Ανάμεσα στους επαγγελματίες που επλήγησαν κατά τρόπο άμεσο από τον κορονοϊό και εύλογα διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στην οικονομική στήριξη του κράτους, ήταν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι ξεναγοί, οι τουριστικοί συνοδοί, καθώς και οι καλλιτέχνες. Οι κλάδοι αυτοί ήδη από τις αρχές Μαρτίου είδαν τις δουλειές τους να χάνονται και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, ενώ παράλληλα ήρθαν αντιμέτωποι με την σοβαρή πιθανότητα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη τη νέα χρονιά, καθώς δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό ενσήμων μέσα στο 2020.

Μετά από πολλές και πολύμηνες πιέσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση έκτακτου μηνιαίου επιδόματος ύψους 534 ευρώ για τους ανέργους των κλάδων αυτών, βοήθημα που αντιστοιχεί στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το έκτακτο αυτό επίδομα προέβλεπε και τη χορήγηση ενσήμων για τους δύο αυτούς μήνες, ώστε να εξασφαλίσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων που θα τους επιτρέψει να μείνουν τουλάχιστον ασφαλισμένοι το 2021.
Έτσι, πριν από λίγες μέρες άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των μονομερών δηλώσεων από τους καλλιτέχνες και τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό -επίκειται η διασταύρωση των στοιχείων τους από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβουν τελικά την αποζημίωση.

Και εδώ συμβαίνει το εξής παράλογο και παράδοξο: όσοι απ’ αυτούς τους επαγγελματίες και νυν ανέργους αποπειράθηκαν να ενταχθούν σε κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ (προγράμματα που προϋποθέτουν ενεργή κάρτα ανεργίας πριν και κατά τη διάρκεια της αίτησης) ώστε να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα ακόμα και άσχετο με τον τομέα τους (σε δήμους κτλ.), χτύπησαν πάνω σε τοίχο. Το σύστημα του ΟΑΕΔ δεν τους αναγνωρίζει πλέον ως ανέργους, αλλά ως «εν δυνάμει απασχολούμενους»(!) και διακόπτει την κάρτα ανεργίας τους στις 31 Αυγούστου, επειδή κάνοντας αίτηση για το έκτακτο επίδομα Σεπτέμβριο-Οκτώ­βριο, αιτούνται και ένσημα για τους δύο αυτούς μήνες! Και τα ένσημα θεωρούνται «τεκμήριο εργασίας»! Συνεπώς, ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν τους προσμετρά ως ανέργους, αλλά τους αποκλείει από οποιοδήποτε πρόγραμμα ή άλλη παροχή.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο ΟΑΕΔ δεν έχει δώσει σαφή απάντηση επί του θέματος. Ενημερώνει μόνο τους ενδιαφερόμενους ότι, αν κάνουν αίτηση και για το έκτακτο επίδομα και, συγχρόνως, για κάποια θέση απασχόλησης,… μένουν εκτεθειμένοι σε μελλοντικό έλεγχο και μπορεί να τους ακυρωθούν οι συμβάσεις στα κοινωφελή προγράμματα, αλλά και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα του επιδόματος!

Μέσα σε πρωτοφανείς πιέσεις εργασιακές και οικονομικές, οι τέως εργαζόμενοι και νυν άνεργοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις μαύρες τρύπες και τις «παγίδες» του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, αποδεικνύεται περίτρανα η προχειρότητα των «μέτρων ανακούφισης» και η ακαμψία της δημόσιας διοίκησης. Οι άνεργοι μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τελικά καλούνται να επιλέξουν: επίδομα ή ανεργία! Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ διαγράφει ανέργους, δημοσιεύει πλασματικά νούμερα και η κυβέρνηση καμώνεται ότι σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι δίπλα στον πολίτη…