόνο η ενοποίηση των ταμείων δεν προχωράει αλλά και οι ελλείψεις που δημιουργούνται στα Τμήματα με το συναλλασσόμενο κοινό είναι τραγικές. Εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες επικρατούν στους υπαλλήλους των περιφερειακών υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ που αντιμετωπίζουν πλέον και προβλήματα υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ βρίσκονται από τις 2 Νοεμβρίου σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις σε πολλά υποκαταστήματα του Οργανισμού στην Αττική. Διεκδικούν ενίσχυση με προσωπικό, κυρίως για τα Υποκαταστήματα που εξυπηρετούν το κοινό (ασφαλισμένους  και συνταξιούχους) και τα Τμήματα που εκδίδουν τις συντάξεις.

Η αδιαφορία, η αδιαλλαξία, η προσπάθεια εξαπάτησής τους, καθώς και πρακτικές του “διαίρει και βασίλευε” ήταν η απάντηση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, όπως και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συναντήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ μαζί τους, όπου τα προβλήματά τους είχαν κατ’ επανάληψη τεθεί και η απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα τους πάρθηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους.

Η δίκη των δύο συνδικαλιστών στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από το κίνημα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από εργαζόμενους, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές και η νέα ημερομηνία δικασίμου ορίστηκε στις 30/11/2018.

Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε και από την ΑΔΕΔΥ, που καλεί τη μέρα της δίκης σε κινητοποίηση στα δικαστήρια.