➣ Είπαν τα παιδιά του στον Κινέζο σοφό γέροντα πως το βουνό τούς κρύβει τον ήλιο. Αυτός απάντησε: Να σκάψετε το βουνό με φτυάρια και αξίνες. Αν δεν το ισοπεδώσετε θα ’ρθουν τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας και πάει λέγοντας. Κάποτε το βουνό να γίνει ίσιωμα, αν υπάρχει βούληση και θέληση. Αφιερωμένο σ’ αυτούς που μουρμουρίζουν, κλαψουρίζουν και λυγίζουν. «Ουλαζίμ κιρμιζί» που λένε οι σύντροφοι Τούρκοι, δηλαδή «η γη θα κοκκινίσει».

➣ Θα ’χετε ακούσει το γνωστό λατινικό πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται. Στη Βουλή των Ελλήνων και Ελληνίδων ξεφτιλίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι “όλο το σόι του”. Του την είχε στημένη η ΝΔ, μαζί τα κάνανε, μαζί τα μολογούσαν για να βολέψουν τους ημετέρους. Ώσπου ήρθαν οι εκλογές, σπάσανε οι συμφωνίες και η ομερτά (συμφωνία σιωπής) και φάνηκε ο κ…. της μαϊμούς.

➣ 550 μετανοημένες Μαγδαληνές δηλώνουν ότι προχτές ψήφισαν ΚΚΕ ενώ προηγουμένως έβοσκαν σ’ άλλα χωράφια. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το ΚΚΕ πήρε παραπάνω περίπου χίλιες ψήφους. Ήδη 550 διανοούμενοι και καλλιτέχνες ενυπόγραφα δήλωσαν ότι επιστρέφουν στον Περισσό. Όλοι αυτοί έφεραν μόνο την ψήφο τους και άλλον ένα. Μοναχικοί άνθρωποι, πολύ μοναχικοί.

➣ Τριακόσιες υπογραφές δημοσίευσε το ΚΚΕ(μ-λ) υπέρ της αποχής. Μέλη, φίλοι, οπαδοί συστρατεύτηκαν για την αποχή. Αμηχανία και τακτικισμό διακρίναμε. Αφερίμ σύντροφοι ή λατινιστί dixi et salvavi anima meum (είπα και έσωσα την ψυχή μου).

➣ Θέλει το ΣΕΚ να κρυφτεί κι ο τροτσκισμός δεν το αφήνει. Η δεύτερη συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ στον β’ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Το ΝΑΡ μάζεψε ταπεινά το σάλιο του συνεταίρου του και έβγαλε τρεις αντικαπιταλιστικές κορώνες. Ύστερα, και οι δύο μαζί, συναινετικά και ψευτοπολιτικά πέταξαν άλλες δύο αντικαπιταλιστικές κοτρώνες. Λέγαμε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτός από ψέματα έχει και δύο ψυχές. Δύο μόνο;

➣ Στην ΟΛΜΕ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Παρεμβάσεις (7 ψήφοι στις 11) υποστήριξαν ότι πρέπει να μετατεθεί το επικείμενο συνέδριο (1η Ιούλη) για τον Σεπτέμβρη. Όταν άστραψε και βρόντησε η ΔΑΚΕ (και η ορθοδοξία της) αποσβολώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε στήλη άλατος σαν τη γυναίκα του Λοτ. Έπειτα αποφάσισαν σεμνά και ταπεινά. Το συνέδριο θα γίνει τέλος Ιουνίου. Τέλος.

➣ Έστειλε ο λαός το εκλογικό μήνυμα, τόλαβε ο Τσίπρας. Ύστερα ο Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα. Θα το λάβει ο λαός;

➣ Χτύπησε κόκκινο η αποχή; Βεβαίως. Είναι η αποχή αριστερή αμφισβήτηση; Σε καμία περίπτωση. Στο ρεύμα της αποχής κυριαρχεί βασικά η απολιτική και ο ατομικός μικροαστισμός. Φυσικά υπάρχουν μειοψηφικές αγωνιστικές τάσεις και υπόγειες αναζητήσεις. Αλλά η εκλογική αποχή είναι συνέχεια της αποστράτευσης, αποστροφής και του ωχαδερφισμού.

➣ Το ζήτημα προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αφορά στην αριστερά. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιείται για να συκοφαντηθεί η αριστερά. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου φρόντισε μαζί με τους δεξιούς-πασόκους-ποταμίσιους-κεντρώους να βολέψει στη Βουλή τα σόγια της και οι υπόλοιποι τό ’βγαλαν στη φόρα. Αλλά η αριστερά είναι αλλού. Στους αγώνες των εργαζομένων, στο δρόμο, στα οράματά μας, στα βιβλία μας. Δεν έχει σχέση με τους δόγηδες, τους δανδήδες, τους βρωμιαραίους.

➣ Εκατομμύρια Τσέχοι στο δρόμο κατά του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, κατηγορώντας τον για διαφθορά. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι “πλήγμα κατά της δημοκρατίας”. Φαινόμενα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

➣ 16 Ιούνη 1945. Ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης, δεν ζει πλέον. Οι διώκτες του, του κόβουν το κεφάλι και το παλουκώνουν μαζί με των συντρόφων του στα Τρίκαλα.
Αλλά η λάμψη του Άρη ξεπερνάει το μίσος των αντιπάλων του. Ζει!

➣ Β’ γύρος εκλογών στους “κόκκινους δήμους”
-Σταμέλος (Καισαριανή) 47,11%
-Λάρδας (Ικαρία) 42,82%
-Σίμος (Πετρούπολη) 49,01%
-Σελέκος (Χαϊδάρι) 45,94%
Αντίστοιχα είχαν πάρει στον α’ γύρο 29,89%, 33,97%, 23,69% και 25,43%. Ο Ριζοσπάστης κατακεραύνωσε τους άλλους. Το ότι οι “δικοί του” έγιναν “αριστεροί διαχειριστές” ουδόλως τον απασχόλησε. Απορία ψάλτου βηξ.

➣ Μπογδανισμός! Ένα ανώτερο στάδιο του φιλελευθερισμού. Ο φασιστοφρενής δημοσιογράφος, αγαπητός του γνωστού χουντικού Μαστοράκη, στις λίστες της ΝΔ. “Ψώνισαν από νεφραμιά”. Αλλά εδώ πήραν τον Γεωργιάδη. Στον Μπογδάνο θα κωλώσουν;

➣ Οι μάσκες έπεσαν, η επίθεση συνεχίζεται. Προφανώς. Αλλά ποια είναι η πολιτική πρόταση της πραγματικής αριστεράς; Διότι η περιγραφή δε φτάνει. Εκτός και αν…

➣ Αξίζει να παρακολουθούμε την ΚΟΕ και το «Δρόμο της Αριστεράς». Είναι κάτι σαν παρατηρητήριο αγανακτισμένων. Εικόνες, ιδέες, σχόλια, «κουβέντα να γίνεται». Ήταν οι εμπνευστές τού «χωρίς σχέδιο τίποτα δε γίνεται». Και τώρα που ξέμειναν από σχέδιο περιμένουν την καλή ευκαιρία. Σαν γνήσιοι οππορτουνιστές.

➣ Μας τελείωσε και η πολλά υποσχόμενη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη. Αφού στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην α’ κυβερνητική φάση του, φιλοδωρήθηκε με δύο υπουργεία (Λαφαζάνης-Στρατούλης), αναζήτησε συμμάχους σε εθνικόφρονες, παπάδες, πατριδοκάπηλους, στρατηγούς, και τώρα ψάχνει και ψάχνεται. Στο μεταξύ οι αυθορμησίες των οργανώσεων ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ (αντικαπιταλιστές, χαοτικοί, Μπετελεμικοί-Αλτουσερικοί) νόμιζαν ότι το μέτωπο της αριστεράς έχει τα σύνορα του στις… Βρυξέλλες και τον ήπιο κυβερνητισμό. Πήγαν στη ΛΑΕ κι έγιναν κομμάτια και θρύψαλα. Διότι η πολιτική δεν είναι παιδική χαρά· είναι ταξική μάχη. Είναι πάλη θέσεων και πράξεων. Ας το ξανασκεφτούν πριν αρχίσουν τα βολικά σούρτα-φέρτα.

➣ Μάθαμε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η λεγόμενη Πλεύση Ελευθερίας θα κατέλθουν αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές. Δεν έχει -ως φαίνεται- οικονομικό πρόβλημα η πολύφερνη δικηγόρος. Αλλά αυτά που λέει, και το μονοπρόσωπο, προσωποπαγές και πολυδιαφημιζόμενο «κόμμα» της, δεν έχουν σχέση με την αριστερά.
Άλλωστε ο δικηγορικός σοσιαλισμός είναι δική της πατέντα και δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά.
Αναρωτιόμαστε βέβαια αν μετά το κάψιμο του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να βρουν ρεζέρβες στα πρόσωπα των Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου. Αναρωτιόμαστε.

➣ Για το κόμμα του Βελόπουλου και της φασιστοειδούς μεταφυσικής ανοησίας έχουν γραφτεί πολλά κι από πολλούς. Αν δεν ήταν εξόχως επικίνδυνα, θα ήταν σπουδαίο νούμερο επιθεώρησης. Απείρου κάλλους πράξη του ήταν τα “χειρόγραφα του Χριστού”. Γραμμένα άραγε σε ποια γλώσσα; Γνωρίζει η γιαγιά των Τζουμέρκων αραμαϊκά;

➣ Αν μας παίρνουν πίσω με το δεξί χέρι ό,τι μας έδωσαν με τ’ αριστερό, τότε ας τους κόψουμε τα χέρια. (Αριστερή παροιμία)

➣ Να αποκρυπτογραφήσουμε όσα βλέπουμε και ακούμε αυτές τις μέρες από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Διότι πρόκειται για την επιτομή του τίποτα, του απόλυτου μηδέν, της απόστασης από τα λαϊκά προβλήματα. Ένας κόσμος που βρίσκεται… στον κόσμο του. Ο αστικός τιποτισμός που ζητάει λαϊκή νομιμοποίηση.

➣ Αν το δίκιο θες καλέ μου, με το δίκιο του πολέμου θα το βρεις. (Κώστας Βάρναλης)

➣ Φουρτούνες στο ΚΙΝΑΛ, πρώην ΔΗΣΥ, πρώην Ελιά, πρώην ΠΑΣΟΚ. Ο μικρός Ναπολέοντας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού σε ένα ολιγόλεπτο διάγγελμα είπε 50 φορές τη λέξη «εγώ», αποφάσισε να φύγει μένοντας, αλλά δείχνοντας πάντα δεξιά. Από τα φοιτητικά του χρόνια ο Β. Βενιζέλος, ως πρόεδρος της νεολαίας Ε.ΔΗ.Ν της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις των Μαύρου-Ζίγδη, είχε την εντύπωση πως άκουγε υπερκόσμιες φωνές.
Τώρα που ωρίμασε θέλει να τον υπηρετήσει ο λαός μας! Προβλήματα οι ΚΙΝΑΛαίοι που θα ενταθούν στο δρόμο προς τις εκλογές.
Διότι άμα πατάς σε δύο βάρκες… και ο Βενιζέλος είναι στη δεξιά…

➣ Ώστε «ενάρετος κύκλος» είπε για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τους αναγνώστες επισημαίνουμε ότι ο γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ, που τσιμπολογούσε τον μαρξισμό, έγραψε στο βιβλίο του «Προτεσταντική Ηθική», πως η Γερμανία και η Ιαπωνία αναπτύχθηκαν οικονομικά γιατί βασίζονταν σ’ ένα κλειστό, αυστηρό σιδερένιο σύστημα θρησκείας. Οι πρώτοι, στον Λουθηρανισμό-Καλβινισμό, παρακλάδι του Χριστιανισμού, οι δεύτεροι στην γιαπωνέζικη εκδοχή του Βουδισμού. Τώρα, ο Α.Τσίπρας ανακάλυψε -ο αθεόφοβος- τον ενάρετο βεμπεριανό κύκλο στα μνημόνια και την πολιτική τους. Εκτός από γιαλαντζί μαρξιστής, βρήκε το δρόμο στον Καλβινισμό. Σε λίγο θα ορκιζόμαστε στο Βουδισμό και τη θρησκευτική υποταγή. «Ενάρετοι» όλης της χώρας ξεσηκωθείτε.

➣ Με ένα επιθετικό σχόλιο που αποφεύγει να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος, απαντά το ΚΚΕ (μ-λ) μέσα από την ιστοσελίδα του, σ’ ένα σημείωμα του «Λαϊκού Δρόμου» στο προηγούμενο φύλλο για το ζήτημα της αποχής στις ευρωεκλογές.
Προσπερνάμε τις επιθέσεις και τοποθετούμαστε στην ουσία του ζητήματος, καθώς μάλιστα οι πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν πολύ καθαρά τις αντιφάσεις και παλινωδίες της γραμμής του ΚΚΕ (μ-λ).

➣ Πόση αξία έχει άραγε η θέση ότι οι ευρωεκλογές είναι «εκλογική φάρσα», όταν η συμμετοχή σ’ αυτήν τη «φάρσα» της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που είχαν επηρέασε άμεσα και ουσιαστικά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αφού υποχρέωσαν τον Τσίπρα το ίδιο βράδυ της «εκλογικής φάρσας» να οδηγήσει θέλοντας και μη τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές;
Και δεν κατανοούμε γιατί τώρα, δέκα πέντε μέρες μετά τις ευρωεκλογές, στις ίδιες και απαράλλακτες πολιτικές συνθήκες, όχι μόνο δεν καταγγέλλονται οι βουλευτικές εκλογές ως «εκλογική φάρσα», αλλά η συμμετοχή σ’ αυτές ξεκίνησε με μεγάλο πάθος και αξιοθαύμαστη προσήλωση από το ΚΚΕ (μ-λ), σαν να πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών». Βλέπουμε έτσι οι σύντροφοι να περνούν σε δυο εβδομάδες, με μεγάλη ευκολία, από το ένα άκρο στο άλλο, από την απαξίωση των ευρωεκλογών στην αποθέωση των εθνικών εκλογών.

➣ Τώρα λίγα λόγια ξανά για την ουσία του ζητήματος. Αν η συμμετοχή στις ευρωεκλογές «νομιμοποιεί» και «εξωραΐζει» την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και το ευρωκοινοβούλιο και πρέπει να απέχουμε μια φορά, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, ακόμη χειρότερα, «νομιμοποιεί» και «εξωραΐζει» την κυριαρχία της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και το αστικό κοινοβούλιο και θα έπρεπε να απέχουμε δυο φορές.
Το Μ-Λ ΚΚΕ θεωρεί πως, στις σημερινές συνθήκες, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αν σωστά αξιοποιηθεί, ως ένα βήμα καταγγελίας της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και της αστικής τάξης, καμιά νομιμοποίηση και κανένα εξωραϊσμό δεν κάνει, αντίθετα μπορεί να συμβάλει στην πλατιά προβολή και ζύμωση μέσα στους εργαζόμενους της γραμμής των κομμουνιστών, της γραμμής «έξω η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική ΕΕ».
Όταν το κίνημα και η συνείδηση του λαού θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα θεωρεί τις εκλογές φάρσα και τη συμμετοχή του σ’ αυτές τροχοπέδη για την προώθηση των μεγάλων ανατρεπτικών στόχων του, τότε είναι βέβαιο πως καμιά διάκριση δεν θα κάνει ανάμεσα σε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

➣ Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις του τύπου, «το
Μ-Λ ΚΚΕ επιδεικνύει ιδεολογικό αναλφαβητισμό», «κυνηγάει φαντάσματα», «δείχνει αδικαιολόγητα εκλογικού τύπου άγχη» και τις υποδείξεις του στυλ «τους συστήνουμε ψυχραιμία και την επόμενη φορά να απέχουν κι αυτοί», που αποπνέουν ένα πνεύμα αλαζονείας και ειρωνείας, ξένο προς την αριστερά και το κίνημα, θα θέλαμε να σημειώσουμε το εξής:
Το ποιοι φαίνεται να χάνουν την ψυχραιμία τους, να διακατέχονται από εκλογικά άγχη, να καταφεύγουν σε σπασμωδικές κουβέντες και κινήσεις, αυτό ας το αφήσουμε να το κρίνουν άλλοι.
Το Μ-Λ ΚΚΕ έχει αποδείξει, με σταθερότητα, σε όλη την πορεία του, πως είναι απαλλαγμένο από όλα αυτά. Θα θέλαμε να πιστεύουμε πως ισχύει το ίδιο και με τους συντρόφους του ΚΚΕ (μ-λ).