ανάπτυξη για όλους», «ιδιωτικές επενδύσεις», «στήριξη της επιχειρηματικότητας με κάθε κίνητρο», ήταν ο βασικός άξονας της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των “κοινωνικών εταίρων” (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ), δηλαδή τους βιομηχάνους, τους μεγαλοξενοδόχους και την ηγεσία των συνδικάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της ΔΕΘ.
Το τι εννοεί η εκάστοτε κυβέρνηση, όταν δεσμεύεται για «ανάπτυξη για όλους» και «φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον» είναι πλέον γνωστό. Μισθοί πείνας, ελαστικές μορφές απασχόλησης, μαύρη εργασία, καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας, «μαθητεία», ανεργία ακόμη και εκβιασμός και τρομοκράτηση των εργαζομένων, αποτελούν τη νεοφλελεύθερη «μαγιά» της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας» των λίγων και εκλεκτών «αρίστων».
Είναι πολύ πρόσφατες άλλωστε οι καταγγελίες, ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φανερώνοντας για ακόμη μια φορά έναν πραγματικά εργασιακό μεσαίωνα.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε οι “κοινωνικοί εταίροι” να είναι «συνεργάτες και συνεταίροι στην ανάπτυξη της χώρας». Την ίδια ακριβώς ώρα που μιλούσε για τα «θετικά» της επένδυσης στο Ελληνικό, το ξεπούλημα δηλαδή ενός τεράστιου κομματιού της δημόσιας περιουσίας στα συμφέροντα του Λάτση, καθώς και το νέο σχέδιο της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά. Δείγματα δηλαδή των «μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα».
Και όλα αυτά κατάλληλα ενδεδυμένα με μια παραπλανητική ρητορική περί φοροελαφρύνσεων, οι οποίες βέβαια αφορούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ή των ευεργετικών 120 δόσεων, την οικονομική «θηλιά» δηλαδή χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών.
Βέβαια, για τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ούτε λόγος…

Πλήρης υποταγή της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και σε αυτή την κυβέρνηση

Λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έκανε μια δήλωση που έλεγε τα πάντα, αλλά και τίποτα.
Εμφανίστηκε “βασιλικότερος του βασιλέως” για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, που η ηγεσία της ΓΣΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει από κοινού με τους… εργοδότες, το οποίο ως γνωστό αποτελεί το δεύτερο πυλώνα ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης!
Δεν είπε, επίσης, την παραμικρή κουβέντα για τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε για τα αντισυνδικαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ούτε για τα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού τομέα και για την εργασιακή «ζούγκλα» που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι.