Συνεχίζεται η δίκη μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, με τις απολογίες των κατηγορουμένων για διάφορες υποθέσεις, σε πολλές από τις οποίες έχουν ήδη καταδικαστεί. Πολλοί προσπαθούν να αρνηθούν την ένταξη τους στην ναζιστική οργάνωση, παρουσιαζόμενοι ως απλοί υποστηρικτές ή σαν επαγγελματικά …μέλη που όμως δεν ήταν μέλη της! Προσπάθησαν να ανασκευάσουν τα όσα έχουν πει στο παρελθόν, προκαλώντας το δικαστήριο αλλά και το ακροατήριο. Χαρακτηριστικά, ο Β. Σιατούνης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Μιχαλολιάκου το 2010, κατέθεσε πως «Δεν γνωρίζω καν σε ποιον τομέα ήμουν υποψήφιος, μου ζήτησαν χάρη από τη Χρυσή Αυγή για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια», ενώ ο Αθ. Στράτος συμπλήρωσε ότι «δεν πιστεύω ότι ήξερε ο συγκατηγορούμενός μου πως ήταν υποψήφιος, το ‘χω πιθανό να τον έβαλαν μόνοι τους». Άλλοι πάλι προφασίστηκαν πως τα όπλα και πυρομαχικά που βρέθηκαν στα σπίτια τους τα είχαν για το ψάρεμα, το κυνήγι ή για συλλεκτική χρήση!
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πρακτική του δικαστηρίου, απορρίφθηκε το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να υποβάλει ερωτήσεις στους κατηγορούμενους για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με το επιχείρημα ότι δεν έχει την ιδιότητα διαδίκου.
Με την απολογία του Μιχάλη Αρβανίτη ξεκίνησαν την Τετάρτη 2/10 οι απολογίες των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ο Αρβανίτης δήλωσε «Ελλην εθνικιστής, οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά», ότι θεωρεί ταπείνωση να απολογηθεί και απάντησε σε όσες ερωτήσεις της έδρας έκρινε «ότι χρήζουν απαντήσεως». Είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί, είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι», αλλά είπε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία αλλά εξετράπη εις ιμπεριαλισμόν» και χαρακτήρισε εφεύρημα τα περί «ταγμάτων εφόδου» στη Χρυσή Αυγή! Το καταστατικό της Χ.Α. του 1987, (μέρος της δικογραφίας) το οποίο αναφέρεται στην απόλυτη αρχή του Αρχηγού, το χαρακτήρισε «πλαστό» και είπε ότι αν είχε υποψίες πως «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση, εγώ θα ήμουν εκτός».
Στη συνέχεια αναμένονται οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορούμενων πρώην βουλευτών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, που με αλφαβητική σειρά είναι οι Χ. Αλεξόπουλος, Γ. Γερμενής, Α. Γρέγος, Ε. Ζαρούλια, Π. Ζησιμόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Η. Κασιδιάρης, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Ι. Λαγός, Α. Ματθαιόπουλος, Ν. Μιχαλολιάκος, Ν. Μίχος, Κ. Μπαρμπαρούσης, Ε. Μπούκουρας, Η. Παναγιώταρος, Χ. Παππάς. Οι κατηγορούμενοι δεν διαθέτουν πλέον την βουλευτική ιδιότητα μετά την εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής, εκτός του (ανεξάρτητου πλέον) ευρωβουλευτή Ι. Λαγού. Από τους δεκαοκτώ κατηγορούμενους πρώην βουλευτές, δηλώσεις αποστασιοποίησης ή αποχώρησης από τη Χ. Α. έχουν κάνει οι οκτώ και συγκεκριμένα οι Χ. Αλεξόπουλος, Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, Ε. Μπούκουρας.