Ανακοίνωση ΕΡΓ.Α.Σ. Βόλου

Δεν προλάβαμε να καταγγείλουμε τη διοίκηση της ΑΓΕΤ για την αντεργατική της στάση με τη μη καταβολή του δώρου του Πάσχα έγκαιρα και η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδας του Μάνεση ανακοίνωσε το κλείσιμο των εργοστασίων στη Μαγνησία.
Συγκεκριμένα μετά από απόφαση της εργοδοσίας αναστέλλεται η λειτουργία του ελασματουργείου στο Βόλο και το χαλυβουργείο στη Β΄ ΒΙΠΕ στο Βελεστίνο. Η εταιρεία κάνει χρήση των κυβερνητικών αποφάσεων με αφορμή τα έκτακτα μέτρα λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα 300 περίπου εργαζόμενοι να βρίσκονται χωρίς δουλειά και με αναστολή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η απόφαση αυτή του Μάνεση προκαλεί και πολλά άλλα προβλήματα, αφού αρκετές μικρές επιχειρήσεις είναι άμεσα εξαρτημένες απ’ τη Χαλυβουργία Ελλάδας και ασχολούνται τόσο με την επισκευή και συντήρηση, όσο και την προμήθεια τοπικών άλλων εργοστασιακών μονάδων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, καθώς και το δώρο του Πάσχα. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα μπουν στο καθεστώς ενίσχυσης απ’ τον ΟΑΕΔ με το επίδομα των 800 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους που καλούνται για μια ακόμα φορά να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης, μάλιστα πολύ περισσότερο αφού τόσο απ’ τη μεριά της εταιρείας αφήνονται να διαρρέουν φήμες αβεβαιότητας για το μέλλον, όσο και απ’ την προϊστορία που έχει η εργοδοσία Μάνεση με το κλείσιμο της Χαλυβουργίας στο Σκαραμαγκά τα προηγούμενα χρόνια και το πέταγμα όλων των εργαζομένων στο δρόμο.

Είναι βέβαιο ότι και άλλοι θα ακολουθήσουν την ταχτική της Χαλυβουργίας, εκμεταλλευόμενοι τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα με τα οποία θα επιχειρήσουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να διαλύσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουν ό,τι εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.