Εδώ και μερικούς μήνες η πλατεία Εξαρχείων αστυνομοκρατείται, 2 ή 3 διμοιρίες των ΜΑΤ, μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και άνθρωποι της ασφάλειας, περιμετρικά της πλατείας φρουρούν τις λαμαρίνες. Οι λαμαρίνες και τα υπερυψωμένα συρμάτινα θυμίζουν “εχθρικό στρατόπεδο” στην καρδιά της γειτονιάς. Οι αστυνομικοί συχνά κάνουν σεξιστικά σχόλια, αγριοκοιτάζουν και ελέγχουν κόσμο, ρωτώντας γιατί είναι εκεί αργά το βράδυ ή προς τα πού κατευθύνονται. Όπως επισημαίνουν κάτοικοι, σήμερα η πλατεία τελεί πρακτικά “υπό κατοχή. Ουσιαστικά, απαγορεύεται κάποιος να σταθεί στο πεζοδρόμιο ή απέναντι από το εργοτάξιο”, θυμίζοντας το περιστατικό κακοποίησης γυναίκας που απλά περνούσε από το σημείο για να πάρει το δίκυκλό της από την οδό Τσαμαδού αλλά και τις καταγγελίες των δύο δικηγόρων για αστυνομική βία σε βάρος τους και την αναίτια προσαγωγή τους, ενώ συχνά η αστυνομία κάνει χρήση χημικών και κρότου-λάμψης.

Το προηγούμενο διάστημα απομακρύνθηκε από την πλατεία Εξαρχείων το άγαλμα – φανοστάτης “Τρεις έρωτες”. Ειδικά συνεργεία το ξήλωσαν, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν πέντε προσαγωγές με την κατηγορία της απείθειας, ενώ από τον Δήμο δεν έχει γίνει γνωστό αν θα τοποθετηθεί κάπου αλλού ή θα επιστρέψει στην πλατεία μετά την ολοκλήρωση των έργων. Παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις ότι η πλατεία Εξαρχείων θα παραμείνει ως πλατεία μετά την ολοκλήρωση των αναγκαστικά πολυετών εργασιών, οι κάτοικοι δεν είναι καθόλου βέβαιοι γι’ αυτό, αφού το μέγεθος της πλατείας δεν επαρκεί ώστε να συνδυάσει τον σταθμό του μετρό και μια πλατεία με πλούσιο πράσινο. Εμφανής είναι η πρόθεση τουριστικοποίησης και εξώθησης κατοίκων εκτός του Κέντρου πίσω από τη δήθεν επέκταση του ελλιπούς δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Κάποιοι ιδιοκτήτες που θέλουν το μετρό, βλέπουν μία ευκαιρία για “ανάπτυξη”, κυρίως όσοι προσβλέπουν σε οφέλη από τη μεσιτική αγορά και τη βραχυχρόνια μίσθωση σε αντίθεση με τους κατοίκους με οικογένειες που έδωσαν δυναμικό “παρών” στην κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου.

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», το περασμένο Σάββατο, βρήκε σημαντική ανταπόκριση συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο, δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες κλπ. Αρκετός κόσμος συμμετείχε στη συνέχεια στην πορεία που κινήθηκε στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας η αστυνομία έριξε ξανά χημικά και κρότου-λάμψης ώστε να διαλύσει τον κόσμο που ακολουθούσε την πορεία.

Στα πλαίσια της επιχείρησης “ανάπτυξης”, αλλοίωσης στην πραγματικότητα του χαρακτήρα της ιστορικής γειτονιάς των Εξαρχείων, είναι και η επικείμενη ανάπλαση περίπου 40 στρεμμάτων στον Λόφο του Στρέφη, στα πλαίσια “δωρεάς” από την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων “Prodea Investments”. Λίγες μέρες μετά την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου, οι κάτοικοι κατάφεραν να αποτρέψουν τη διέλευση φορτηγού οδικής βοήθειας με εργοταξιακό κοντέινερ που έφτασε στον Λόφο. Το όχημα αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω των συγκεντρωμένων, που έμειναν εκεί “παρέα” με περιπολίες από αστυνομικούς, ασφαλίτες και drone, που πέταγε ως τα μεσάνυχτα στην περιοχή.