Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου τράβηξαν την κουρτίνα και αποκάλυψαν το βούρκο που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα και τα λαμπερά φώτα του πρωταθλητισμού και του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Η ολυμπιονίκης κατήγγειλε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση το 1998, κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ελληνική αποστολή, από μεγαλοπαράγοντα και μέχρι πρόσφατα επίδοξο πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), ο οποίος τυγχάνει και στέλεχος της ΝΔ. Ο συγκεκριμένος, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο, αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για συκοφαντίες.
Οι αποκαλύψεις της Σ. Μπεκατώρου καταδεικνύουν πως τα όνειρα, οι προσπάθειες και οι κόποι των αθλητριών και των αθλητών συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού και του, με κάθε κόστος, πρωταθλητισμού. Πως οι ίδιοι βιώνουν τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των μεγαλοπαραγόντων του ελληνικού αθλητισμού, οι οποίοι συνδέονται στενά με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Που τους εκμεταλλεύονται απαιτώντας από τη μια όλο και περισσότερες επιτυχίες -άρα και περισσότερους σπόνσορες και χρήματα- ακόμη και με αθέμιτα μέσα (ντόπινγκ) και από την άλλη ζητώντας «ανταλλάγματα» για να μη βάλουν πρόωρο τέλος ή για να προωθήσουν την αθλητική τους καριέρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά αθλητριών από παράγοντες του αθλητισμού τα οποία έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα.

Φαινόμενα που δεν αφορούν μόνο τα υψηλά κλιμάκια των ομοσπονδιών αλλά απαντώνται και στα αθλητικά σωματεία απ’ όπου εκλέγονται οι συγκεκριμένες διοικήσεις.
Όπως ήταν φυσικό οι αποκαλύψεις αυτές που έγιναν στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», την οποία διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) με οικοδεσπότη τον υφυπουργό αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, τράβηξαν αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας, ειδικά μετά την αναφορά στο γεγονός του πρωθυπουργού και της συζύγου του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Αποτέλεσαν αμέσως πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, με τον υφυπουργό να εμφανίζεται ως ο «αρχιερέας» της κάθαρσης του ελληνικού αθλητισμού που θα βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, «σαρώνοντας» τις «διεφθαρμένες» διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.
Είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» του ελληνικού αθλητισμού ότι το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μία σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις υφιστάμενες διοικήσεις ορισμένων αθλητικών ομοσπονδιών (μεταξύ τους και η ΕΙΟ) και την κυβέρνηση, η οποία θέλει να ελέγξει το χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην ολομέλεια της οποίας συμμετέχει ο καταγγελλόμενος παράγοντας.

Την ώρα που η ΕΙΟ εξήγγειλε εκλογές για τις 14 Μάρτη, ο Λ. Αυγενάκης ασκώντας πίεση προς τη νυν διοίκησή της, ανακοίνωσε πως πάγωσε τη χρηματοδότηση που ελάμβανε η ομοσπονδία μέχρι σήμερα έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο των ερευνών των αρμόδιων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες. Ενώ προαναγγέλθηκε και νέος οικονομικός έλεγχος (ο δεύτερος από τον Νοέμβριο) στα οικονομικά της ομοσπονδίας, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προσπάθεια «άλωσής» της από την κυβέρνηση.

Αντίστοιχες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τέτοια φαινόμενα είναι διαδεδομένα στους εργασιακούς χώρους. Εκεί όπου ο συνδικαλισμός βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης η οποία θέλει να επιβάλει «σιωπή νεκροταφείου» για να προωθήσει την αντιεκπαιδευτική και αντεργατική της πολιτική.

Μόνο ως υποκρισία λοιπόν μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών «για δήθεν “στήριξη των γυναικών” προκειμένου “να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν”» καθώς «πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά τους κρύβεται η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες. Κρύβονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν. Γιατί βιώνουν είτε την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της ανεργίας, είτε τους εκβιασμούς των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, είτε τις πιέσεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου», όπως τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.