…Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ με μια από τις πρώτες αντεργατικές τροπολογίες που πέρασε εσπευσμένα στη Βουλή, σκόπιμα στην πολιτική περίοδο του Αυγούστου, όταν ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων βρισκόταν σε άδεια.

Με αυτή την τροπολογία που πρόσθεσε αιφνιδιαστικά, λίγο πριν την κατάθεση του διυπουργικού νομοσχεδίου, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε την κατάργηση του άρθρου 48 Ν. 4611/2019, που είχε ψηφιστεί μόνο λίγους μήνες πριν (Μάιος 2019).

Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε τι είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019: την ανάγκη επίκλησης και απόδειξης από τον εργοδότη «βασίμου λόγου» για την έγκυρη καταγγελία εργασιακής σχέσης (άρθρο 48 ν. 4611/2019). Παρότι παρουσιάστηκε ως φιλεργατικό μέτρο και ως «τη μεγαλύτερη τομή στο εν λόγω νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στη χώρα μας», στην πραγματικότητα άφηνε μεγάλα περιθώρια ερμηνείας και δράσης στους εργοδότες, καθώς ως «βάσιμο λόγο» αποδεχόταν καθετί που σχετιζόταν με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά του εργαζομένου, ή τις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης, της εγκατάστασης ή της υπηρεσίας, ή με άλλα λόγια την «ανταγωνιστικότητα» μιας επιχείρησης, την μείωση των λειτουργικών εξόδων ή του εργασιακού κόστους.

Αυτό το ψευτο- φιλεργατικό μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να εξαλείψει παντελώς η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης της εργοδοσίας να συμπληρώνει το αντίστοιχο πεδίο για τον «βάσιμο λόγο» στο έντυπο Ε6 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η τωρινή κυβέρνηση γι’ αυτή την κατάργηση, και το οποίο αμέσως μετά παπαγάλισαν όλα τα ΜΜΕ, ήταν ότι έτσι ο απολυμένος εργαζόμενος, τάχα, δεν «φακελώνεται» και δεν «στιγματίζεται» από τον προηγούμενο εργοδότη και μπορεί ευκολότερα να βρει την επόμενη δουλειά του. Αυτά ισχυρίσθηκε με αμέτρητη υποκρισία την ίδια στιγμή που προωθεί νομοσχέδιο ηλεκτρονικού φακελώματος των εργαζομένων που θα προβλέπει ηλεκτρονικό μητρώο μελών σωματείων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία!

Πέρα, όμως, από την ακατάσχετη δημαγωγία περί μέτρων «κρίσιμων και θετικών για τους εργαζόμενους», είναι προφανείς οι λόγοι που οδήγησαν τη ΝΔ σ’ αυτή την τροπολογία: απαλλάσσοντας τους εργοδότες από κάθε υποχρέωση δικαιολόγησης των απολύσεων, μετέφεραν το βάρος απόδειξης μιας καταχρηστικής απόλυσης στους εργαζόμενους φορτώνοντας σε αυτούς όλο το βάρος μιας τέτοιας περίπλοκης, χρονοβόρας και δαπανηρής διαδικασίας, που συχνά είναι αποτρεπτική για τον απολυμένο.

Οι εργοδότες δεν χρειάζεται τώρα να δικαιολογήσουν τις απολύσεις που κάνουν, γεγονός που μπορεί να διευρύνει ακόμα περισσότερο την γκάμα των «ανομολόγητων λόγων»: φυλή, χρώμα, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εγκυμοσύνη, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις, εθνικότητα, κοινωνική καταγωγή, ή ακόμα και η υποβολή παραπόνου, ή η προσφυγή σε αρμόδιες αρχές σχετικά με παράβαση νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων από τον εργοδότη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ΣΕΒ και οι εργοδοτικές ενώσεις επιδοκίμασαν με ενθουσιασμό τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Μια πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο στις αναιτιολόγητες απολύσεις, στις αυθαιρεσίες και την ασυδοσία των εργοδοτών. Και με τον νόμο.