Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα των προσφύγων μετά τις εξώσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, πετώντας στο δρόμο αναγνωρισμένους πρόσφυγες, δικαιούχους ασύλου. Τελευταίο επεισόδιο του προσφυγικού δράματος αποτελεί η παραμονή δεκάδων άστεγων πλέον προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλές έγκυες γυναίκες και παιδιά, στην πλατεία Βικτωρίας. Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης δήλωσε ανερυθρίαστα πως «Αυτοί που έχουν πάει στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια. Αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας…». Μεταθέτει έτσι τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στις πλάτες των ίδιων των προσφύγων. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν φταίει η κυβέρνηση για το ότι χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι και χωρίς κανένα οικονομικό βοήθημα, αλλά φταίνε οι ίδιοι που δεν έψαξαν για δουλειά ή που δεν γράφτηκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα φταίνε που δεν κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος να νοικιάσουν σπίτι. Η αντιμετώπιση δε που επιφύλαξε η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που βρέθηκαν άστεγοι ήταν για μια ακόμα φορά η αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων για να «επιληφθούν» του θέματος, προχωρώντας στη μεταφορά τους προσωρινά στη δομή του Ελαιώνα, διαιωνίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε αόριστα πως αυτό είναι «Αντιπροσωπευτικό μιας μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Αθήνα». Ο ίδιος και η παράταξή του βέβαια αρνήθηκαν να στηρίξουν ψήφισμα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ο δήμος της Αθήνας διεκδικεί από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την άμεση στέγαση προσφύγων με τη δυνατότητα αξιοποίησης κλειστών ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων ικανών να παρέχουν στέγαση σε ευάλωτες ομάδες. Χαρακτηριστικό για τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία ακολουθεί πιστά την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, είναι και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα δε στηρίχθηκε από δύο μόνο παρατάξεις. Αυτή του Μπακογιάννη -η οποία ψήφισε λευκό και αυτή του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρη.

Την ίδια στιγμή νέο επεισόδιο της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν και οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Γ. Κουμουτσάκου. Ο τελευταίος ζητά από την ευρωπαϊκή επιτροπή το ελεύθερο να δρα ελεύθερα και ανεξέλεγκτα η χώρα μας στα σύνορα σε περίπτωση που αυξηθούν εκ νέου οι προσφυγικές ροές. Πρόκειται για πρωτοβουλία της χώρας μας να συμπεριληφθεί η λεγόμενη ρήτρα έκτακτης ανάγκης στο υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τις μέχρι τώρα παράνομες επαναπροωθήσεις. Περιστατικά τέτοιων παράνομων επαναπροωθήσεων, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της frontex Φαμπρίς Λεγκέρι, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα με το τελευταίο που είδε το φως της δημοσιότητας να αφορά ένα που σημειώθηκε στις 25 Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου. Τότε το λιμενικό πήρε τη μηχανή από τη λέμβο που μετέφερε τους πρόσφυγες και τους άφησε αβοήθητους στο μέσον του πελάγους.

Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας Κουμουτσάκου, την οποία συνυπογράφουν Κύπρος και Βουλγαρία, έδωσε ο ίδιος ο υφυπουργός με μια αποκαλυπτική δήλωσή του όπου υπογράμμισε πως «Πρόκειται για τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν τα κράτη πρώτης γραμμής, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μια ακραία κατάσταση, μια απρόβλεπτη ανάγκη, να μπορούν να έχουν μια ευελιξία στα μέτρα που θα επιλέγουν να τα αντιμετωπίσουν, χωρίς να κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήταν μία συνειδητή πολιτική απόφαση να θέσουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τη στιγμή που προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, ζητάμε να μην δεχόμαστε κριτική για τον τρόπο που επιλέγουμε να τα προστατεύσουμε». Με αυτόν τον άθλιο τρόπο η κυβέρνηση ζητά να δρα εντελώς ασύδοτη στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, παρακάμπτοντας τα όποια ψήγματα δικαιωμάτων των προσφύγων υπάρχουν. Είναι μάλιστα τόσο πρόδηλα ακροδεξιά η πολιτική της κυβέρνησης που ακόμα και στελέχη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, οι πόλεμοι της οποίας έχουν οδηγήσει ολόκληρους λαούς στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, αναγκάστηκαν να μιλήσουν υποκριτικά για παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων.