Μετά από 4 άκαρπες προσπάθειες…
Τελικά, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), «πραγματοποιήθηκε»! Μπορεί να πει κανείς, κι έτσι.
Θυμίζουμε ότι η προσπάθεια για να διεξαχθεί το (μάλλον στοιχειωμένο) 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ ξεκινούσε πριν από 2,5 χρόνια, με τρεις σερί αποτυχημένες (σαμποταρισμένες από τις μεγάλες παρατάξεις) απόπειρες το 2019, ενώ η φετινή τέταρτη προσπάθεια στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021 είχε επίσης αποβεί άκαρπη.

Άλλοτε ήταν το ΠΑΜΕ που έβαζε τα δυνατά του, και το κερασάκι στην τούρτα της διάλυσης του Συνεδρίου, μαζί με ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΑΚ-ΜΕΤΑ, οδηγώντας την ομοσπονδία σε διορισμό διοίκησης.
Τώρα, στα τέλη Οκτωβρίου 2021, ήταν η ΠΑΣΚΕ που (έβρισκε τα τυπικά προσχήματα και) κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα, ματαιώνοντας την πρώτη φετινή προσπάθεια σύγκλισης Συνεδρίου.
Ευτυχώς, η γκίνια του 38ου, μάλλον σταματούσε κάπου εκεί. Το γήπεδο του Πανελληνίου (που αυτή την περίοδο βασικά ζει από τις διοργανώσεις συνεδρίων) θα αποδεικνυόταν, τελικώς, γούρικο.

Σαν να μην τρέχει τίποτα…
Κηρύσσοντας (για 5η φορά) την έναρξη του Συνεδρίου με μόλις 4 ώρες καθυστέρησης (μαγειρεμάτων), ο απερχόμενος (και πιθανώς και επόμενος) πρόεδρος της ΟΙΥΕ ανέγνωσε μακρύ κατάλογο με (ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά) 40 ολόκληρα σωματεία (με συνολική δύναμη 132.596 γραμμένων μελών) που ανακοίνωναν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη δύναμη της ΟΙΥΕ. Ουσιαστικά, πρόκειται για βασικό κομμάτι των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ που (σαν να παίρνουν το βαλιτσάκι τους) παίρνουν τα σωματεία που ελέγχουν, αποχαιρετούν την ΟΙΥΕ, και καταθέτουν χαρτιά για να δημιουργήσουν νέα Ομοσπονδία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για καταστροφική απόφαση, ποτάμι στον μύλο της διάσπασης και διαίρεσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η ΟΙΥΕ, από τις παλαιότερες (ιδρυμένη το 1922) και μεγαλύτερες ομοσπονδίες μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσε να είναι και στην πράξη η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ομοσπονδία της ΓΣΕΕ. Μάλλον όμως, η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να υπηρετηθεί ουσιαστικά.
Μικρό παράδοξο: τα ονόματα των 40 σωματείων, πέρα από την αρχική αναφορά που έγινε σε αυτά από την πλευρά του προέδρου της ΟΙΥΕ, δεν επρόκειτο να ξανα-ακουστούν στο Συνέδριο. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να μη συνέβη και τίποτα σπουδαίο.

7 ψηφοφορίες για το ίδιο θέμα, μέχρι να βγει η «σωστή» απόφαση…
Ακριβώς στην (5η) έναρξη του Συνεδρίου, και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «νομιμοποιητικής διαδικασίας,» για μια ακόμη φορά, όπως ακριβώς το είχε κάνει με επιτυχία το 2019, η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ άνοιξε ζήτημα απομάκρυνσης -μόνο ενός αυτή τη φορά- «νόθου και εργοδοτικού» σωματείου (τροφίμων) από τη δύναμη της ΟΙΥΕ. Η απερχόμενη διοίκηση της ΟΙΥΕ, που δεν ήθελε να ρισκάρει ασφαλιστικά μέτρα από τυχόν διαγραμμένα σωματεία, προσπάθησε και (τελικά τα κατάφερε) να μην αφαιρεθεί κανένα σωματεία από την Ομοσπονδία. Για να επιτευχθεί αυτό, αρχικά δεν υπολογίστηκαν οι …6 πρώτες προσπάθειες καταμέτρησης των ψήφων (που οριακά μεν, θα οδηγούσαν ωστόσο το σωματείο των Τροφίμων εκτός ΟΙΥΕ), με τους αντιπροσώπους να ψηφίζουν συνέχεια για το ίδιο ερώτημα, αλλά με τους ελεγκτές του αποτελέσματος της ψηφοφορίας να μη συμφωνούν στα νούμερα. Στη συνέχεια, διακόπηκε (πριν καλά καλά αρχίσει) το Συνέδριο, με τις νομιμοποιητικές διαδικασίες να μεταφέρονται στην δεύτερη και τελευταία ημέρα. Σχεδιασμένο και υπολογισμένο από την στιγμή που διακόπηκε η διαδικασία, με μια ελαφρώς αυξημένη προσέλευση αντιπροσώπων υπέρ της παραμονής του σωματείου Τροφίμων κατά τη δεύτερη ημέρα, τελικώς η πλάστιγγα έγειρε προς την παραμονή του σωματείου, και …αμέσως ανακοινώθηκε από τις μικροφωνικές η «σωστή» απόφαση.

Μικρό παράδοξο: η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, σαν να ήταν «μιλημένη», δεν διαμαρτυρήθηκε για την καταφανή μεθόδευση, και ενώ περίπου το μισό γήπεδο ήταν δικό της, αμέσως αποδέχτηκε το αποτέλεσμα. Βιαζόταν, φαίνεται, να «κεφαλαιοποιήσει» την αύξηση της δύναμής της στην ΟΙΥΕ.

Μεταξύ κατεργαρέων…
Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, και αμέσως μετά από το κλείσιμο της «νομιμοποιητικής» παρωδίας, όλες οι διαδικασίες έγιναν αυτομάτως, σαν να είχαν συμφωνήσει όλοι, εξπρές.
Καταρχάς, σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων και σωματείων, δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 10(!). «Μεταξύ μας είμαστε. Να κοροϊδευόμαστε; Άντε να ψηφίζουμε, και σπίτια μας»! Η ΕΡΓΑΣ κατήγγειλε την συμπαιγνία και το αντισυνδικαλιστικό συνεχές ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΕΑΚ-ΜΕΤΑ-ΠΑΜΕ, που απλώς ενδιαφερόταν να κάνει συνέδριο για να εκλέξει αντιπροσώπους, και όχι βέβαια να συζητήσει πάνω στα προβλήματα. Ο τίτλος του πανό του Συνεδρίου (με σύνθημα «Επανακτώντας και διευρύνοντας τα εργατικά δικαιώματα») ήταν, κατά βάση, διακοσμητικός. Ας σημειωθεί ότι οι αριθμητικά ελάχιστες τοποθετήσεις βιντεοσκοπήθηκαν μεν, αλλά δεν αναρτήθηκαν ποτέ από την Ομοσπονδία που οργάνωσε τη διαδικασία, και δεν τέθηκαν (τουλάχιστον μέχρι τώρα) στην κρίση του κοινού.

Στην πραγματικότητα, μετά την παρωδία, «όλα» είχαν πάρει το δρόμο τους: Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν θα βρεθεί κάποιος να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, οι μεγάλες παρατάξεις που έχουν απομείνει στην ΟΙΥΕ αποφάσισαν να μη παίζουν θέατρο μεταξύ τους, και να περάσουν γρήγορα στις κάλπες…

Στα αποτελέσματα;
Για Διοίκηση και Ελεγκτική Επιτροπή, ο Συνδυασμός «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» έλαβε 54,62% και 11 έδρες, ενώ ο Συνδυασμός «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΑΣ» έλαβε 45,38% και 10 έδρες. Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο Συνδυασμός «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» έλαβε 48,33% και εξέλεξε 13 αντιπροσώπους, ενώ ο Συνδυασμός «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΑΣ» έλαβε 51,67% και εξέλεξε 14 αντιπροσώπους.

Ισορροπίες για να είναι όλοι ικανοποιημένοι…
Το Συνέδριο της ΟΙΥΕ είναι ένας μεγάλος δάσκαλος, ο οποίος μας διδάσκει πώς μπορούμε να οργανώνουμε και να πραγματοποιούμε εργατικά Συνέδρια με επιτυχία. Εν προκειμένω, το μυστικό της επιτυχίας ήταν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι: η ΠΑΣΚΕ …φτιάχνοντας ολόδική της Ομοσπονδία. Η ΕΑΚ-ΜΕΤΑ …διατηρώντας (κατά τα φαινόμενα) τη διοίκηση και στη νέα Ομοσπονδία, και με ικανοποιημένη τη ΔΑΚΕ η οποία επίσης εκπροσωπήθηκε στο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ …αυξάνοντας τις έδρες της στην ΟΙΥΕ (10 από τις 21) και κερδίζοντας 14 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αυτός ήταν ο καημός τους, και γι’ αυτό σήμερα όλες οι παρατάξεις αυτές έχουν λόγο να είναι ικανοποιημένες. Ο Μάο πιθανώς θα το έλεγε πιο ποιητικά: Οι δεξιοί είναι πολύ καλοί δάσκαλοι με το αρνητικό τους παράδειγμα.Το Συνέδριο της ΟΙΥΕ είναι ένας μεγάλος δάσκαλος, αρκεί να εντοπίσουμε το γεγονός ότι είναι ένας κακός δάσκαλος.