Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν, στις αρχές του Δεκέμβρη του 2018, οι αντιπροσωπείες του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ(μ-λ) συζήτησαν τα θέματα της ενδεχόμενης εκλογικής συνεργασίας τους στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές. Απέμεινε σε μια επόμενη συνάντησή τους να υπάρξει κατάληξη της συζήτησης.

Έκτοτε το μεν θέμα της συνεργασίας στις βουλευτικές εκλογές το έκλεισε το ΚΚΕ(μ-λ), χωρίς να γίνει επόμενη συνάντηση, με άρθρο του στην εφημερίδα του “Προλεταριακή Σημαία” της 26.1, όπου ανακοίνωσε πως “στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκρίνει την αυτόνομη εκλογική του παρέμβαση” και κατά συνέπεια τη διακοπή της εκλογικής συνεργασίας του με το Μ-Λ ΚΚΕ. Το θέμα της συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές, για το οποίο στη συνάντηση του Δεκέμβρη κατατέθηκαν σκέψεις για διερεύνηση της συνεργασίας στην Ηλιούπολη, στον Υμηττό και σε όποιον άλλο δήμο ανά την Ελλάδα θα ήταν εφικτό, παρέμεινε εκκρεμές.

Και ενώ παρέμεινε σε εκκρεμότητα η συνέχιση της κεντρικής συζήτησης των δύο οργανώσεων για τη διερεύνηση της συνεργασίας τους στις δημοτικές εκλογές, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Γραμματεία της ΛΑ-ΑΑΣ στις 14.2, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ(μ-λ) κατέθεσαν πρόταση “να διερευνήσουν τα σχήματα της ΛΑ-ΑΑΣ όπου έχουν εμπλακεί σε τοπικά κινηματικά γεγονότα ή έχουν αναπτυχθεί σχέσεις με λαϊκούς ανθρώπους, τη δυνατότητα δημιουργίας σχημάτων που θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με ανάδειξη του αριστερού αγωνιστικού πολιτικού τους στίγματος και των λαϊκών προβλημάτων των περιοχών, και να κληθούν τα τοπικά σχήματα να πραγματοποιήσουν ανοικτά καλέσματα”. Και εισηγήθηκαν η διερεύνηση αυτή να γίνει από τα σχήματα της ΛΑ-ΑΑΣ στον δήμο Αγ.Αναργύρων -Καματερού και στον Υμηττό. Πρόσθεσαν, επίσης, σύντομα αυτά τα σχήματα και ειδικότερα στον δήμο Αγ.Αναργύρων-Καματερού να απευθύνουν ευρύτερη πρόσκληση με στόχο τη δυνατότητα συγκρότησης συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές είτε με τον τίτλο της ΛΑ-ΑΑΣ είτε με άλλο τίτλο.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Μ-Λ ΚΚΕ στη Γραμματεία, αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό θέμα που για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ (μετασχηματισμός της ΛΑ-ΑΑΣ και σε μετωπικό δημοτικό εκλογικό σχήμα), διατύπωσαν την ακόλουθη θέση:

“1.Το θέμα της συμμετοχής της ΛΑ-ΑΑΣ στις δημοτικές εκλογές είναι μια πολύ σημαντική κεντρική πολιτική πανελλαδική υπόθεση. Ωστόσο, ουδέποτε έχει συζητηθεί ούτε τέθηκε στην τελευταία Πανελλαδική Σύσκεψη της ΛΑ-ΑΑΣ. Είναι προφανές ότι απαιτεί διεξοδική συζήτηση για το αν η ΛΑ-ΑΑΣ θα αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, για τις θέσεις που πρέπει να προβάλει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον τρόπο και τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές. Για ένα ζήτημα τέτοιας διάστασης, που θα προσδώσει και άλλο χαρακτήρα και ρόλο στη ΛΑ-ΑΑΣ, οι συμμετέχουσες στη Συνεργασία μας οργανώσεις και δυνάμεις οφείλουν να έχουν μια κεντρική συμφωνία.

2.Τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στις οργανώσεις που συμμετέχουν στη ΛΑ-ΑΑΣ ξεκίνησε συζήτηση για τη διερεύνηση της συνεργασίας τους στις δημοτικές εκλογές. Η συνέχισή της εκκρεμεί.

3.Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να ολοκληρωθεί, προηγούμενα, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο οργανώσεις, ώστε να δούμε στη συνέχεια τι κάνει η ΛΑ-ΑΑΣ σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές”.

Επακολούθησε ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνεδρίαση της Γραμματείας που είχε τη συναινετική κατάληξη να ξαναδεί η ΛΑ-ΑΑΣ το θέμα, αφού ολοκληρωθεί η σχετική κεντρική συζήτηση του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ(μ-λ). Ωστόσο, ανακοίνωση για το τι έγινε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΛΑ-ΑΑΣ δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, γιατί οι σ. του ΚΚΕ(μ-λ) δεν ήθελαν να συμπεριληφθεί σε αυτήν η πρόταση που κατέθεσε το Μ-Λ ΚΚΕ στη Γραμματεία και αρνούνταν ότι η Γραμματεία κατέληξε να ξανασυζητήσει το θέμα η ΛΑ-ΑΑΣ μετά από συνάντηση των δύο οργανώσεων. Τότε, όμως, για ποιο λόγο χρειάστηκε, την επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Γραμματείας της ΛΑ-ΑΑΣ, στις 15.2, να επικοινωνήσει εκπρόσωπος του ΚΚΕ(μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ για να του πει ότι “δεν βλέπει κεντρική συνάντηση των οργανώσεων” και για να του κάνει την πρόταση να πάρουν πρωτοβουλία δύο τοπικά σχήματα της ΛΑ-ΑΑΣ για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στους δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού και Υμηττού; Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρχει μια γρήγορη απάντηση για το αν συμφωνεί το Μ-Λ ΚΚΕ με την πρόταση αυτή, γιατί αν δεν υπάρχει συμφωνία η κάθε οργάνωση θα προχωρήσει μόνη της για να αντιμετωπίσει το θέμα των δημοτικών εκλογών.

Πριν δώσει το Μ-Λ ΚΚΕ την απάντησή του σ’ αυτή την πρόταση, οι σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) έστειλαν στις 17.2 ένα κείμενο με τίτλο ”ΚΑΛΕΣΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”, που καλούσε κόσμο την Πέμπτη 21.2 σε ανοικτή συζήτηση στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ.Αναργύρων. Οι σύντροφοί μας της ΛΑ-ΑΑΣ Δυτικών Συνοικιών ενημέρωσαν ότι η τοποθέτησή τους δεν μπορεί να γίνει πριν δοθεί η κεντρική απάντηση του Μ-Λ ΚΚΕ στην πρόταση που έκανε το ΚΚΕ(μ-λ). Παρ’ όλα αυτά το “Κάλεσμα-πρόταση αγωνιστικής αντισυνδιαχειριστικής παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές” αναρτήθηκε, ανυπόγραφο, στο ιστολόγιο “Αντιγειτονιές” στις 18.2, θέτοντας το Μ-Λ ΚΚΕ προ ενός τετελεσμένου. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μια ανώμαλη διαδικασία συζήτησης για ενδεχόμενη συνεργασία του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ(μ-λ) στις δημοτικές εκλογές. Επιβαρύνουν κι άλλο, μετά την άρνηση του ΚΚΕ(μ-λ) για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές, τις σχέσεις συνεργασίας που οικοδόμησαν εφτά χρόνια τώρα, και μπορεί να βαθύνουν το ρήγμα μεταξύ των δύο οργανώσεων. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγηθούν σε έναν τέτοιο δρόμο. Γι’ αυτόν το σκοπό η Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ έστειλε επιστολή στο Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ) για να δρομολογηθεί κεντρική συνάντηση των δύο οργανώσεων που θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα.