Με συνοπτικές διαδικασίες και την ολόθερμη στήριξη των ντόπιων λακέδων εγκρίθηκε πρόσφατα από το ευρωκοινοβούλιο ο περιβόητος «ολοκληρωμένος μηχανισμός ελέγχου και κυρώσεων για την υλοποίηση των αξιών της ΕΕ». Με προπαγανδιστικό περιτύλιγμα την εμβάθυνση της οικονομικοπολιτικής ενοποίησης (η οποία αποδείχτηκε πουκάμισο αδειανό ιδιαίτερα στη συγκυρία της υπερδεκαετούς καπιταλιστικής κρίσης), ο γερμανο­γαλλικός άξονας επιχειρεί την ασφυκτικότερη υποταγή των ασθενέστερων και εξαρτημένων «εταίρων» αλλά και τη χειραγώγηση των λαϊκών αντιστάσεων σε κάθε χώρα, στο όνομα δήθεν των «θεμελιακών – πανευρωπαϊκών» αξιών της «δημοκρατίας, του κράτους δικαίου κτλ», που πυργώνονται βέβαια στο έδαφος της «ελεύθερης αγοράς» βάσει των ιδρυτικών συνθηκών της ευαγούς ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το «νέο» εργαλείο προβλέπει τη θέσπιση συστηματικών ελέγχων παρακολούθησης που θα συνοδεύονται από «εκθέσεις προόδου» και τις ανάλογες συστάσεις ανά κράτος – μέλος.
Παράλληλα τροφοδοτούνται με ζεστό χρήμα οι γνωστοί κακόφημοι «εγγυητές» της κατά γράμμα εφαρμογής των ως άνωθεν υπαγορεύσεων (διάβαζε ΜΚΟ, «παρατηρητήρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»), ενώ -σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις- ενεργοποιείται το άρθρο 7 περί επιβολής κυρώσεων και αναστέλλεται η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία της ΕΕ.

Τα επιτελεία των Βρυξελλών επικαλούνται δημαγωγικά την «καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών» σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία) ως άλλοθι για την επιβολή του κακόφημου αυτού μηχανισμού ευθείας καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιβολής σε βάρος των πιο αδύναμων χωρών και σύνθλιψης των εργατολαϊκών δικαιωμάτων.

Ωστόσο είναι ακριβώς η ακροδεξιάς κοπής και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιμπεριαλιστικής ΕΕ με τους τρομονόμους, τα αντικομμουνιστικά μνημόνια και την απάνθρωπη αντιπροσφυγική πολιτική η οποία επέφερε με ταχείς ρυθμούς τον εκφασισμό της εσωτερικής ζωής (και) στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές μητροπόλεις της Εσπερίας.

Στη συγκυρία, η πολιτική αυτή κλιμακώνεται πίσω από τις πομφόλυγες για «την υλοποίηση των αξιών» με μοχλό (και) τον εν λόγω μηχανισμό.