Από τις πρώτες μέρες της επανασύστασής του, το νέο υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου με επικεφαλής τον Νότη Μηταράκη συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό πιστοποιεί ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης να δημιουργήσει πλωτά φράγματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου αφορά στην κατασκευή ενός πλωτού φράχτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων ο οποίος θα τοποθετηθεί αρχικά στη Λέσβο. Το ακροδεξιάς κοπής αυτό μέτρο, παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αφού παρεμποδίζει την ασφαλή άφιξη αυτών που αιτούνται άσυλο.
Απέναντι σε αυτό το μέτρο, τουλάχιστον υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση αξιωματούχου της Κομισιόν ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους στα κυβερνητικά σχέδια, αφού -όπως δήλωσε- αυτά ενδέχεται να εγείρουν θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο. Μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα οι εκπρόσωποι της ΕΕ, η οποία με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που εξαπολύει οδηγεί στον ξεριζωμό και την προσφυγιά τους λαούς των χωρών στις οποίες επιτίθεται.
Από την άλλη, στην ίδια κατεύθυνση της κλιμάκωσης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κινείται και η δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων καθώς και οι εβδομαδιαίες επαναπροωθήσεις τους στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, άσχημη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου σ’ ένα χώρο που έχει σχεδιαστεί να χωράει 2000 ανθρώπους, στοιβάζονται σαν σαρδέλες πάνω από 20000 πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες στο ΚΥΤ της Λέσβου στη Μόρια, τους οδήγησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τις οποίες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άμεση χορήγηση ασύλου προκειμένου να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από το νησί. Στη μαζική και ειρηνική πορεία πάνω από 2000 προσφύγων η κυβέρνηση απάντησε με την καταστολή και τα χημικά της αστυνομίας, ενώ ο νέος υπουργός Νότης Μηταράκης δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες στη Μόρια μπορεί να αποτελούν και προϊόν υποκίνησης. Ταυτόχρονα με μια εκβιαστική τοποθέτηση απείλησε πως «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», στέλνοντας μήνυμα στην πραγματικότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες πως αν θέλουν να λάβουν άσυλο θα πρέπει να υπομείνουν αδιαμαρτύρητα τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν στα κέντρα κράτησης.
Την ίδια στιγμή, ο γνωστός περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ και πριν από μερικές μέρες είχε δηλώσει στο συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί από την περιφέρεια στη Λέσβο πως «υπάρχει σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού» και πως «η πατρίς κινδυνεύει», αυτή τη φορά υπέβαλε 2 φορές αίτημα για να κηρυχθούν τα νησιά του Β. Αιγαίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, μετά την κατάθεση του αιτήματος για πρώτη φορά, ο αρμόδιος υπουργός τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το αίτημά του. Ανεξάρτητα αν τελικά το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε, η στάση της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά απορρίπτει την επανεξέταση ενός τέτοιου αιτήματος στο άμεσο μέλλον.
Την ορμπανικού τύπου πολιτική της κυβέρνησης υπερασπίστηκε από το βήμα της βουλής ο Ν. Μηταράκης ο οποίος δήλωσε πως ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων κέντρων και οι 200 επαναπροωθήσεις προσφύγων ανά εβδομάδα, όπως επίσης και η φύλαξη των συνόρων. Το πώς βέβαια φαντάζεται την φύλαξη των συνόρων, φαίνεται από το σχέδιο δημιουργίας του πλωτού φράγματος, το οποίο κατά άλλη του δήλωση «είναι ένα ισχυρό μήνυμα της πολιτικής μείωσης των ροών». Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησής του στο προσφυγικό ζήτημα ισορροπημένη, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ όσο βρισκόταν στην κυβερνητική εξουσία ακολουθούσε στην πραγματικότητα την ίδια στο περιεχόμενο αντιμεταναστευτική πολιτική με αυτή της ΝΔ. Τώρα, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας καταλόγισε στην κυβέρνηση «ακροδεξιά, ιδεοληπτική διαχείριση του προβλήματος».
Η κυβέρνηση, βέβαια, θεωρεί πως με τα μέτρα που νομοθετεί θα καταφέρει να ανακόψει τις ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Όμως, όσο συνεχίζονται στις χώρες τους οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν και εξαπολύουν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, τόσο θα αυξάνονται τα καραβάνια των μεταναστών που προσπαθούν να γλυτώσουν από τα δεινά και τη φρίκη του πολέμου. Από την άλλη, όσο περισσότερο εγκλωβίζονται στη χώρα μας ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, τόσο περισσότερο θα πολλαπλασιάζονται οι διαμαρτυρίες τους ενάντια στην πολιτική που τους στοιβάζει σε κολαστήρια σαν και αυτό της Μόριας. Όσο λοιπόν κι αν η κυβέρνηση ψάχνει να βρει υποκινητές στις διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, θα πρέπει να τους αναζητήσει στην ίδια της την πολιτική που στήνει κέντρα κράτησης και πλωτά φράγματα. Στην πολιτική δηλαδή που απορρέει από τις αντιμεταναστευτικές συνθήκες και κανονισμούς, όπως αυτός του Δουβλίνου, και μετατρέπει τα νησιά και τη χώρα σε φυλακές ψυχών.