Με μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Οκτώβρη απάντησαν οι εργαζόμενοι της NOKIA στο σχέδιο απολύσεων της διοίκησης της εταιρείας.

Η διοίκηση της NOKIA Ελλάδας επιχειρεί να προχωρήσει στην κατάργηση ενός ολόκληρου τμήματος και στην απόλυση 60 εργαζομένων, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος τους έτους, στα πλαίσια προϋπολογιζόμενων περικοπών και αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το σενάριο από τη μεριά της εργοδοσίας γνωστό: η εταιρεία είτε δεν παρουσιάζει τα κέρδη που θα ήθελαν, είτε παρουσιάζει ζημιές τις οποίες καλούνται να «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι.

Η διοίκηση παρά τις δηλώσεις-σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το σωματείο- για προσπάθεια απορρόφησης των εργαζομένων σε περίπτωση που βρεθούν θέσεις, ήδη ασκεί πιέσεις προκειμένου οι εργαζόμενοι είτε να προχωρήσουν σε «οικειοθελή παραίτηση» παίρνοντας κάποια αποζημίωση είτε να αναζητήσουν μόνοι τους κενές θέσεις που μπορεί να υπάρχουν σε άλλα τμήματα της εταιρείας(!), είτε να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στη ΝOKIA χωρίς όμως να δικαιούνται αποζημίωση απόλυσης! Επιπλέον κατά την πάγια τακτική της εργοδοσίας, ένα μεγάλο ποσοστό των 60 εργαζομένων που βρίσκονται στη λίστα της διοίκησης έχουν πολύ μεγάλη προϋπηρεσία στη NOKIA και άρα περισσότερα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με τα οποία θέλουν προφανώς να ξεμπερδεύουν.

Το σωματείο εργαζομένων NOKIA Ελλάδος μετά τις εξαγγελίες της διοίκησης προχώρησε σε σύγκληση γενικής συνέλευσης. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν η μαζικότερη των τελευταίων ετών, ενώ στη συνέλευση υπερψηφίστηκε η πρόταση για δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9 και στις 23 του Οκτώβρη με στόχο να μην γίνει καμία απόλυση καθώς και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι εργαζόμενοι ήδη έδωσαν μία πρώτη ηχηρή απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της 9ης Οκτώβρη. Πήγαν κόντρα στη προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας που επιχειρήθηκε από αρκετούς προϊστάμενους και έστειλαν μήνυμα ελπίδας αγώνα και αλληλεγγύης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης έξω από τη NOKIA, πριν καλά – καλά φτάσουν οι απεργοί, υπήρχε περιπολικό το οποίο παρέμεινε για αρκετή ώρα και μάλιστα η αστυνομία ρώταγε εργαζόμενους απεργούς αν ανήκουν στους απολυμένους..!

Μετά από αυτή τη πρώτη απεργιακή κινητοποίηση το σωματείο καλεί εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση με αίτημα την απόσυρση των απολύσεων και την έναρξη διαδικασιών προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης 23/10.

Ο μαζικός συλλογικός απεργιακός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει διέξοδο, να βάλει φραγμό στα σχέδια της διοίκησης, να επιβάλει συλλογική σύμβαση, προστασία των θέσεων εργασίας μόνιμη και σταθερή δουλειά με κατοχυρωμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση η απεργία στις 23/10 πρέπει να αγκαλιαστεί από κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα από όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων ενάντια στις περικοπές, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις!