Ανάδειξη των προβλημάτων της αγροτιάς – ξεσκέπασμα και καταγγελία της κυβερνητικής δημαγωγίας

Πυκνώνουν τα αγροτικά μπλόκα με την είσοδο στον αγώνα των αγροτών της Ηπείρου και της Κέρκυρας, ενώ η πίεση προς την κυβέρνηση οξύνεται. Στον αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού και στα δύο ρεύματα προχώρησαν την περασμένη Τρίτη οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και του κόμβου του Πλατυκά­μπου οι αγρότες της Θεσσαλίας, προς τον οποίο διοχετεύεται η κίνηση της Ε.Ο λόγω του μπλό­κου της Νίκαιας. Παράλληλα, στη συνέλευση της περασμέ­νης Τετάρτης αποφασίστηκε, για σήμερα Σάββατο, ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών, ενώ οι αγρότες της Αιγιαλείας προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη σε περιοδικό καθολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου. Οι αγανακτισμένοι αγρότες αρνούνται να παραβρεθούν σε συνά­ντηση με τον υπουργό Α.Α.&Τ. αν δεν συμμετέχουν στη συνά­ντηση αυτή και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο ή τον πρωθυπουργό. Η εκτίμησή αυτή απορρέει από τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτιά της χώρας και από τις συνεχείς παλινωδίες του υπουργείου Α.Α.&Τ., κάτω από τις εντολές της κυβέρνησης και των ξένων κέντρων. Άλλωστε, ο ίδιος ο Στ.Αραχωβίτης δήλωσε ότι αυτός ο «διάλογος θα γίνει στη βάση των δημοσιονομικών δεδομένων της οικονομίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα πορευτεί με βάση τις μνημονιακές και κοινοτικές δεσμεύσεις. Ωστόσο, και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε το 2018 κατά 4,9%, χωρίς καμία μέριμνα αναπλήρωσής του από την κυβέρνηση, οδηγώντας στην εξαθλίωση ένα μεγάλο μέρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Την περασμένη Κυριακή στη σύσκεψη που κάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγροτικού αγώνα. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 20 μπλόκων και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα, ενώ την περασμένη Δευτέρα σε συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα συζητήθηκε η υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης για κλιμάκωση του αγώνα και συγκεκριμένα:

1) Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες.

2) Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένοι αποκλεισμοί εθνικών οδών,

3) Να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί,

4) Να γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διερευνηθεί αν υπάρχει καρτέλ εκκοκκιστών, το οποίο επιβάλλει πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Α.Α.& Τ. αρνείται τη διϋπουργική σύσκεψη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες ζητούν την επίλυση και ορισμένων επιμέρους αιτημάτων, τα οποία δεν υπόκεινται ούτε στο «δεδομένο» ενταξιακό καθεστώς στην Ε.Ε. ούτε στις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως:  

– Τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κ.ά.

– Την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, βαμβάκι κ.ά.), λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και του ρωσικού εμπάργκο (ροδάκινα κ.ά.)

– Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να πληρώνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών, χωρίς καθυστερήσεις.

– Τη διατήρηση του αφορολόγητου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα το 2017 και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα χωρίς τεκμήρια διαβίωσης. Να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες, που είχε αναβληθεί για μια 5ετία κάτω από την πίεση των μπλόκων τα περασμένα χρόνια.

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αποσύνδεσή τους από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο.

– Την κατάργηση των «αγροτοδικείων», με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

★★★

Είναι φανερή η κυβερνητική στήριξη στους κάθε λογίς βιομήχανους, εμπόρους, τσαμπάδες, κομπραδόρους, εκκοκκιστές, κλπ., σε βάρος φυσικά των συμφερόντων της φτωχομεσαίας αγροτιάς που πλήττεται θανάσιμα από τις διάφορες παράτυπες ή και παράνομες μεθοδεύσεις. Κραυγαλέα απόδειξη γι’ αυτό, είναι η απροκάλυπτη ανοχή στη δημιουργία ολιγοπωλίων, καρτέλ, κ.α. Για παράδειγμα, στο θεσσαλικό κάµπο οι εκκοκκιστές Μάρκου, Καραγιώργος και Αγγελούσης κόβουν επιταγές µε  τιµή 0,47-0,48 €/κιλό βαμβακιού στους παραγωγούς και «δεσµεύονται» για επιπλέον δύο λεπτά σε όσους έχουν παραδώσει προϊόν µε ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά! Πιο συγκεκριμένο παράδειγμα το Συμφωνητικό που υπογράφτηκε, λόγω χρεών του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων» με τη ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε., με υποχρέωση του πρώτου να πουλά κατ’ αποκλειστικότητα στη ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. το 50% του συγκεντρωμένου βαμβακιού, δημητριακών και βαμβακοσπόρου σποράς, στην τρέχουσα τιμή (;), ενώ στη δεύτερη παρέχεται το προνόμιο αγοράς (χωρίς την υποχρέωση να αγοράσει) για τα παραπάνω προϊόντα. Σημειώνουμε πως ιδιοκτήτης της ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. είναι ο Βασίλης Μάρκου, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.

Εξ αιτίας αυτών των λαθροχειριών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η προγραμματισμένη συνάντηση με την επιτροπή ανταγωνισμού, παρουσία της προέδρου Β. Θάνου,  όπου συζητήθηκε η καταγγελία των αγροτών για ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φετινού ελληνικού βαμβακιού, η τιμή που θα έπαιρναν οι βαμβακοπαραγωγοί έπρεπε να είναι στα 60 λεπτά το κιλό, οι εκκοκκιστές το παίρνουν στα 47 λεπτά, ενώ παράλληλα ο υπουργός Α.Α.&Τ. δικαιώνει  τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, θεωρώντας το θέμα λήξαν! Κι επειδή πολλοί νομίζουν πως τα 13 λεπτά της περικοπής είναι «τίποτα», ας τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση: Η καλλιέργεια βαμβακιού το 2018 ήταν 2.343.150 στρέμματα Χ 300 περ. κιλά/στρ. Χ 0,13 € η διαφορά τιμής= 91.382.850 €! Αυτά τα εκατομμύρια κλέβονται από περίπου 45.000 βαμβακοκαλλιεργητές για να τα τσεπώσουν 8-10 μεγάλοι εκκοκκιστές-εμπόροι! Και δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει στο βαμβάκι, συμβαίνει στο σύνολο της Γεωργίας/Κτηνοτροφίας/Αλιείας, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως συστηματικός έλεγχος.  

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπου την περασμένη Παρασκευή (2/2) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στην Καλαμάτα από κτηνοτρόφους της περιοχής, με επικεφαλής τους Αγροτικούς Συλλόγους Μεσσήνης, Χανδρινού και Γαργαλιάνων. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την εξευτελιστική τιμή του γάλακτος, καταγγέλλοντας ότι οι μεγαλέμποροι έριξαν τις τιμές φέτος στα 75 λεπτά το λίτρο, ενώ τις τελευταίες μέρες σταμάτησαν και τις παραλαβές! Εξ αιτίας της άρνησης και λόγω του επείγοντος του νωπού προϊόντος, στράφηκαν προς τα γειτονικά τυροκομεία πουλώντας το γάλα όσο-όσο (ακόμα και κάτω από 50 λεπτά), εισπράττοντας δυστυχώς και πάλι αρνητική απάντηση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πετιούνται καθημερινά εκατοντάδες κιλά γάλα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων να οδηγείται στην καταστροφή.  

Η κατάσταση για γεωργούς και κτηνοτρόφους έχει φτάσει στο απροχώρητο, με το υπουργό Α.Α.&Τ. να ψευδολογεί πως τάχα η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση στις 14/12 ικανοποίησε τα αγροτικά αιτήματα και πως τάχα οι αγρότες μετατόπισαν το πλαίσιο των αιτημάτων. Η αλήθεια είναι πως μετά τη συνάντηση αυτή, κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε, ενώ στα αιτήματα προστίθενται τόσο η μη εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος και η αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το κατώτατο ημερομίσθιο, που έλαβαν χώρα μετά τη συνάντηση του Δεκέμβρη. Να σημειώσουμε ακόμα πως η Γεωργία (σιτηρά, βαμβάκι, τριφύλλια, κηπευτικά, κλπ.), η Κτηνοτροφία (εκτροφή βοοειδών, προβατοτροφία, πτηνοτροφία, κ.α.) και η Αλιεία (ψαροκάϊκα, τράτες, κλπ.) περιλαμβάνουν λόγω της μεγάλης διασποράς τεράστια γκάμα επιμέρους αιτημάτων που πολυπλοκοποιούνται λόγω και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της αγροτιάς. Και είναι τουλάχιστον γελοίοι οι ισχυρισμοί του ευρωβουλευτή Στ.Κούλογλου ότι «κανείς δεν ξέρει τι ζητάνε», ότι «τα περισσότερα θέματα είναι λυμένα», ότι «τα μπλόκα ζητούν την κατάλυση του παγκόσμιου καπιταλισμού», ή ότι «οι αγρότες είναι η κοινωνική ομάδα που επλήγη λιγότερο από την κρίση»!

★★★

Σαν συμπέρασμα βγαίνει ότι η έλλειψη συντονισμού, λόγω των διαφορετικών πλαισίων και των μικροκομματικών επιδιώξεων, αποστερεί από τη μεγάλη μάζα της αγροτιάς το σπουδαιότερο όπλο, αυτό της αρραγούς ενότητας.

Ιδιαίτερα στον κόσμο της αγροτιάς, είναι απαραίτητη η δουλειά της βάσης, μέσα από το ουσιαστικότερο κύτταρο τους αγροτικούς συλλόγους, μέσα από ομιλίες σε καφενεία, μέσα από ιδιαίτερες συζητήσεις, η διαμόρφωση της εικόνας των αιτιών της κακοδαιμονίας της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αν αυτό γίνει συνείδηση, αν αυτό συνδυαστεί με τα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας, αν δεθεί με τα γενικότερα αιτήματα των άλλων εργατολαϊκών στρωμάτων, τότε μόνο οι αγώνες αποκτούν ταξικό χαρακτήρα, τότε μόνο κερδίζουν την αποδοχή του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, των λαϊκών επιδιώξεων, τότε μόνο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ο αγώνας για την κατάργηση της ΚΑΠ σε συνδυασμό με την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο έξαρσης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με πολύ δυσμενέστερους όρους παραγωγής του αγροτικού προϊόντος για τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, με την καταστροφή τους. Αναπόφευκτα λοιπόν δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιβίωσής τους παρά ο δρόμος του αγώνα και η σύνδεση του αγώνα αυτού  με τους αγώνες των άλλων καταπιεσμένων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Σ’ αυτήν τη φάση, η στερεή βάση της φτωχομεσαίας αγροτιάς θα πρέπει να στρέψει τις πλάτες στους πραγματικούς εχθρούς και στους ψεύτικους φίλους και να δώσει το βροντερό παρών μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, μέσα από τους συνεταιρισμούς, μέσα από εξωραϊστικά σωματεία, αναδεικνύοντας τους φυσικούς ηγέτες της, έξω και πέρα από τις μικροκομματικές μεθοδεύσεις και τις αδιαφανείς συναλλαγές.

Χωρίς να πάψει να παλεύει και για τα μερικότερα αιτήματα, απώτερος στόχος είναι ο συντονισμός και η ενοποίηση  των αγροτικών κινητοποιήσεων με αυτές των εργατολαϊκών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και η σύνδεση  του αγώνα για την ανατροπή της ΚΑΠ με τον αγώνα για την έξοδο της χώρας μας από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά μορφώματα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.