Βουλωμένο γράμμα διαβάζουν όλοι οι πολιτικοί μας, και αυτό είναι ένα κληρονομικό χάρισμα που κρατάει πολλές δεκαετίες και διατρέχει όλες τις κυβερνήσεις μας. Με αφορμή την τρέχουσα ελαφρά επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, ειδικά μετά την αποστολή «αμυντικού υλικού» στην Ουκρανία υπό τη μορφή δύο C130 φορτωμένων με καλάσνικοφ, την απέλαση 12 ρώσων διπλωματών από τη χώρα ως ανεπιθύμητων προσώπων, και με κερασάκι στην τούρτα την απόφαση του υπουργείου πολιτισμού μας να αναστείλει οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμό ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ας θυμηθούμε κάποια στιγμιότυπα που διηγούνται πώς τα μεγάλα πολιτικά μας κόμματα, και οι εκπρόσωποι της πολιτείας από διάφορα πόστα, κατόρθωσαν να προβλέψουν τα απρόβλεπτα μέσα στο ρευστό τοπίο της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας:


2001 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ): ο Αβραμόπουλος στα ντουζένια του (Δήμαρχος Αθηναίων και ιδρυτής πολιτικού κόμματος, του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών) βραβεύει τον Πούτιν, παραδίδοντάς του μάλιστα το «Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών» καθώς και το «Κλειδί της πόλης των Αθηνών».
Κορυφαία στιγμή της βράβευσης, οι πολιτικές προβλέψεις του Δ. Αβραμόπουλου, οι οποίες συναγωνίζονται σε ευστοχία τις προφητείες του Νοστράδαμου: «Είμαστε βέβαιοι πως η στιγμή θα έρθει, όπου οι όποιες ιστορικές συγκυρίες θα ξεπεραστούν και η Ε.Ε. θα ενισχυθεί και θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της Ρωσίας σε αυτήν», και μάλιστα «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» (!).
Έχοντας παραδώσει σε λάθος χέρια το κλειδί της πόλης, τώρα ο Αβραμόπουλος ψάχνει να αλλάξει την κλειδαριά της Αθήνας.


2001 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ): επί Πρυτανείας Γ. Μπαμπινιώτη του Αρίστου, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ απονέμει στον Πού­τιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.
Ο άριστος των γλωσσολόγων έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στην αναγνώριση άλλων αρίστων. Θυμίζουμε εξάλλου τους επαίνους του προς την κυβέρνηση των αρίστων, για την επιλογή Λιγνάδη: «Μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Λίνα Μενδώνη που δίνουν την ευκαιρία στον άξιο Δημήτρη Λιγνάδη να δείξει τις δημιουργικές ικανότητές του στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού μας Θεάτρου».
Σοφή η επιλογή του πανεπιστημίου της Αθήνας να βραβεύσει στην κατηγορία «Οικονομικά» τον Πούτιν.


2016 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ): Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, απονέμει στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.
Αμαρτία από τον θεό που απελάσαμε τους 12 διπλωμάτες, τώρα η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δηλώνει: «Εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Δεν ήταν καλύτερα όταν ήμασταν μονιασμένοι με τους Ρώσους;


2018 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ): Έφεση στις σπουδές, και ευρυμάθεια. Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναγορεύεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατακτώντας το δεύτερο διδακτορικό του, αυτή τη φορά στις ανθρωπιστικές σπουδές.
Κουρασμένος από τις απονομές, ο Πούτιν δεν πηγαίνει καν στην τελετή, και στέλνει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα, Α. Μασλόβ, να συλλέξει εκείνος το τρόπαιο για λογαριασμό του.


2021 (κυβέρνηση ΝΔ)
: ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, της γνωστής οικογένειας, απονέμει στον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μ. Μισούστιν, το «Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών», τη λεγόμενη «ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας».
Κορυφαία στιγμή της βράβευσης, οι πάντοτε βαθυστόχαστες, όσο και προφητικές, διατυπώσεις του δημάρχου Αθηναίων: «Οι δεσμοί ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο κρατών, ισχυροποιούνται ολοένα και περισσότερο, μετά και την υπογραφή πέντε πρωτοκόλλων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας πρωτευουσών» και «Δουλεύουμε ήδη μαζί με τους ομόλογούς μας στο δημαρχείο της Μόσχας για να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας, μέσω της σύνδεσης των δύο πρωτευουσών, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής».
Με ενδιαφέρον περιμένουμε την επαλήθευση των προφητειών όλων των πολιτικών μας.