ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ: έσπασε το εμπάργκο
«Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου.
Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση»
Άγγελος Συρίγος, 5 Ιανουαρίου 2023
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι άδικοι ή έστω αυστηροί όσοι ισχυρίζονται πως συλλήβδην οι βουλευτές και οι υπουργοί των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει είναι εκπαιδευμένοι να λένε μόνο ψέματα, έχοντας μάλιστα κάνει τέχνη τη μετατροπή του «μαύρου» σε «άσπρο». Κορυφαίο πρόσφατο παράδειγμα αφτιασίδωτης ειλικρίνειας, η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Α. Συρίγου, ο οποίος -αξίζει να σημειωθεί- διδάσκει εδώ και δύο δεκαετίες διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Α. Συρίγος, λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ στις αρχές του 2023 έσπασε μόνος του το αμερικανικό λεγόμενο εμπάργκο στα F16, εισηγούμενος την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στους γείτονές μας, για να μη χαθεί η «σχέση» Αμερικής – Τουρκίας. Πρακτικώς, εξήγησε ότι η αγοραπωλησία όπλων ανάμεσα σε χώρες αποτελεί μοχλό ελέγχου της χώρας που πουλάει προς τη χώρα που αγοράζει, και άρα θα είναι χρήσιμο η Τουρκία να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα: εξαρτημένη και υποτελής στη Δύση!

Η δήλωση του κορυφαίου γαλάζιου στελέχους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με κάποιους μάλιστα εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική να κάνουν λόγο για «ανοησίες που ακούμε μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Εντός της χώρας, ο υφυπουργός Παιδείας βασικά θεωρήθηκε «λαγός», με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Π. Δουδωνή, να σημειώνει πως ο Α. Συρίγος «Ή το είπε τυχαία -κάτι που δεν το νομίζω- ή λειτούργησε ως “λαγός” της κυβέρνησης» και με τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση «αντί να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική του “προβλέψιμου συμμάχου” δεν λύνει προβλήματα και δεν ωφελεί τη χώρα, ανακαλύπτει ξαφνικά με “λαγό” τον αναρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, να προμηθευτεί η Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη F-16 Viper».

Όμως τα κύρια πυρά, δεν έρχονται ούτε από την εσπερία, ούτε από την -ο Θεός να την κάνει- σοσιαλδημοκρατία. Φήμες θέλουν τα Γραφεία Τύπου του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ετοιμάζονται για ιδεολογικό πυρ ομαδόν προς τον γαλάζιο υφυπουργό, ο οποίος επιχειρεί από το 2002 στο Πάντειο, εσχάτως και από τα έδρανα της Βουλής, να αποδομήσει την ιμπεριαλιστική πυραμίδα του ΚΚΕ, τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό του ΝΑΡ, και την ελληνική αστική τάξη που ενισχύεται στα χρόνια του Μητσοτάκη, αναζητώντας αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο αμφοτέρων, εξηγώντας με απλά μαθηματικά ότι η χώρα μας είναι εξαρτημένη και υποτελής. Και μάλιστα, από επιλογή.

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: πιο ειλικρινής, πεθαίνεις
Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, οι λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο στο Νοσοκομείο Παίδων αναπτύσσονταν σε 19 σελίδες, περιλαμβάνοντας 2.925 εγγραφές. Με άλλα λόγια, κοντά στα 3.000 βρέφη, νήπια και παιδιά περίμεναν έναν αναισθησιολόγο, ένα κρεβάτι, έναν διαθέσιμο ιατρό, προκειμένου να χειρουργηθούν.

Στη σχετική καταγγελία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρός του, η ΝΔ δια του καθ’ ύλην αρμοδίου, υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, απαντούσε με παρρησία: «Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο προς ενημέρωσή του η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνησή του το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία». Μα καλά… μόνο για 72 χειρουργεία παραπάνω, κάνετε έτσι;! Αυτό ήθελε να πει η ΝΔ.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ (και) εν προκειμένω κερδίζει το χρυσό βραβείο υποκρισίας, διότι επιχείρησε να καταγγείλει αυτά που έκανε και ο ίδιος, η ΝΔ κερδίζει το χρυσό βραβείο καφρίλας: δεν αρνήθηκε τις λίστες αναμονής επί των ημερών της, ούτε επιχείρησε να ερμηνεύσει με κάποιον ευφάνταστο τρόπο (ούτε κατά διάνοια, βέβαια, να απολογηθεί) τις εκατοντάδες εγγραφές, αλλά με άλλα λόγια είπε: Γιατί μας κατηγορείτε ότι εγκαταλείψαμε στις τύχες τους περίπου 3.000 παιδιά; τόσα είχατε εγκαταλείψει κι εσείς! Μα την αλήθεια, πιο ειλικρινής, πεθαίνεις.

Σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία παιδοχειρουργού του Παίδων στην κρατική τηλεόραση, παρά το γεγονός ότι οι λίστες των 3.000 παιδιών του Σεπτεμβρίου εκκαθαρίστηκαν χωρίς να ερωτηθούν οι ιατροί (με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκαστούν να πάνε σε άλλα νοσοκομεία ή να στραφούν προς την ιδιωτική περίθαλψη), οι νέες λίστες με αναμονές συνεχώς αυξάνονται.
Τα δύσκολα, για τη ΝΔ, θα είναι αν τυχόν επανεκλεγεί στην εξουσία, έχοντας παραλάβει 3.000 αναμονές από τον εαυτό της…