Έρχεται η ανάπτυξη
Το lockdown συνεχίζεται επί μήνες. Η κατάσταση στο θέμα της πανδημίας, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, δείχνει εκτός ελέγχου για την κυβέρνηση, με τις παλινωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Αποτέλεσμα, πέρα από το σοβαρό κομμάτι της δημόσιας υγείας, η οικονομική καταστροφή ευρύτατων τμημάτων των εργαζόμενων. Τίποτε όμως δεν εμποδίζει τα κυβερνητικά στελέχη να συντηρούν με οποιοδήποτε τρόπο τον προπαγανδιστικό τους μύθο. Ο μύθος τους την περίοδο αυτή, για άλλη μια φορά, μιλά για την ανάπτυξη.

Δηλώνει περιχαρής ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στ. Καλαφάτης: «Είναι περισσότερο από βέβαιο πως οι χαμένοι του χτες θα είναι οι κερδισμένοι του αύριο. Και είναι ακόμη πιο σίγουρο πως η ανάπτυξη -που όπου να’ ναι ξεκινά- θα είναι δυναμική και θα δυναμώνει προοδευτικά»! Σε ποιους τα λέει όλα αυτά; Στο Οικονομικό Επιμελητήριο για το Ταμείο Ανάκαμψης του Τμήματος Μακεδονίας. Και πού στηρίζει την επιχειρηματολογία του; Στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ! Στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά και σε αυτές που πρόκειται μελλοντικά να γίνουν από την εμπνευσμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ! Στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη ανάπτυξη και οικονομία, πεδίο μεγάλης κερδοφορίας ντόπιων και ξένων αρπακτικών! Στα αναμενόμενα δισεκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία τα επόμενα χρόνια!

Περίοδος σαρακοστής για τους χριστιανούς, όπως ο υπουργός μας, η περίοδος που διανύουμε. Περίοδος νηστείας και εγκράτειας. Κάποιες παλιές δοκιμασμένες συνήθειες ωστόσο δεν κόβονται. Δεν κόβεται τέτοιες ημέρες η συνήθεια να βαφτίζεις το κρέας ψάρι. Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, για κάποιους δεν κόβεται καμιά φορά. Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εργατικές και λαϊκές μάζες φιλοτεχνείται με όμορφα χρώματα και υποσχέσεις. Ξάφνου τα λόγια του υπουργού μας θύμισαν ευαγγέλιο. Στον παραδεισένιο κόσμο που υπόσχεται, οι χαμένοι του χτες θα είναι κερδισμένοι κι ας κάνουν υπομονή!

Οι κυβερνητικοί βερμπαλισμοί, τα κούφια λόγια δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την κοινωνική πραγματικότητα. Δε μιλούν για την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της αποσύνθεσης. Δεν αποτυπώνουν πολύ περισσότερο την κοινωνική κατάσταση που βρίσκεται στα όρια της έκρηξης ούτε την αγωνία για το μέλλον. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει κι υπάρχει ο κίνδυνος να σκαρφαλώσει στις όχθες του ποταμού, να παρασύρει την κυβερνητική πολιτική. Κι ας προσπαθούν οι κυβερνητικοί ταγοί να το αποτρέψουν!

Συνέδριο
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βέροιας η πρώτη πραγματική και όχι εικονική κινητοποίηση εργαζόμενων, με την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ της περιοχής. Η κινητοποίηση χρωματίστηκε από καλή συμμετοχή, παλμό και από ένα αίσθημα ρήξης με τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, το μαζικό εκφοβισμό και την καταστολή.

Για άλλη μία φορά, όπως είχαμε γράψει, απόν από τους αγώνες του λαού της περιοχής το ΚΚΕ. Για άλλη μία φορά εκτός. Όχι πως αναμέναμε κάτι διαφορετικό. Την επόμενη ακριβώς ημέρα σε δρόμο της πόλης αντικρίσαμε πανό του. Αν νομίζατε πως έλεγε κουβέντα για τα προβλήματα που έβγαλαν τον κόσμο στο δρόμο κάνετε λάθος. Το συγκεκριμένο πανό ενημέρωνε για το επικείμενο συνέδριο, 21ο στη σειρά. Τα λόγια διαφωτιστικά και το ΚΚΕ αυτοπαρουσιάζεται ως ο νους και η καρδιά των αγώνων της εργατικής τάξης για το σοσιαλισμό! Πράγματα χιλιοακουσμένα, χιλιοειπωμένα. Είναι ωστόσο, φίλοι του ΚΚΕ, μεγάλο πρόβλημα ο «νους κι η καρδιά» να ζουν εκτός κορμιού. Πολύ μεγάλο πρόβλημα!