Περίοδος αποκαλύψεων

Με όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να δέχονται κραδασμούς από τη συμφωνία των Πρεσπών, και με τα πιο μικρά κόμματα να βρίσκονται σε μεγαλύτερη δίνη, χάνοντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες (πρώτο έκοψε το νήμα το Ποτάμι), με πολλούς βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται και να μεταπηδούν (ατύπως ή και επισήμως) από κόμμα σε κόμμα αναζητώντας την κοινοβουλευτική σωτηρία τους, το μόνο βέβαιο είναι ότι άνοιξε μια περίοδος μεγαλύτερης ειλικρίνειας και αποκαλύψεων.

Μόνο στις τελευταίες ημέρες, οι ΑΝΕΛ έχασαν την Κουντουρά και τον Κόκκαλη, το ΠΑΣΟΚ έχασε τον Θεοχαρόπουλο, το Ποτάμι έχασε τον Δανέλλη, τον Ψαριανό και τον Αμυρά…

Νωπό είναι ακόμη ακόμη το μελάνι των αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι, έστω και την τελευταία στιγμή, έσπευσαν να διαγράψουν οι ίδιοι τους βουλευτές τους, πριν προλάβουν οι τελευταίοι να παραιτηθούν από τα μέχρι πρότινος κόμματά τους και αποχωρήσουν από μόνοι τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση, ενδεχομένως, η ανεξαρτητοποίηση της Ανεξάρτητης (όνομα και πράγμα) Ελληνίδας, Έλενας Κουντουρά: εκλεγμένη το 2004 με τη Νέα Δημοκρατία, το 2012 μεταπήδησε στους ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας μάλιστα το 2014 τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, καθότι εξέφραζε πολύ ουσιαστικά τις θέσεις του κόμματος. Στις 14/01/2019, στα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών και της διαγραφόμενης στάσης -εν όψει της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή- της υπουργοποιημένης από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτού, ο  Πάνος Καμμένος έθετε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ την Έλενα Κουντουρά, μέσω Twitter σημειώνοντας: «Η Κα Κουντουρά με επίσημη ανακοίνωσή της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα. Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Λοιπόν, ο ίδιος άνθρωπος που άλλοτε έδινε στην Κουντουρά τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ των ΑΝΕΛ, διαπιστώνει σήμερα ότι η βουλευτής του έχει εξαγοραστεί. Προδοσία. Ας μη σχολιάσουμε το επικοινωνιακό ήθος ανάμεσα στους δύο, μέχρι χτες, συνεργάτες. Ο Γραμματέας της ΚΟ ανακοινώνει την απόφαση για την πολιτική στάση που θα ακολουθήσει, με …δημόσια επιστολή, και ο Πρόεδρος ανακοινώνει τη διαγραφή του πρώτου, μέσω …tweet.

Και ενώ η Κουντουρά δεν έχει ακόμη καταγράψει στο βιογραφικό της (στην επίσημη ιστοσελίδα της) την αποχώρησή της από τους ΑΝΕΛ, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο Πάνος Καμμένος εξαπολύει δηλητηριώδη βέλη για την υπουργό Τουρισμού και τον Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας ότι η «κεντροαριστερά» δεν μπορεί να στηρίζεται σε στελέχη όπως η Έλενα Κουντουρά.

Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκρινε σκόπιμο, τώρα, να θυμηθεί (κυριολεκτικώς) την καταγωγή της Κουντουρά, σημειώνοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Αν κεντροαριστερά είναι η κυρία Κουντουρά, που ο πατέρας της έγραψε τον ύμνο -φίλος μου στρατηγός, τον ήξερα- για την 21η Απριλίου του Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, τότε τους καλωσορίζω στη νέα αριστερά» (sic!).

Τι να υποθέσουμε ότι εννοεί ο Καμμένος;

α) Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δηλώνει δημοσίως φίλος των …υμνητών της Χούντας, και εκτιμά ότι η κόρη τού στρατηγού προδίδει, εκτός από τον ίδιο, και τον πατέρα της, προδίδει το ελληνοχριστιανικό ήθος που τη δίδαξαν αμφότεροι, αποδεικνύεται κανονική …υπουργός Τουρισμού, από τό ένα κόμμα στο άλλο, αγοράζοντας εν τέλει την υπουργική καρέκλα που της προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, (σ.σ. ενώ ο ίδιος ο Καμμένος δεν αγόρασε την καρέκλα του συγκυβερνήτη που του πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα δις).

β) Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημειώνει τη διαδρομή τής μέχρι πρότινος Γραμματέως της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ΟΧΙ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μήλο δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά, αλλά για να θρηνήσει για την κατάντια της «κεντροαριστεράς» διαπιστώνοντας ότι η τελευταία κάνει μεταγραφές ακόμη και από την ακροδεξιά. Πράγματι, η παρατήρηση αυτή είναι σωστή, με αναδρομική ισχύ από την πρώτη ημέρα της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι πάντως σίγουρα συγκινητικό το ενδιαφέρον και η αγωνία του Π. Καμμένου για τον κατήφορο της «κεντροαριστεράς», αγωνία την οποία πολλές φορές δεν έχουν ούτε οι ίδιοι οι «κεντροαριστεροί».

Βαδίζοντας προς τις εθνικές κάλπες, οι οποίες δεν αργούν, μια προεκλογική περίοδος …ειλικρίνειας και αποκαλύψεων, έχει ήδη ανοίξει. Έχουμε να μάθουμε πολλά. Όπως θα έλεγε ίσως και ο ίδιος ο Καμμένος, «ο καιρός γαρ εγγύς».