Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Αθήνας – Κορίνθου, για περίπου μισή ώρα, και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της Χαλυβουργικής στην Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή η Χαλυβουργική έχει περίπου 200 εργαζόμενους, που εδώ και 3 μήνες είναι απλήρωτοι. Έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγική της δραστηριότητα επί της ουσίας έχει σταματήσει.

Η περιγραφή της κατάστασης από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργικής είναι αποκαρδιωτική: «Ζούμε την απόλυτη εξαθλίωση, είμαστε απόλυτα εγκλωβισμένοι εδώ και πολύ καιρό στην Χαλυβουργική. Εδώ και τρεις μήνες είμαστε απλήρωτοι και δυστυχώς δεν παίρνουμε από κανέναν μία σαφή απάντηση για το τι θα γίνει, αλλά και για τα λεφτά μας {…} έχουμε απευθυνθεί και στον μεγαλομέτοχο κ. Αγγελόπουλο, ωστόσο ο ένας μας στέλνει στον άλλον. Η διοίκηση μας στέλνει στον κ. Αγγελόπουλο και αυτός στην διοίκηση. Κανείς δεν μας δίνει μια σαφή απάντηση».

Οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς το μέλλον τους είναι αβέβαιο και τα χρέη σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορίες μόνο αυξάνονται. Οι ίδιοι περιγράφουν: «αυτή τη στιγμή σε πολλούς συνάδελφους έχει κοπεί το ρεύμα στο σπίτι, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που δεν μπόρεσαν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στις σχολές που πέρασαν».

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργικής ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη (16/10) θα προχωρούσε σε αποκλεισμό της οικίας τους μεγαλομετόχου της εταιρείας, Kωνσταντίνου Αγγελόπουλου και ότι θα πραγματοποιούσε την Παρασκευή (18/10) τετράωρη στάση εργασίας, από τις 6:30 έως τις 10:30 στην Β΄πύλη της Χαλυβουργικής, με βασικό αίτημα των εργαζομένων την άμεση αποπληρωμή τους από την εταιρεία.

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την προστασία των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι ενώ οι εργοδότες και μάλιστα οι μεγαλοβιομήχανοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις.

Η πορεία της ”Χαλυβουργικής”, όπως και άλλων μεγάλων βιομηχανιών στον κλάδο του Μετάλλου, επιβεβαιώνει την πορεία αφανισμού που ακολουθεί ο παραγωγικός τομέας της χώρας και ειδικά η βιομηχανία, κάτω την πολίτικη της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.