«Βαριά» βιομηχανία ο τουρισμός. Έτσι τουλάχιστο διατείνονται αρμόδιοι κάθε είδους και ύψους. Δε θα θέλαμε ως στήλη να συζητήσουμε το θέμα από την οικονομική πλευρά του. Άλλο μας απασχολεί. Βαριά, πολύ βαριά βιομηχανία ο τουρισμός και δε σηκώνει μύγα στην καλογυαλισμένη του βιτρίνα.

Όταν για παράδειγμα καλείς τους ξένους, έπειτα από την περίοδο της πανδημίας, να ζήσουν το μύθο τους στις ακρογιαλιές και τις παραλίες της ονειρεμένης χώρας που έχεις την τύχη να ζεις, …ε τότε πώς μπορείς να δεχτείς τον οποιοδήποτε λεκέ;

Κάπως έτσι σκέφτηκε υποθέτουμε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και ξεστόμισε, κυνικά και ξεδιάντροπα, το παρακάτω ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν ένας τουρίστας να θέλει να κάνει μπάνιο δίπλα σε έναν μετανάστη;» Βλέπετε η άψογη βιτρίνα που επιχειρούν να στήσουν κάθε λογής θεσμοί, σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, δε σηκώνει «βρομιές».

Δεν είπε μοναχά αυτά ο … «ερίτιμος»…πρόεδρος του εν λόγω Επιμελητηρίου. Έπειτα από την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση με την οποία αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πετιούνται κυριολεκτικά εκτός του προγράμματος σίτισης και στέγασης, είναι πολλοί όσοι είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν κατοικία. Πρόσφυγες στην Πιερία κατάφεραν να νοικιάσουν διαμέρισμα που βρίσκεται κοντά στην παραλιακή ζώνη. Διέπραξαν έγκλημα. Νοικιάζοντας σπίτι στη θάλασσα «μόλυναν» κατά τους αρμόδιους φορείς της περιοχής τα γαλαζοπράσινα νερά, που έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενούν κορμιά ξανθά και με παχυλό πορτοφόλι, παίρνοντας την ανήκουστη απόφαση να κολυμπήσουν και αυτοί!!

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος, δηλώνοντας πως υπάρχει πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους στους κατατρεγμένους, όπου γης, κάνοντας λόγο για εικόνα προσφύγων που κολυμπούν κάτω από το βουνό των Θεών, τον Όλυμπο.
Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Πως είναι δυνατόν ένας τουρίστας -που θέλουμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν- να έρχεται… ο μετανάστης -που σέβομαι τις θρησκείες του καθενός- και να κάνει μπάνιο δίπλα με μια Ρωσίδα; Θα πηγαίνατε εσείς να κάνετε μπάνιο δίπλα; Δεν θα πηγαίνατε, ας μην κρυβόμαστε»! Και ολοκληρώνοντας κατέθεσε αίτημα προς το υπουργείο να…απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων στην παραλιακή ζώνη.

Όλα τα παραπάνω, εξόχως ακροδεξιά, λέγονται όχι από κάποιον χρωματισμένο ακροδεξιό αλλά από εκπρόσωπο θεσμού του αστικού κράτους. Λέγονται όχι εν κρυπτώ αλλά δημόσια, παρόντων του βουλευτή ΝΔ της περιοχής και της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας -ίδιας ιδεολογικής πάστας. Ως νομικός η αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ρατσιστές», ζήτησε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που να απαγορεύει την εγκατάσταση μεταναστών στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας γιατί «δεν πρέπει να έχει ούτε έναν πρόσφυγα και μετανάστη». Μάλιστα, το ζήτημα συζητήθηκε και σε ειδική συνεδρίαση της Περιφέρειας ενώ η ίδια, όπως είπε, αναμένει την κεντρική διοίκηση να λάβει σχετικές αποφάσεις!

Δεν ξέρουμε τι βρομάει πιο πολύ. Οι τοποθετήσεις εκπροσώπων του αστικοδημοκρατικού τόξου ή οι φαιές αναρτήσεις ακροδεξιών site όπως «Με μπούργκα μπανάκι στην παραλία οι επενδυτές» και σχόλια για το «τι καλά που περνούν οι πρόσφυγες στη χώρα μας»! Η υπόθεση θυμίζει έντονα Ρόζα Παρκς σε νέα έκδοση. Ειλικρινά, η μπόχα και η δυσωδία είναι αβάσταχτη και δεν την αποδιώχνει ούτε το μελτεμάκι που πρόκειται να φυσήξει σε θάλασσες και παραλίες.