Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Τώρα που τελειώνει ο χρόνος ας δούμε τι μας αφήνει πίσω. Οπωσδήποτε θα μας μείνουν οι αξέχαστες ατάκες-κοτσάνες των κυβερνητικών παραγόντων. Η στήλη μάλιστα προτείνει να συνεχίσουμε να το διασκεδάζουμε. Να μαζευόμαστε παρέες και να βάζουμε στοίχημα ποιος υπουργός, υφυπουργός, παρατρεχάμενος, θα πει την εξωφρενικότερη αρλούμπα της εβδομάδας.

Τη βδομάδα που πέρασε, τον τίτλο πήρε επάξια η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Παιδείας. Ναι αυτή που χαρακτήρισε «συλλογική ψυχική νόσο» τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη χούντα. Μπορεί το υπουργείο της να μπουρδολογεί για τους διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία, ο Μητσοτάκης να τάζει στους δυο μοναδικούς μαθητές γυμνασίου, της Γαύδου, που δεν έχουν καθηγητές, τάμπλετ, αλλά στο κλείσιμο σχολείων πάει …βζιιιν. Δεν πειράζει λοιπόν που κλείνουν σχολεία και οι μαθητές θα πρέπει να περπατάνε 1 με 2 χιλιόμετρα, μέχρι το επόμενο ανοιχτό σχολείο και πίσω άλλα 2 χιλιόμετρα. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να περπατάμε 8 χιλιόμετρα τη μέρα». Είπε η πάνσοφος. Να δυο πολύ ωραίες ιδέες για την ολοκλήρωση του προγράμματος: «Έλα τώρα! Περπατάμε! Γρήγορα!». Πρώτη: Να βγάζουν και τα παπούτσια τους οι μαθητές των δημοσίων σχολείων, να τα κρεμάνε από τα κορδόνια στο σβέρκο, για να μη λιώνουν οι σόλες. Έτσι και τον μπαμπά και τη μαμά θα βοηθούν να μην πιάνουν και τρίτη δουλειά για να πάρουν μελομακάρονα από το καλάθι των Χριστουγέννων. Δεύτερη: Αφού το λέει και ο ΠΟΥ και η Δόμνα, να καταργηθούν και τα σχολικά λεωφορεία στα ιδιωτικά σχολεία. Ποδαράτο όλοι. Με τούτα και με τα άλλα, καταντήσαμε να μιλάμε για το περπάτημα και όχι για το κλείσιμο σχολείων.

Ακολουθεί μέσα στην ίδια βδομάδα, ο ΠΡΟΠΟ, με άλλα λόγια ο Υπουργός Προστασίας (λέμε τώρα για να περνάει η ώρα), του Πολίτη, Οικονόμου. Αφού συλλάβανε οι «άντρες» του όσους ήταν μέσα στο γήπεδο, ασκώντας τιμωρητική πολιτική, έχουνε βρει, λέει, τον «Καθοδηγητή» των επεισοδίων στον αγώνα βόλεϋ, στο Ρέντη. Λίγο αργότερα η «υπηρεσία» του τον άδειασε, λέγοντας πως ερευνούν για τον υπεύθυνο και δεν τον έχουνε βρει. Πολύ μας ανησυχεί η χρήση του όρου «καθοδηγητής», που έχει χρήση στο πολιτικό πεδίο. Δεν αποκαλείται επικεφαλής, αρχηγός ή υπεύθυνος των χούλιγκαν, αλλά καθοδηγητής. Και για να ολοκληρώσει την αρλούμπα του, κατέθεσε στην εισαγγελία διακόσιους φακέλλους «γνωστών» στην υπηρεσία χούλιγκαν. Τόσοι νεκροί από την οπαδική βία δεν έφταναν για να έχει ήδη καταθέσει τους υπάρχοντες, εκατόν ενενήντα εννέα, φακέλους η «υπηρεσία»; Έπρεπε να συλλάβουν και τον διακοσιοστό;

***

Και επειδή η χρονιά κλείνει, να κάνουμε και ένα απολογισμό, μιας οικονομίας που πάει …βζιιιν και παίρνει μονάδες φερεγγυότητας από τους διεθνείς «οίκους» αξιολόγησης (λάθος μάλλον νομίζαμε πως το «οίκος» συντάσσεται με τη γενική της λέξης «ανοχή»).
-404 δισ. ευρώ το συνολικό έλλειμμα της Ελλάδας, το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί ιστορικά. Το 2009, ήταν 299,7 δισ. ευρώ και η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Έκτοτε μας στείβουν οικονομικά και ποιο το αποτέλεσμα; Λαμπρό. Έχουμε κυβερνήσεις που μας τάζουν να ξεχρεώσουν τη χώρα. Εν ευθέτω χρόνω.

-549 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα στον ΟΑΕΔ.
-27 εκατομμύρια ευρώ, έλλειμμα στο «Ταμείο Μολυβιάτη». Στις 11 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η δίκη που αφορά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007. Χρειάστηκαν 16 χρόνια έρευνας για να ξεκινήσει δίκη. Με το καλό και στα 26 χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Άλλωστε μέχρι τότε, με «ασαφείς διατυπώσεις» -που λέει και ο Καραμανλής- μπορεί να έχουμε γίνει επαρχία της Τουρκίας.
549 από δω, 27 από κει, σταγόνες στον ωκεανό θα πει κανείς. Κάτι οι τράπεζες, κάτι οι αναξιοπαθούσες εταιρείες που επλήγησαν, από τον κορονοϊό, τις φυσικές καταστροφές και χρειάστηκαν ενίσχυση, κάτι τα τραίνα που εισπράττουν και δεν ταξιδεύουν, τα διόδια, οι αεροπορικές εταιρείες, οι εφοπλιστές, Ε! Νά τη και η θεομηνία Ντάνιελ στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 20% πάνω το τραπέζι φέτος…

***

Ευχή για το 2024; Μυριόστομη: Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Τάνια