Η επέλαση της πανδημίας συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μάλιστα με αμείωτη ένταση. Το διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος, χιλιάδες θάνατοι καταγράφονται, αριθμός διπλάσιος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο μεταξύ, στο πιθανό ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας του Κορονοϊού το επόμενο διάστημα αναφέρεται σε πρόσφατο δελτίο Τύπου ο ΕΟΔΥ. Με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται, διασωληνώνονται ή και χάνουν τη ζωή τους από τον ιό να κινείται σε τριψήφια νούμερα εβδομαδιαία μέσα στο καλοκαίρι.
Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 32.335 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.712.025. Μέσα σε αυτό τον ζόφο, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την αδιάλλακτη πολιτική της και στον τομέα της Υγείας. Με την έναρξη της πολυπόθητης τουριστικής περιόδου και στο όνομα του αδιαφιλονίκητου τουριστικού προϊόντος της χώρας, κήρυξε για τρίτο καλοκαίρι τη λήξη της πανδημίας, προκειμένου να δεχτεί ανεμπόδιστα τους χιλιάδες τουρίστες. Έφτασαν δε σε τέτοιο σημείο αντιφατικών εφαρμογών, που για τους τουρίστες που νοσούσαν στη χώρα δεν ήταν υποχρεωτική ούτε καν η καραντίνα των 5 ημερών, παρά μόνο σύσταση «να κυκλοφορούν έξω με μάσκα.» Όπως επισημαίνει και ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ 3/8/22, «… δεν διενεργείται ιχνηλάτηση στις πύλες εισόδου της χώρας ούτε κατά την άφιξη, ούτε κατά την αναχώρηση. Φέτος δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας.» Όπως επίσης «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαδικασία χορήγησης αντιικών χαπιών σε επισκέπτες της χώρας, ακόμα και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ιδιωτικά…»

Η κατάσταση δε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας παραμένει δραματική, ενώ ταυτόχρονα ο ακροδεξιός υπουργός Υγείας συνεχίζει συστηματικά τη διαδικασία απαξίωσης και διάλυσής του. Έτσι, ξεκόβει ουσιαστικά κάθε συζήτηση για ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων Υγείας, ακολουθώντας με απαρέγκλιτη συνέπεια την πολιτική της κυβέρνησής του. Τα όποια μέτρα ανακοινώνει δεν είναι παρά μέρη ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, προσφέροντάς του ακόμη περισσότερες «ευκαιρίες» να καταλάβει το κενό που αφήνουν ακάλυπτο οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του, στο επόμενο διάστημα, «θα αναπτυχθούν κλίνες χωρίς να περιοριστούν χειρουργεία αυτή τη φορά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. (…) Άρα, έχουμε το πλάνο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για απλές κλίνες, την ανάπτυξη κλινών.» Ενώ για την πορεία του ιού, διαπίστωσε ότι εντός του καλοκαιριού, «δεν εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι» και πως «ελπίζουμε να μείνει έτσι στο κομμάτι των μονάδων εντατικής θεραπείας». Όσο για τα μελλοντικά μέτρα που θα αφορούν στην αντιμετώπιση του ιού, αυτά θα περιορίζονται σε συστάσεις και σε γνωστοποίηση για το ποιοι και πού κινδυνεύουν περισσότερο. Αυτό συνεχώς διαπιστώνεται καθώς η κυβέρνηση άρχισε να ανοίγει σιγά-σιγά τα χαρτιά της. Ούτε συζήτηση για τις ελλείψεις στα ΜΜΜ και για τους πολυπληθείς χώρους δουλειάς, εφόσον κάθε μέτρο κοστίζει είτε στο κράτος είτε στους εργοδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η καραντίνα σε περίπτωση νόσησης ή στενής επαφής έχει σχεδόν καταργηθεί. Όσο για τα σχολεία και ενώ βέβαια παραμένει ο συνωστισμός στα τμήματα των 25+ μαθητών, υποβαθμίζεται κι άλλο η καθαριότητα και επιπλέον δεν προβλέπεται κανένας ουσιαστικός επιδημιολογικός έλεγχος στους μαθητές.

Για το μεγάλο ζήτημα των αναστολών των 7000 περίπου υγειονομικών, εδώ και έναν χρόνο, για τον υπουργό, είναι τελειωμένη υπόθεση η προοπτική επιστροφής τους στα νοσοκομεία και παρά τα τεράστια κενά. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, οι οποίοι παραμένουν εκτός εργασίας και κατά συνέπεια, χωρίς μισθό, ασφαλιστική κάλυψη και προσμέτρηση υπηρεσίας, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και παρά τα επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από τους πλήρως εμβολιασμένους. Αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο αναγκαίος εμβολιασμός μετατρέπεται σε εργαλείο διαχωρισμού των εργαζομένων, οδηγώντας στην ανεργία αναγκαίο προσωπικό. Και ενώ η αναπληρώτρια υπουργός, κατά τα μέσα του καλοκαιριού, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή της, ότι η κυβέρνηση υποτίθεται έχει ξεκινήσει να συζητά το θέμα, έσπευσε την επόμενη ημέρα ο Θ. Πλεύρης να τη διαψεύσει και να ξεκαθαρίσει πως η αναστολή παραμένει μέχρι τον Δεκέμβριο του ΄22 και καμιά συζήτηση επιστροφής τους δεν έχει γίνει. Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως η διατήρηση της αναστολής, αποτελεί μέρος μιας αυταρχικής πολιτικής καθώς και της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος των ασθενών και των λαϊκών αναγκών.


Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της στις 2/8/22, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν την αγανάκτησή τους, καθώς η κυβέρνηση έχει καθιερώσει την καθυστερημένη πληρωμή των τακτικών εφημεριών. Αυτούς λοιπόν που υποκριτικά η κυβέρνηση ονόμασε ήρωες και καταχειροκρότησε στην αρχή της πανδημίας, ιδού πως τους ανταμείβει. «Χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δε θα πληρωθούν ούτε τον Αύγουστο για τις τακτικές εφημερίες, καθώς και τη νυχτερινή και υπερωριακή εργασία για τον μήνα Ιούλιο…» και συνεχίζουν «απλήρωτες είναι εδώ και 14 μήνες οι πρόσθετες εφημερίες τις οποίες μας εξαναγκάζουν να κάνουμε με «εντέλλεσθε» λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας αλλά και η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση πρόσθετη αποζημίωση για κάθε υπεράριθμη εφημερία των συναδέλφων στα τμήματα και τις κλινικές Covid.»

Στο μεταξύ, στο διεθνές επίπεδο και παρά τα κέρδη που οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εξασφάλισαν και συνεχίζουν, χάρη στην πανδημία, έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα «μαχαίρια». Έτσι, η εταιρεία Moderna κατέθεσε μήνυση κατά της Pfizer και του Γερμανού συνεταίρου της BioNTech, για παραβίαση πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία, και την είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2010 και 2016, πολύ πριν εμφανιστεί ο COVID-19 το 2019…