«Θέλω εκ μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και όλου του ελληνικού λαού να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά σας, σε μια στιγμή κρίσης, να θωρακίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μία πολύ σημαντική δωρεά 13 εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης: Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε αυτόν τον “πόλεμο” με τα απαραίτητα “πολεμοφόδια”» (31/03/2020)

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά υγειονομικού υλικού με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Άλλωστε, οι ευχαριστίες προς τους δωρητές-χορηγούς του επιχειρηματικού κόσμου πάνε κι έρχονται τις τελευταίες μέρες, τόσο στα πρωθυπουργικά διαγγέλματα όσο και στις τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Φυσικά, τα λιβανιστήρια για τους «εθνικούς ευεργέτες» έπιασαν με τη σειρά τους και τα ΜΜΕ, εκθέτοντας λίστες με τα χρηματικά και υλικά «δώρα» των διαφόρων εταιρειών, ιδρυμάτων, επιχειρηματιών, τραπεζών. Διαβάζουμε λοιπόν, και ακούμε για: τη «δωρεά-μαμούθ» των ΕΛΠΕ για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις δωρεάν πτήσεις της AEGEAN με σκοπό τη μεταφορά υγειονομικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, τις προσφορές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, διαφόρων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κοινωφελών ιδρυμάτων κοκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι προσωπικότητες του πλούτου βγαίνουν στο προσκήνιο και προβάλλονται ως σωτήρες. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί από το 2007 και επίσημη… ημέρα μνήμης εθνικών ευεργετών. Όμως, ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο και ο στόχος των δωρεών και των χορηγιών, ποια η αξία τους για το αστικό κράτος και ποια η σημασία τους τελικά για το λαό;

Κίνητρα φυσικά των μεγιστάνων του πλούτου δεν θα μπορούσαν να αποτελούν η φιλευσπλαχνία τους και το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Κίνητρο, σε κάθε περίπτωση, ήταν και παραμένει το κέρδος αφού κάθε «δωρεά» (βαρύγδουπα ποσά που στην πραγματικότητα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των κερδών των ολιγαρχών) ισοδυναμεί με μεγάλες και πολλαπλάσιες φοροαπαλλαγές. Και βέβαια, δε θα μπορούσε κανείς να παραλείψει το γεγονός ότι όλες αυτές οι χορηγίες σε χρήμα και ιατροφαρμακευτικά είδη αποτελούν τελικά την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις εργοδοτικές «αμαρτίες» των εν λόγω ευεργετών. Τι κι αν 3.000 εργαζόμενοι της AEGEAN βρίσκονται στον «αέρα» με αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους με αφορμή την κρίση του κορονοϊού; Τι κι αν μέσα σε 8 χρόνια στα ΕΛΠΕ καταμετρώνται 14 δυστυχήματα με 8 νεκρούς και 21 τραυματίες, ενώ με την αυγή του 2020 η διοίκηση επιφύλαξε δεκάδες απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων; Τι κι αν οι «μνημονιακές» ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, των επίσημων τοκογλύφων του κράτους, κόστισαν στο λαό 45 δισ. ευρώ; Τι κι αν αυτή τη στιγμή, εργαζόμενοι που εξακολουθούν να εργάζονται σε τμήμα της Eurobank διαμαρτύρονται για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας τους έναντι στον κορονοϊό; Και πάει λέγοντας… Στα πλαίσια όμως της «εθνικής ομοψυχίας» όλα αυτά παραγράφονται. Όλοι συντασσόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο για την πάλη ενάντια στον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό. Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών…

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας σαν παρακαταθήκη το μνημονιακό έργο όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων κυβερνήσεων, τμήμα του οποίου αποτέλεσε και η διάλυσης του ΕΣΥ, με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, με κλείσιμο πολλών νοσοκομείων, με αχρήστευση ιατρικού εξοπλισμού, έρχεται τώρα να ζητήσει από την ιδιωτική πρωτοβουλία να καλύψει τις ανάγκες του λαού στην περίθαλψη ενάντια στη νέα πανδημία. Από την άλλη, αποποιείται των ευθυνών της και αντί, έστω και την τελευταία στιγμή, να εκπληρώσει τα αιτήματα των εργαζομένων στην Υγεία για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, για διαγνωστικά τεστ, για επαρκή εξοπλισμό, κάνει «δώρο» 30 εκ. ευρώ στις ιδιωτικές δομές υγείας για ελέγχους σε σχέση με τον κορονοϊό ενώ προχωρά στην ενοικίαση των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ χρεώνοντας το Δημόσιο με 1600 ευρώ ανά κλίνη, ποσό διπλάσιο από αυτό που ίσχυε πριν από λίγες εβδομάδες. Και τώρα, μπροστά στη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση εκλιπαρεί τους κλινικάρχες να συμβάλουν εθελοντικά στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Και αυτοί πρόθυμα, και αφού έχουν εξασφαλίσει προκαταβολικά αμύθητα κέρδη από τη λεηλασία των δημόσιων ταμείων, προσφέρουν ψίχουλα για να εισπράξουν τα εύσημα ως εθνικοί ευεργέτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, την επαύριο της κρίσης του κορονοϊού, το στρατόπεδο της ψευδεπίγραφης «εθνικής ενότητας» θα διασπαστεί. Τα σπασμένα της οικονομίας θα τα πληρώσει αποκλειστικά για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι νέοι. Αυτοί που υφίστανται την πιο άγρια εκμετάλλευση για να «μπορεί» το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει «δωρεές». Αυτοί που πληρώνουν με το αίμα και τον ιδρώτα τους τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις της ντόπιας ολιγαρχίας. Αυτοί, που για ακόμη μία φορά θα επιδιωχθεί να στερηθούν την πρόσβαση σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Αποτελεί λοιπόν, υποκρισία και ντροπή να ευχαριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εκ μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και όλου του ελληνικού λαού» αυτούς που πλουτίζουν στις πλάτες του λαού, αυτούς που αποτελούν βασικούς παράγοντες των κρίσεων, αυτούς που όταν έρθει ο λογαριασμός των νέων μνημονίων… δεν θα αφήσουν ούτε φιλοδώρημα!