Οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν καθημερινά τις τρομακτικές συνέπειες των μνημονίων. Σε κάτι που πολύ μεθοδευμένα στόχευσαν όλες οι κυβερνήσεις κάτω από την υπαγόρευση της Ε.Ε. ήταν και είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατακτήσεις που είχαν κερδηθεί με σκληρούς αγώνες ολόκληρες δεκαετίες, σήμερα αρπάζονται βίαια πίσω, οδηγώντας σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα.

Βλέπουμε από χρόνο σε χρόνο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να συντελούνται συνεχώς νέες αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων. Με αφορμή την υπόθεση την LEROY MERLIN στις αρχές του χρόνου που έλαβε διαστάσεις στα ΜΜΕ, παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό ανάλογες πρακτικές από μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρίες.

Στις αρχές του χρόνου μετά από έλεγχο του ΣΕΠΕ στην LEROY MERLIN βρέθηκαν 29 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου και ένα μήνα μετά επεβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρία 435.000 ευρώ. Η εταιρεία βέβαια χωρίς να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια προχώρησε το επόμενο διάστημα σε τροποποιήσεις στις ατομικές συμβάσεις σε 120 εργαζόμενους, που επιβάλλουν το 9ωρο εργασίας, ώστε στο εξής η εταιρεία να μην αντιμετωπίζει προβλήματα σε τυχόν ελέγχους. Στην καθιέρωση του 9ώρου έχουν προχωρήσει επίσης η Vodafone, η Praktiker καθώς και πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα παρουσιάζεται από τους εργοδότες ως θετική αλλαγή υπέρ των εργαζομένων, καθώς η μια ώρα παραπάνω παρουσιάζεται σαν αύξηση διαλείμματος, ενώ αναφέρουν σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι …στην ευχέρεια των εργαζομένων αν θα επιλέξουν το ένα ή το άλλο ωράριο….

Και το λέει αυτό η LEROY MERLIN!! Μια εταιρία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εδώ και καιρό για τα ελαστικά ωράρια εργασίας, για τις απειλές και τους εκβιασμούς που δέχονται από τους διευθυντές, για αναίτιες απολύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα πολλά πρόστιμα που δέχθηκε η εταιρεία αφορούσε στην απόλυση μιας γυναίκας 1 μήνα αφότου μαθεύτηκε ότι πάσχει από σοβαρή νόσο.

Πέρα από τους μεγάλους αυτούς ομίλους καθημερινά μαθαίνουμε για ολοένα και περισσότερες εταιρίες μικρότερες ή μεγαλύτερες που καταπατούν το δικαίωμα του 8ώρου, με τελευταίο παράδειγμα εταιρείας στο χώρο της διαφήμισης, όπου προχώρησε η διοίκηση μονομερώς σε τροποποίηση ωραρίου, κανοντάς το 9ωρο, χωρίς καν να φέρουν προς υπογραφή νέες συμβάσεις εργασίας, αλλά αρκέστηκαν στο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την νέα συνθήκη.

Γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως δεν πρόκειται απλά για την εξαίρεση αλλά για μια νέα εργασιακή πραγματικότητα. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται πλήρως αυτά που τους προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες, κάτω από τις εντολές των ξένων κέντρων, καθώς αυτές οι αλλαγές μεθοδεύονται μέσα από την Ε.Ε. και επιβάλλονται στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια δεν αφορά μόνο το 9ωρο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρό από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ τους τελευταίους μήνες βλέπουμε πολλές εταιρίες να καθιερώνουν την 6ήμερη εργασία, ανάμεσα τους η Media markt και τα Jumpo. Όσο για το ποια είναι η πρόθεσή τους, μας έδωσε κατατοπιστική απάντηση ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για μια νέα πραγματικότητα, που πρέπει να προσαρμοστούμε! Αυτή η νέα πραγματικότητα για τη ΝΔ περιλαμβάνει 7ήμερη εργασία! Ευτυχώς δεν αναφέρθηκε και στο ωράριο, αν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν ήδη ταχθεί στην ουσία υπέρ της 12ωρης εργασίας στην Αυστρία.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση κυβέρνηση και εργοδότες έχουν στο πλάι τους ουσιαστικά τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού μπροστά σ’ αυτά που συντελούνται, η ΓΣΕΕ και οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις κρατούν σιγή ιχθύος. Ούτε λέξη για να δικαιολογήσουν έστω το ρόλο τους! Ούτε πολύ περισσότερο την παραμικρή μαζική κινητοποίηση ενάντια σ’ αυτό το νέο αντεργατικό μέτρο που προωθείται και επιβάλλεται ….