Το μεγάλο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ως προς την επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών είναι ότι το καλοκαίρι καίγεται η χώρα από τις φωτιές και τον χειμώνα καίγεται από τους λογαριασμούς πετρελαίου θέρμανσης/φυσικού αερίου και τα κύματα κορονοϊού. Αυτά, κάπως επηρεάζουν τους ψηφοφόρους, ακόμη και τους νεοδημοκράτες. Το φθινόπωρο που έχουμε μόνο πλημμύρες, καταποντισμούς, φορολεηλασίες και εκτίναξη της ανεργίας έπειτα από το πέρας του θέρους, έδειχνε ιδανική περίοδος για διεξαγωγή εκλογών και, στην πραγματικότητα, ακόμα δείχνει. Όμως αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αισθάνεται στον σβέρκο του καυτή την ανάσα της πολιτικής τού Ν. Ανδρουλάκη, που επανασυσπειρώνει το πράσινο στρατόπεδο και τον πάλαι ποτέ δεύτερο πόλο του δικομματισμού.

Βγαίνοντας από τη δημοσκοπική καθίζηση που γνώρισε στα επίσημα μνημονιακά χρόνια και παίρνοντας τη γενναία απόφαση να ρισκάρει χωρίς κάποιον Παπανδρέου στο τιμόνι του κινήματος, το ΠΑΣΟΚ επανακάμπτει, ως τάχιστα. Μάλιστα, είναι τόσο γοργή η επιστροφή του, που δεν έχει προλάβει καν να αλλάξει το όνομά του στην επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος, οπότε αυτό παραμένει «kinimaallagis.gr». Μία από τις πολλές γρήγορες κινήσεις ματ του Ν. Ανδρουλάκη, η επαναπρόσκληση στους ορθόδοξους και μη ΠΑΣΟΚους όλων των εποχών, και μη ΠΑΣΟΚους, να (ξανα)γίνουν και επισήμως μέλη του πράσινου κινήματος. Χωρίς πολλά λόγια, «ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ».

Με όρους λιτότητας (λακωνικότητας), αλλά και με αίσθημα ευθύνης για τις δύσκολες οικονομικά περιόδους που διανύουμε, το ΠΑΣΟΚ προσφέρει ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό πακέτο για να κάνει κάθε υποψήφιο ψηφοφόρο μέλος του. Μόνο «Με 0,5€ το μήνα (6€ το χρόνο)».
Το αντίστοιχο banner της ΝΔ είναι πολύ πιο φορτωμένο, σταθερά προσωποκεντρικό, και με σαφώς χειρότερη προσφορά: Κάτω από το «Η εντολή του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του κόμματος, έχει γίνει πράξη και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική συνδρομή των μελών μας, των στελεχών και των Βουλευτών μας» προβάλλει με μικρά γράμματα η λυπητερή: «Με 1€ το μήνα είσαι ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο ναρκισσιστής προσωπολάγνος του εαυτού του, που βάζει το όνομά του ακόμα και στις κάρτες μελών της ΝΔ. Κάποιες από αυτές έχουν διάρκεια ισχύος 4 έτη, και το μήνυμα του νυν προέδρου είναι σαφές: μέχρι το 2025 τουλάχιστον, θα είμαι ο αρχηγός σας. Ας σημειωθεί ότι στις κάρτες αυτές δεν υπάρχουν μεγάλες προσφορές και δεν σώζει κανείς περισσότερα από 8 ευρώ (στην 4ετία). Η τιμή δεν πέφτει σε καμία περίπτωση κάτω από τα 0,8 ευρώ ανά μήνα.
Επιπλέον, το στήσιμο της κάρτας είναι τέτοιο, που δεν καταλαβαίνει κανείς αν γίνεται μέλος της Νέας Δημοκρατίας ή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι καιροί είναι χαλεποί και για τα δύο πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα του ελληνικού πολιτικού διπολισμού, που σήμερα χρωστούν λίγο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Για την ακρίβεια, στην αρχή του έτους το χρέος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν στα 318 εκατομμύρια ευρώ και το χρέος της Νέας Δημοκρατίας ήταν στα 343 εκατομμύρια ευρώ. Επί του νοικοκύρη Κυριάκου Μητσοτάκη, το χρέος της ΝΔ έχει αυξηθεί κατά 118 εκατομμύρια ευρώ.

Χωρίς να ξεπέσει κανείς σε λαϊκισμούς του τύπου «με 0,66 δις φτιάχνεις καμία 20αριά σχολεία» ή «με 0,66 δις εξοπλίζεις καμιά 500αρια ΜΕΘ» ή «άνθρωποι έχουν πάει φυλακή για πολύ λιγότερα», το βέβαιο είναι ότι με 0,5 ή και με 1 ευρώ, δουλειά δεν γίνεται. Ακόμη κι αν αναγνωρίζαμε 200 χιλιάδες μέλη σε κάθε κόμμα (τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ξεπεράσει στις εσωκομματικές διαδικασίες τους τα 180.000 μέλη στην καλύτερη περίπτωση), και θεωρούσαμε ότι όλοι ανελλιπώς θα πλήρωναν τη συνδρομή τους, και πάλι το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 265 χρόνια για να αποπληρώσει το χρέος του, ενώ η ΝΔ θα χρειαζόταν 143 χρόνια. Όλα αυτά, αν τυχόν τα δύο κόμματα σταματούσαν σήμερα να χρεώνουν τις τσέπες του ελληνικού λαού. Διαφορετικά, αποπληρωμή του χρέους δεν θα έχουμε ούτε το σωτήριο έτος 2165 (ΝΔ) ούτε το 2287 (ΠΑΣΟΚ).