Με πρόσφατες αποφάσεις η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αξιολόγησε τις αιτήσεις και προχώρησε στην έκδοση των Αδειών Παραγωγού για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς στις θέσεις «ΠΥΡΓΟΣ», «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1», «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 2» και «ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ» στο βουνό της Οίτης! Η αδειοδότηση των αιολικών σταθμών έγινε παρά τις μαζικές αντιδράσεις κατοίκων, συλλογικοτήτων, τοπικών φορέων και παρά την αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα η ΡΑΕ πέταξε στα σκουπίδια τόσο τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Λαμιέων και του Δήμου Δελφών, όσο και τις γνωμοδοτήσεις των επιστημόνων, που τεκμηριώνουν γιατί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη αποτελεί τεράστιο και ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η πολιτική αυτή απόφαση συνιστά κατάφωρη παραβίαση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της και συνιστά επίσης, αν υλοποιηθεί, έγκλημα σε βάρος της περιοχής και του περιβάλλοντος. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δια μέσω της ΡΑΕ, προκρίνει την παράδοση της ενέργειας στους κερδοσκοπικούς ομίλους και τους ενεργειακούς κολοσσούς, αδιαφορώντας για τη διαφαινόμενη τεράστια οικολογική καταστροφή και κυρίως για την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα χέρια των ιδιωτών. Η παράδοση των ενεργειακών πόρων στο όνομα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» θα έχει σαν αποτέλεσμα εκτός των άλλων, πανάκριβο ρεύμα για την λαϊκή κατανάλωση και δωρεάν ρεύμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα τρωκτικά του ιδιωτικού τομέα.

Το μαζικό λαϊκό κίνημα, οι τοπικοί φορείς, οι συλλογικότητες, πρέπει μέσα από τον συντονισμό και την κοινή τους πάλη, να αποκρούσουν την καταλήστευση του φυσικού πλούτου της χώρας και να διαμορφώσουν προϋποθέσεις για εθνικό σχεδιασμό στην ενεργειακή πολιτική καθώς και για φθηνή ενέργεια με αποδέκτη τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε…