Με ένα «πρόγραμμα-μαμμούθ» «αιολικών πάρκων» επελαύνουν οι πολυεθνικές της ενέργειας και τα ντόπια αρπακτικά στα παρθένα βουνά της Ηπείρου – και στους 4 νομούς – τα οποία, πέρα από τα ήδη εγκατεστημένα, τα αδειοδοτημένα ή υπό αδειοδότηση, θα έχουν συνολική ισχύ 250 MW – ίση με μισή Μεγαλόπολη – με προσχηματικές μελέτες και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη ζωή και στις δραστηριότητες των εναπομεινάντων κατοίκων στις περιοχές αυτές.

Μαζί με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ζίτσας (Γουργιάνιστα), τα Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας, τα αλλεπάλληλα, αναρίθμητα – χωρίς όριο – υδροηλεκτρικά στα ποτάμια και στους χείμαρρους της Ηπείρου, τους προβληματικούς ΧΥΤΑ, τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στα παράλια Πέρδικας-Πάργας, έρχονται να προσβάλλουν καίρια αυτό που διαθέτει η ορεινή και όμορφη αυτή περιοχή της χώρας μας.

Κατατέθηκε κείμενο με Απόψεις (επιστημονικού χαρακτήρα, αλλά με σαφή πολιτική απόχρωση), για την ΜΠΕ που αφορά τα όρη Σουλίου, που κατέθεσαν φίλοι και σύντροφοι στα αρμόδια όργανα «γνωμοδότησης» (Δήμο Σουλίου, Περιφέρεια Ηπείρου).
Βέβαια τελευταία το Υπουργείο και με αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των φορέων, Δήμων, Περιφέρειας, Φορέων Διαχείρισης, Συλλόγων, πολιτών, αποφασίζει «θετικά»…. Τόσο πολύ τις λαμβάνει υπόψη. Κατά τα άλλα «διαύγεια» και «διαβούλευση». Εδώ πάει «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».

Το ζητούμενο είναι η αφύπνιση και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κατεύθυνση που θέλει να υπηρετήσει το κείμενο, μαζί με άλλα αναλυτικά κείμενα που έχει δημοσιεύσει ο «e-prologos» και η οποία κατεύθυνση θα γίνει προσπάθεια από τους συντρόφους και τις οργανώσεις μας στην Ήπειρο να εξελιχθεί σε πλατύ, ενωτικό, μαζικό, λαϊκό αγώνα για να αποτραπούν τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα.
Το κείμενο που κατατέθηκε, φέρει τον τίτλο: «Απόψεις επί της ΜΠΕ για το έργο ΑΣΠΗΕ «όρη Σουλίου – Θεσπρωτικά όρη – Κακούρι» ισχύος 117,6KW»

Υπογράφεται από τους:

Θωμάς Φώτσης, Ομότιμος Χημικός Μηχανικός, Πολύδροσο
Παύλος Λ. Αλεξίου, Πολιτικός Μηχανικός, Ηγουμενίτσα
Θεόδωρος Χόβολος, Κτηνίατρος, Παραμυθιά

Παραμυθιά 31-05-2023