Ήλιο με ήλιο. Μεροδούλι μεροφάι. Φράσεις τόσο παλιές και περιεκτικές όσο υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Φράσεις που συνδέονται και περιγράφουν τον εργασιακό μεσαίωνα και τον καπιταλιστικό «παράδεισο». Μετά βγήκε μπροστά η εργατική τάξη και με τα κομμουνιστικά της κόμματα άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος, η πενθήμερη εργασία.

Φτάνουμε σήμερα και όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων υπονομέυονται και καταπατώνται αδίστακτα από τις αντιδραστικές πολιτικές. Αναχρονιστικά, αντιαναπτυξιακά, αντιπαραγωγικά χαρακτηρίζονται όλα τα εργατικά δικαιώματα από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, που νομοθετούν ασταμάτητα για τον περιορισμό τους και την κατάργησή τους.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, θέλοντας να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ 2019/1150 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προχωρεί στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Στόχος βαθύτερος είναι το κτύπημα της Κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου (σε πρώτη φάση).

Στο άρθρο 18 προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε όλη την διάρκεια του έτους σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5000 κατοίκων. Στην διάταξη αναφέρονται σε «τοπικά εμπορικά καταστήματα» και τα κατατάσσει με βάση το μέγεθός τους σαν «πολύ μικρές οντότητες» (νόμος 4308/2014 παρ. 2 και 3 άρθρο 2). Αγνοεί επιδεικτικά στα κριτήρια αυτά το γεγονός ότι στα «τοπικά καταστήματα» και στις «μικρές οντότητες» μπορεί να βρίσκονται επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών.

Σαν «πολύ μικρές οντότητες» χαρακτηρίζονται επιχειρήσεις που το σύνολο του ενεργητικού τους δεν ξεπερνά τα 350.000 ευρώ ή το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών δεν ξεπερνά τα 700.000 ευρώ. Αν η επιχείρηση απασχολεί έως 10 εργαζόμενους χαρακτηρίζεται «πολύ μικρή οντότητα» αν ο κύκλος εργασιών της δεν ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ.
Στο επόμενο άρθρο 19 που αναφέρεται στο ωράριο των λαϊκών αγορών αντικαθίσταται το «λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο» με το «λειτουργούν 6 ημέρες την εβδομάδα».
Είναι φανερό ότι ο ανομολόγητος πόθος για την εργασία τις Κυριακές υλοποιείται βήμα-βήμα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι πιθανόν ο προπομπός αυτού.

Στην μανία τους να αυξήσουν τα κέρδη τους, κατάργησαν και τον Μωυσή τους, που όρισε την κυριακάτικη αργία.
Άλλο ένα κτύπημα της Ευρώπης των λαών στα εργασιακά δικαιώματα. Άλλη μια συμμόρφωση των πολιτικών τους υποτακτικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι υπεύθυνη για την οικονομική κατάντια της χώρας μας, με το ξεπούλημα των υποδομών και δημόσιων επιχειρήσεων στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο (αεροδρόμια, λιμάνια, ΔΕΗ, ΟΤΕ και όσες άλλες θα ακολουθήσουν).

Τα συνθήματα «έξω από την ΕΕ» και «έξω από το ΝΑΤΟ» σαν περιεχόμενο και στόχος, δικαιώνονται και επαληθεύονται από την καθημερινότητα, όπως αυτή ξετυλίγεται στα μάτια μας, στις σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης της χώρας μας με τους δύο αυτούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη Αργία!