Απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) για τις εκλογές στο ΤΕΕ, στις 3/11/2019

Ο κλάδος των μηχανικών και το ΤΕΕ

Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, που συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα, δεν μοιράζονται «δίκαια» σε όλους. Συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα εξοντώνονται, την ίδια στιγμή που οι δανειστές και το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο αυξάνουν τα κέρδη τους.

Εμείς πάντα λέγαμε: «Όταν πεινάει ο λαός πεινάνε και οι εργαζόμενοι μηχανικοί».

Έτσι και στον κλάδο μας, καθώς δεν υπάρχει «ενιαίο στρώμα μηχανικών», παρά μόνο ως προσφιλής όρος των κυρίαρχων παρατάξεων του Τ.Ε.Ε. για να θολώνουν το τοπίο, όταν η ανεργία, η υποαπασχόληση, η μείωση των αποδοχών, η μετανάστευση, αποτελούν την καταθλιπτική καθημερινότητα της πλειονότητας των συναδέλφων, επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στην οδοποιία, αλλά και ευρύτερα, αποκομίζουν κέρδη επωφελούμενα της μείωσης του εργασιακού κόστους, της στρατιάς των ανέργων, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της εγκαθίδρυσης της αγοράς των «επαγγελματικών προσόντων», καταστάσεων που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές.

Επίσης, όσον αφορά τα ζητήματα της κοινωνικής μας ασφάλισης είναι σαφές ότι ουσιαστικά έχει καταργηθεί ο κοινωνικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας της ασφάλισης, το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό-ανταποδοτικό, η σύνταξη από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική ευθύνη. Δημιουργούνται επαγγελματικά ταμεία, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να ετοιμάζονται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτά, βάζοντας στο χέρι, εδώ και χρόνια, τα χρήματα των εργαζομένων (χρηματιστήριο, ομόλογα), καθώς και το κράτος να αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των ταμείων (πλην της εθνικής σύνταξης).

Η σύμπραξη του Τ.Ε.Ε. στις πολιτικές των μνημονίων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του επαγγέλματος και στον εξευτελισμό των όρων άσκησής του. Οι ηγεσίες του Τ.Ε.Ε. που εναλλάχτηκαν κατά την τελευταία τριετία, όπως και οι προηγούμενες, ως σύμβουλοι ενός κράτους πιστού στο κεφάλαιο και στα ξένα αφεντικά, εξασφάλισαν τις βασικές επιλογές των τοκογλύφων δανειστών, του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, εις βάρος τις χειμαζόμενης πλειοψηφίας των συναδέλφων, με αντίτιμο την κυβερνητική ανέλιξη, την πολιτική και επαγγελματική συναλλαγή, την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Ας μη ξεχνάμε την ευθύνη της διοίκησης του Τ.Ε.Ε. στην κατάργηση των Σ.Σ.Ε. (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και των ελάχιστων αμοιβών, στη συναίνεση στη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων, στη συρρίκνωση των προνοιακών παροχών, μέσα από την ένταξη του ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, στο ζήτημα του κουρέματος των αποθεματικών του ταμείου.

Υπάρχει επιτακτική, πιο πολύ από ποτέ, η ανάγκη να συνεχίσουμε να παλεύουμε απέναντι:

  • Στην κυβέρνηση που νομοθετεί υπέρ του ΣΕΒ και των εργολάβων, των μεγαλοκατασκευαστών και των μεγάλων μελετητικών γραφείων που λυμαίνονται μονοπωλιακά τα έργα
  • Στους εργοδότες που προσλαμβάνουν δοκιμαστικά και αμισθί, που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αφού μας ξεζουμίζουν, στην συνέχεια μας στέλνουν μαζικά στην ανεργία
  • Στο ΤΕΕ που είναι ένας αντιδραστικός φορέας, που από την μία αξιώνει το βόλεμα των λίγων στην όλο και μειούμενη πίτα των τεχνικών έργων με φωτογραφικές διατάξεις και από την άλλη αντιμετωπίζει την μεγάλη πλειοψηφία σαν κάρτα αναλήψεων με υπέρογκες εισφορές, στο ταμείο και στο ΤΕΕ.

ΤΕΕ/Tμήμα Ηπείρου

Σε αναλογία με το Κεντρικό και σε σχέση με τα εκρηκτικά προβλήματα των μηχανικών, το Τοπικό ΤΕΕ (ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου), κάτω από την επιφάνεια ενός αγωνιστικού και επικοινωνιακού μανδύα, που ενδύεται κατά καιρούς, μεταλλάσσεται σε φορέα επιχειρηματικοποίησης των μηχανικών, ώστε να διασωθεί στη συνείδηση του κλάδου κατά την νέα εποχή της μνημονιακής πραγματικότητας.

Η Διοικούσα Επιτροπή φρόντιζε μέσα από τις ανακοινώσεις της για αρκετά θέματα της περιοχής να κρατά τη συνέχεια της διαχρονικής λογικής της, που συνίσταται να φροντίζει τις ισορροπίες, ώστε να μην πολυενοχλεί τις ντόπιες και τις κεντρικές εξουσίες.

Αυτή την τριετία, ο ρόλος της Αντιπροσωπείας δεν ήταν απλά υποβαθμισμένος ήταν ανύπαρκτος. Πρακτικά η Αντιπροσωπεία δεν συνήλθε, παρά ελάχιστες φορές, και οι όποιες αποφάσεις της ήταν προειλημμένες. Οι παρεμβάσεις μας στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας σχετικά με καίρια ζητήματα, που απασχολούν την περιοχή μας και την πλειοψηφία των μηχανικών, αγνοήθηκαν…

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αδράνειας και της δημοσιοϋπαλληλικής λειτουργίας του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, σαν παράταξη, είμαστε η μόνη που προσπαθήσαμε, με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις, να αναδείξουμε μέσα στη Διοικούσα, στην Αντιπροσωπεία, στην ιστοσελίδα μας, στα τοπικά ΜΜΕ, με εισηγήσεις, ανακοινώσεις, ψηφίσματα, με παρεμβάσεις, με προκηρύξεις και πανό σε συγκεντρώσεις, σε πορείες και σε συλλαλητήρια, ζητήματα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών και ζητήματα του τόπου μας.

Έτσι θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο χώρο του ΤΕΕ αποκαλυπτικά, καταγγελτικά και ανατρεπτικά, όπου μπορούμε. Όμως, θα συνεχίσουμε να μιλάμε και «εξωθεσμικά» (εκτός ΤΕΕ), με ανακοινώσεις και άλλες παρεμβάσεις και δράσεις για όλα τα τεχνικά και όχι μόνον ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας από την πλευρά των συμφερόντων των μαχόμενων μηχανικών και των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, όπως λειτουργήσαμε και το προηγούμενο διάστημα.

Καλούμε τους «πληβείους» μηχανικούς, τους άνεργους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους υποαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μηχανικούς της βιοπάλης να οργανώσουμε τον αγώνα μας, «εντός-εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ και σε κοινό μέτωπο και συντονισμό με το λαό της περιοχής που πλήττεται από τη μνημονιακή, και όχι μόνο, λαίλαπα.

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.)

Από Γιάννενα:
Βάσσος Δημήτριος ΜΜ
Βαφειάδης Γρηγόριος Αγρ.ΤΜ
Βλάχας Παναγιώτης ΜΜ
Γκόντρα Κωνσταντίνα ΑΜ
Γοδέβενος Γεώργιος ΜΜ
Δρόσος Νικόλαος ΗΜ
Μπέγκα Αλεξάνδρα ΑΜ
Πατσούρας Χρήστος ΠΜ
Τσιγγέλη Ηλιάνα ΠΜ
Τσιλιγιάννη Ευαγγελία ΗΜ
Φλίντρας Θεοχάρης ΑΜ
Χολέβας Γιάννης Μ.Περ., ΠΜ

Από Θεσπρωτία:
Αλεξίου Παύλος ΠΜ

Από Λευκάδα:
Βαγενάς Κων/νος ΠΜ
Βλάχου Θέκλη ΠΜ