Ματιές… από τη Βόρεια Ελλάδα

Σεπτέμβρης, ΔΕΘ, πρωθυπουργικές ανακοινώσεις και συνεντεύξεις αλλά και κινητοποιήσεις σωματείων και συνδικάτων εργαζόμενων, συλλογικοτήτων και κομμάτων στη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστή σε όλους μας η «φιλεργατική» στάση της ηγετικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που επέλεξε για άλλη μία φορά να απέχει από τον αγώνα ενάντια στις συνέπειες της δεξιάς πολιτικής. Διάλεξε επιδεικτικά να σταθεί μακριά από τις κινητοποιήσεις στη συμπρωτεύουσα, δίνοντας για πολλοστή φορά εξετάσεις καλού μαθητή στους κυβερνώντες και την πολιτική τους, ξεπουλώντας τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της εργατικής τάξης της χώρας. Είναι της ίδιας ακριβώς λογικής και η γραμμή που προωθεί αυτού του είδους ο συνδικαλισμός, σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο, και τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την πρωθυπουργική, βορειοελλαδίτικη, παράσταση και συνέντευξη στα χρυσοπληρωμένα μέσα.

Διαβάζουμε τα παρακάτω σε ανακοίνωση του Ε.Κ. Βέροιας -και μην απορείτε και μη θαυμάζετε! Υπάρχει Ε.Κ.Β. μόνο που την ύπαρξή του αγνοεί τα τελευταία χρόνια ο εργατόκοσμος της περιοχής! Για τους δεινόσαυρους του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Ε.Κ. ο κόσμος της μισθωτής εργασίας «ανέμενε πιο τολμηρές τις εξαγγελίες της κυβέρνησης» στη ΔΕΘ!! Συνεχίζουν ασταμάτητοι: «αναμέναμε, αν μη τι άλλο, λιγότερη ατολμία στη σχεδίαση ανταποδοτικών πολιτικών σε όλους όσοι επλήγησαν από τα Μνημόνια και την πανδημία»! Ψοφοδεείς, αυλοκόλακες και υπηρέτες, παρακαλούν για «ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων», που πρόκειται να έρθει, ως μάννα εξ ουρανού, από ποιον άλλο, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ!! Οι χιλιάδες επί χιλιάδων ανέργων στη χώρα, οι μισοπληρωμένοι ή απλήρωτοι εργαζόμενοι κι εργάτες, οι ευέλικτοι σκλάβοι του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, όλοι όσοι βρίσκονται σε τραγική θέση, εξαιτίας των Μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών της περιόδου της πανδημίας, έχουν μπει σε αναμονή και ελπίζουν …πως η σκληρή νεοφιλελεύθερη, με ακροδεξιές ανταύγειες, κυβέρνηση της ΝΔ θα εξαγγείλει τολμηρά μέτρα για την ανακούφιση από τα δεινά τους!!! Εύγε, στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της εργατικής τάξης. Κουβέντα δεν αρθρώνουν για τα επίδικα της περιόδου!

Βέβαια, παριστάνοντας τα λιοντάρια που βρυχώνται, νιώθουν την ανάγκη να εκστομίσουν κι ένα «ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ. Να τελειώνουμε επιτέλους με πολιτικές που μόνο φτώχεια και δυστυχία παράγουν». Κι εκεί που κάποιος θα νόμιζε πως τώρα θα ξεκινήσει ο «εξάψαλμος»… απογοητεύεται από τον βρυχηθμό που αποδεικνύεται νιαούρισμα γάτας, γιατί οι συνδικαλιστές μας μιλούν και πάλι για «…ρηξικέλευθες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν πραγματικά οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες»!

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την παρουσίαση των θέσεων του Ε.Κ. Βέροιας, που αντανακλά θα λέγαμε ένα μικρό, ελάχιστο τμήμα της κυρίαρχης αντίληψης για το πώς ασκείται ο συνδικαλισμός, ο «μοντέρνος», αυτός που θέλει τους εργαζόμενους ουρά και επαίτες των πιο απλών πραγμάτων απέναντι στους δυνάστες και εκμεταλλευτές του. Να κλείσουμε την αναφορά μας επισημαίνοντας την αηδία μας, λέγοντας για άλλη μια φορά πως πρέπει όλοι τους να μείνουν στο ιστορικό περιθώριο. Έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι θα γίνει, αργά ή γρήγορα!